Kuinka aloittaa metsästys ja muut usein kysytyt kysymykset

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Pekka Rousi  18.11.2022
Usein kysytyt kysymykset
Kokosimme tälle sivulle mahtavan tietopaketin aloittelevalle metsästäjälle siitä, kuinka aloittaa metsästäminen. Voit hakea yhtä sanaa käyttämällä PC:llä hakukomentoa CTRL + F tai Macilla command + F.

Ampumaharjoittelu

Ampumaharjoittelun merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Harjoittelun määrällä on suora yhteys turvalliseen aseenkäsittelyyn ja tarkkoihin riistalaukauksiin. Panosta ampumaharjoitteluun näillä ammattilaisen vinkeillä

Ampumaharjoittelu on metsästyksen kulmakivi. Kun harjoittelu on helppoa, halpaa ja hauskaa, treenimotivaatio pysyy paremmin yllä. Pienois- tai ilmakiväärillä harjoittelu on tehokas ja edullinen tapa lisätä ampumaharjoittelua. Selkärangasta lähtevä toisto varmistaa eettisen riistalaukauksen. Pienoiskiväärillä on helppo harjoitella toistoja

Ampumatuki

Ampumatuki tuo varmuutta laukaukseen. Ampumatuki on metsästäjälle luontainen apuväline siinä missä kiikaritähtäinkin. Käyttö vaatii harjoittelua, mutta tuen hyöty on kiistaton ja käyttö helppoa. Tuki voi olla mitä tahansa harjanvarresta hiekkapussiin, mutta kaupallisissa tuissa on tiettyjä etuja. 

Aseen kuljetus

Onko aseen kuljetus hallussa? Lue, miten asetta kuljetetaan oikein autossa ja miten toimitaan kahvitauon aikana: Kuljeta asetta oikein.

Aseen puhdistus ja huolto

Aseen puhdistus ja huolto on yksinkertaista. Sen suorittamiseen metsästys- tai ratapäivän jälkeen ei kulu montaakaan minuuttia, ja panostus tuottaa pitkäikäisen hyödyn. Kokosimme tähän artikkeliin aseen huoltovinkit

Aseen säilytys

Ampuma-aselain mukaan ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset tulee säilyttää luvanhaltijan kotona asuinhuoneistossa. Lue Jahtimedian artikkeli: Säilytä aseesi oikein.

Aselupa, aseenkantolupa, poliisin aselupahaastattelu

Aseenkantolupa eli virallisesti aselupa on poliisilta anottava lupa minkä tahansa tuliaseen hallussapitoon. Aseluvalla hankitaan ja hallussapidetään aseen lisäksi myös sen osia sekä ammuksia. Metsästysjousi ei tarvitse aselupaa. Lue lisää hakuprosessista ja haastattelusta.

Eettisen riistalaukauksen etäisyydet

Riistalaukaukseen valmistautuminen alkaa jo paljon ennen liipaisimen puristamista. Aseturvallisuus, kohteen tunnistaminen, turvalliset ampumasektorit, olosuhteiden realiteetit ja etäisyyden arviointi ovat kaikki oleellisia osia onnistuneessa kaadossa tai pudotuksessa. Tässä jutussa keskitymme etäisyyksiin. On tärkeää osata arvioida, milloin riista on liian kaukana.

Haavakko

Aina riistatilanteet kuitenkaan etene suunnitellusti ja joudutaan haavakon perään. Tästä jutusta opit, miten haavakkotilanteissa kannattaa toimia.

Hirven metsästys, hirvihaukulle hiipiminen

Hirvikoira etsii hirven jäljiltä tai ilmavainulla. Kun eläin on löydetty, koira aloittaa haukun ja pitää hirveä paikoillaan, kunnes metsästäjä ehtii paikalle. Hirvihaukulle ei voi kuitenkaan noin vain rymistellä. Kokenut sodankyläläinen hirvenpyytäjä Pekka Kustula antaa vinkit hirvihaukulle hiipimiseen.

Haulikon huolto ja valinta

Kun ostoluvat ovat kunnossa, on aika suunnata asekaupoille. Mutta miten osata ostaa oikeanlainen haulikko? Entä jos on nainen, nuori tai kevyempi ruumiinrakenne? Lue ampumakouluttajan vinkit. Sopiva haulikko löytyy vain kokeilemalla. Katso tukkimestarin vinkit haulikon ostoon - mukana myös video.

