Syksyllä 2020 pian kauden aloittamisen jälkeen Instagramissa ja Twitterissä alkoi levitä kuvia hylsykasoista. Luontoon epähuomiossa unohdettuja tai piittaamattomuuttaan jätettyjä hylsyjä oli kerätty rannoilta ja pelloilta kasapäin. Somessa peräänkuulutettiin metsästäjän vastuuta roskaamiseen.
Metsällä tilanteet tulevat usein nopeasti ja koko huomio siirtyy kohteeseen. Onnistuneen osuman ilossa ei aina tule kiinnittäneeksi huomiota siihen, minne ne hylsyt ponnahtavat. Jokainen luonnosta löytynyt hylsy ei ole huonoa käytöstä. Silti on kuitenkin tärkeää pyrkiä rutiininomaisesti keräämään kaikki mahdolliset hylsyt. Sama käytös koske myös ampumaratoja, joilla hylsyroskikset ovat usein vieläpä helposti saatavilla.
Meillä jokaiselle metsästäjällä on vastuu siitä, millaisen kuvan lajista annamme ulkopuolisille. Värikkäät silmän sattuvat hylsyroskat eivät ainakaan vahvista harrastuksen hyväksyntää tai anna kuvaa vastuullisesta ja luontoa arvostavasta metsästäjästä.
Välillä hylsyt voivat tietysti jäädä kadoksiin sopivaan näreen koloon lennähtäessään. Jos törmäät toisen hylsyyn, poimi se mukaasi.
Roskat ovat turvallisuusongelma
Metsästysroskat eivät ole vain esteettinen ongelma. Ne ovat myös merkittävä riski luonnoneläimille ja riistaeläimille, sekä omille metsästyskoirillemme. Eläimet voivat esimerkiksi syödä ravinnolta näyttäviä muovihiukkasia ja purukumeja, jotka saattaa suoliston tukkiessa johtaa tuskalliseen kuolemaan, tai jäädä päästään tai jaloistaan jumiin erilaisiin pusseihin, paketteihin, siimoihin ja kumilenkkeihin.
Erityisesti lasten kanssa luonnossa liikkuessa on tärkeää antaa hyvä esimerkki: kerätään talteen omat ja eteen sattuneet roskat. Näin kasvatamme omalta osaltamme luontoa kunnioittavia tulevaisuuden metsästäjiä. Ideaalitilanteessa kukaan ei roskaisi, eikä kenenkään tarvitsisi noukkia toisten jätteitä. Ajattele tilanne omalle kohdallesi.
Roskattoman metsästäjän huoneentaulu
- Metsästäjänä jätän luonnon aina parempaan kuntoon kuin sinne tullessani - tuon kaikki jätteeni pois maastosta!
- Teen parhaani, jotta löydän kaikki käyttämäni hylsyt.
- Jos törmään luonnossa muiden roskiin, kerään ne mukaani.
- Vältän kertakäyttöastioita - pakkaan eväät uudelleenkäytettäviin rasioihin ja pusseihin. Näin minimoin pakkausjäteroskan.
- En polta roskia nuotiossa! Alumiinifoliot, tölkit, muoviset kertakäyttöastiat, makkarapaketit jne. eivät kuulu nuotioon. Ne eivät pala puhtaasti, voivat levitä tuulen mukana ympäristöön ja aiheuttavat haitallisia kaasuja.
- Kierrätän metsästysjätteeni parhaan taitoni mukaan.
- Jos tupakoin, kannan mukanani esimerkiksi pilleripurkista tehtyä pientä taskutuhkista, jonne tumppaan natsat. Tupakkafiltteri on selluloosa-asetaattia eli muovia, joka ei maadu, vaan hajoaa mikromuoviksi.
Jos huomaat huolimatonta käytöstä, opasta ystävällisesti ja tarvittaessa perustele. Jos kohtaat asian vähättelyä, anna olla. Olet silti saattanut istuttaa ajatuksen siemenen.