Epäonnistumiset kuuluvat asiaan
Epäonnistuminen ei ole lopullista. Epäonnistumiset usein kismittävät, mutta samaan aikaan ne ovat väistämätön osa kehitystä ja oppimista. Epäonnistumiset näyttävät tekijälleen kohtia missä suoritus meni vikaan, ja antavat korvaamattoman tärkeää palautetta tekijälleen. Jokainen metsästäjä, riippumatta kokemustasostaan, kohtaa pettymyksiä.
Aloittelevalla metsästäjällä on uransa alussa paljon uutta opittavaa ja kehityskäyrän alkupäässä palautetta saa epäonnistumisten muodossa usein. Kun moni asia tehdään ensimmäistä kertaa ja uutta on edessä, myös iloisia onnistumisia ropisee onneksi roppakaupalla luonnostaan.
Epäonnistumiset kuuluvat kehitykseen aivan yhtä kiinteästi kuin onnistumiset, ja harrastuksen edetessä sama kulku jatkuu, ainoastaan odotukset ja tavoitteet muuttuvat. Älä siis lannistu jos lunta tulee joskus tupaan.
Epäonnistumisista pitää oppia
Epäonnistumisen syitä voi olla lukemattomia, ja joskus metsästystapahtuma voi tuntua epäonnistumiselta vaikka kaikki menisikin näennäisesti hienosti. Epäonnistuminen voi johtua ylimitoitetuista odotuksista oman suorituskykynsä suhteen tai se voi olla todellinen alisuoriutuminen. Ennen kaikkea jokainen epäonnistuminen on mahdollisuus oppia kun metsästäjä pysähtyy analysoimaan tapahtunutta.
Oliko kyseessä tekninen virhe, huonoa suunnittelua vai jokin odottamaton tekijä? Jokainen epäonnistuminen voi tarjota arvokkaita opetuksia, jotka auttavat sinua tulevaisuudessa.
Ole rehellinen itsellesi. Joku sortuu syyttämään välineitään tai muita ulkoisia tekijöitä, kannattaa kuitenkin aina aloittaa peilistä takaisin tuijottavasta hahmosta.
Vaihda kokemuksia muiden kanssa ja pura tunteesi
Epäonnistumiset aiheuttavat helposti pettymystä ja turhautumista, ja pahimmillaan joissain tapauksissa ne kasautuvat ja alkavat vaikuttamaan suoriutumiseesi. On tärkeää sallia tunteiden purkautua, päästää ylimääräinen paine ulos ja sen jälkeen purkaa tilanne tarvittaessa vaikka muiden kanssa.
Puhu metsästyskaveriesi kanssa, jaa kokemuksesi ja ota muita mukaan asian käsittelyyn. Jokainen metsästäjä kohtaa vastoinkäymisiä, mutta yhdessä puretuista kokemuksista tulee samalla nuotiolla jaettavia vakiokertomuksia joille naureskellaan hyväntahtoisesti ja jotka varmasti auttavat muitakin.
Metsästysyhteisö on arvokas tuki epäonnistumisten käsittelyssä. Itselleen nauraminen on erittäin hyvä taito ja joskus kavereilta saa siihen erinomaista tukea.
Ole realisti ja muista myös nauttia
Usein kuultu toteamus pitää paikkansa: epäonnistuminen ei välttämättä johdu huonosta suorituksesta vaan liian korkeista odotuksista. Arvioi realistisesti taitotasosi ja tunnista omat rajoituksesi. Aseta tavoitteet, jotka ovat haastavia mutta saavutettavissa.
Huolimatta siitä että tässä artikkelissa epäonnistumiset ja onnistumiset ovat keskiössä, kannattaa välillä itselleen muistuttaa ettei kaikkien harrastusten pidä olla tavoitekeskeisiä, etenkään luonnossa liikkumisen. Luonnon kauneus, rauhallisuus ja seikkailun tuntu voivat tarjota paljon iloa. Älä anna yksittäisen epäonnistumisen varastaa kaikkia niitä positiivisia kokemuksia, joita metsästys tuo mukanaan.
- Ymmärrä, opettele ja kehity jokaisesta epäonnistumisesta
- Hyväksy tunteesi, pura niitä terveellisellä tavalla ja jaa kokemuksiasi muiden kanssa
- Muista, että metsästys on matka, ei pelkkä päämäärä, ja nauti jokaisesta hetkestä, vaikka se ei aina johtaisi saaliiseen
- Epäonnistuminen jollain tasolla ennemmin tai myöhemmin on varmaa, mutta suhtautumisesi epäonnistumiseen määrittelee sen viekö se sinua eteenpäin