Itselle sopiva haulikko nopeuttaa ja helpottaa myös haulikolla ampumisen harjoittelua, ja sitä tulee tehtyä enemmän, kun työkalu ovat miellyttävä käyttää. 

Haulikon huolto kannattaa opetella selkärankaan, jotta työväline pysyy kunnossa vuosikymmeniä.

Hyvät metsästystavat

Näin rakennat oman toimintasi esimerkillä myönteistä kuvaa metsästyksestä. Voit itse myösomalla somekäyttäytymiselläsi vaikuttaa mielikuvaan metsästäjistä. Olemmeko yhteistyökykyisiä vai rikommeko siltoja?

Jousimetsästys

Peuran jousimetsästys vaatii suunnitelman

Jousimetsästys on kärsivällisyyttä kasvattava jahtimuoto

Kaurispukin kevätmetsästys

Alkukesän kauriinpyyntiin tuo mielenkiintoa vahtiminen ja hiipimisen ohelle myös mahdollisuus pukin houkutteluun. Äänihoukuttelu perustuu pukin haluun puolustaa reviiriään muilta pukeilta, ja uteliaisuuteen tarkistaa alueelleen ilmaantuneet muut kaurisyksilöt naaraita ja vasoja myöten.

Kiväärin huolto ja hankinta

Kiväärin hankinta voi tuottaa ensikertalaiselle päänvaivaa. Mitä ovat poskipakka, optiikka ja hallitseva silmä? Näillä vinkeillä pääset kohti parempia osumia. Myös kiväärin hyvä huolto on tärkeää - katso vinkkivideo.

Kiväärin kohdistus

Kivääri täytyy kohdistaa uuden aseen, kiikaritähtäimen tai patruunoiden hankinnan jälkeen. 

Luolametsästys

Mitä luolametsästyksessä tapahtuu? Tästä jutusta opit, mitä luolametsästyksessä tapahtuu, miksi sitä tehdään ja miten luolapyyntiä toteutetaan eettisesti.

Metsästyksen aloittaminen

Kuinka aloittaa metsästys? Aleksi Lumme on metsästyksen puolestapuhuva perheenisä, Metsästä-kirjan kirjoittaja ja diplomi-insinööri. Lumme kertoo omakohtaiseen kokemukseen perustuen, miten kaupunkilaisena on mahdollista aloittaa metsästys.

5 askelta metsästyksen aloittamiseen -artikkeli tiivistää oleelliset toimenpiteet metsästyksen aloittamiseen. 

Lue myös Aloittelevan metsästäjän opas Metsästäjäliiton sivuilta.

Metsästysammunnan kilpailutoiminta

Metsästäjäliitto vastaa Suomessa metsästysammunnan kilpailutoiminnasta. Metsästysammunnan kilpailutoiminta tähtää vastuullisiin riistalaukauksiin. Tustu punkalaitumen nuoriin, jotka ihastuivat hirvenhiihtoon. Joulukuussa 2021 Kurikassa ratkottiin  ilma-aseammunnan suomenmestaruudet. Jos. mietit, mikä metsästysammunnan kilpalaji sopii minulle, tästä jutusta se selviää. Tästä jutusta opit, miten pääset mukaan metsästysammunnan kisatoimintaan.

Tuomarit ja muut talkoolaiset ovat kilpailujen kruunaamattomia sankareita.

Metsästyksen eettisyys

Metsästäjä ja tietokirjalija Aleksi Lumme pohtii kolmen osan juttusarjassa, mikä oikeuttaa riistalihan syöntiin. Kysymystä tarkastellaan ruoan arvostuksen, ilmaston ja eläinoikeuksien näkökulmasta. 

Metsästyksen hyödyt

Eurooppalaisten metsästäjien kattojärjestö (FACE), joka valvoo Euroopan kansallisten metsästäjäjärjestöjen etua, on listannut metsästyksen hyötyjä

Mikä koirarotu sopii metsästykseen, metsästyskoiran hankinta ja koulutus

Mielipiteitä parhaasta metsästyskoirarodusta on yhtä paljon kuin on metsästäjiäkin. Lopullinen metsästyskoirarotu riippuu siitä metsän viljasta, jota haluat metsästää. Lue lisää oikean metsästyskoiran hankinnasta. Jahtimedian metsästyskoira-osiossa esitellään

Lue myös noutajaperheen juhlapäivästä, kun koirat pääsevät koko perheen voimin sorsajahtiin.

Lintukoiraa harkitsevan kannattaa miettiä, minkä tyypistä metsästystä haluaa harrastaa, onko tarkoitus vain linnustaa vai metsästää myös jotain muuta riistaa. Lukaise siis Miten valita lintukoira? Erilaisten rotujen erot.

Suomi on maa, jossa esiintyy väestömäärään nähden laaja valikoima maailman koirarotuja. Myös metsästyskoirissa monenlaisille versioille löytyy ottajia. Jahtimedia esittelee kymmenen meillä harvinaisempaa metsästyskoirarotua.

Miten aloittaa metsästysharrastus koiran kanssa?

Ensin hankin koiran - sitten minua alkoi kiinnostaa metsästys, on monen koiranomistajan suusta kuultu lausahdus. Kaikkia ei kuitenkaan kiinnosta metsästys aseella - eikä tarvitsekaan. Koiran kanssa voi harrastaa ilman aselupaakin; lue Jahtimediasta miten. Jos liikut metsästyskoiran kanssa poronhoitoalueella - muista nämä!

Miten ampumaradalla toimitaan?

Ensimmäistä kertaa ampumaradalle meneminen voi jännittää. Parhaiten ampumaratakulttuurin pääsee jonkun kokeneemman seurassa. Kysyjäkään ei tieltä eksy. Kokosimme vinkkejä ensimmäistä käyntiä helpottamaan.

Mitä metsästys maksaa?

Metsästysksen aloittaminen vaatii muutamia hankintoja. Osa tuo lisää mukavuutta, osa lisää turvallisuutta. Tästä jutusta opit, mistä voit pihistää ja missä puolestaan ei kannata säästellä

Miten aloittaa metsästys kaupungissa

Maattoomana kaupunkilaisena metsästyksen aloittaminen voi olla haastavaa. Joel Ahola ratkaisi suuren ongelman: mistä löytäisi metsästysmaita kaupungissa läheltä kotia? Vastaus löytyi citykanin metsästyksestä. Lue lisää Jahtimedian artikkelista citykanin loukkupyynnistä.

Miten riistaa käsitellään, saaliin käsittely ja riistaruoka

Riistaruoka kasvattaa suosiotaan koko ajan. Riistaruoka-osiosta löydät riistaruokareseptit muun muassa näille: hirvi, peura, jänis, villisika ja karhuKatso myös kalvojen video poistosta lihasta.

Riistalaukauksen jälkeiset hyvän käytännön ohjeet ovat osa metsästyshygieniaa, joilla turvataan riistan lihan laatu ja turvallisuus. Lue, mitkä kaikki riistan käsittelyn vaiheet täytyy ottaa huomioon, jotta liha pysyisi syömäkelpoisena: Nämä kaikki vaikuttavat lihan laatuun.

Katso myös selkeät videot hirven käsittelystä suolistuksesta paloitteluun. Sorkkaeläinten suolten poistaminen tulee tehdä mahdollisimman pian kaadon jälkeen, viimeistään tunnin kuluessa. Suolisto-osuman saanut eläin on suolistettava välittömästi.  Suolten poistossa rauhallisuus ja varovaisuus sekä käsien että välineiden puhtaus ovat hyväksi: Suoliston ja ruoansulatuskanavan poisto. Ohje sopii pääpiirteittäin kaikille sorkkaeläimille.

Hanhen käsittely onnistuu näillä vinkeillä. Riistalinnun kyniminen eli nyppiminen hoituu näillä vinkeillä. Jäniksen käsittely ei ole sen kummempaa - katso kuvat vaihe vaiheelta.

Jos et voi riiputtaa metsästämääsi lihaa, löydät myös vaihtoehdon riistan riiputtamiselle. Tästä jutusta opit mitä on lihan raakakypsyminen ja miten se tapahtuu käytännösssä.

Miten pääsee metsästysseuraan

Lue juttu Jahtimediasta, millaisilla vinkeillä kannattaa hakea metsästysseuran jäsenyyttä. Myös maaton metsästysseura pystyy toimimaan aktiivisella otteella. Lue, miten naisten omat metsästysseurat Akkainjahti ja VarsiNaiset EräLadyt ovat ratkaisseet ongelman.

Miten pääsee vierasjahtiin?

Kontaktit muihin metsästäjiin ovat vierasjahtiin mielivälle tärkeitä, joten niiden luomiseen kannattaa nähdä vaivaa. Helpointa on lähteä vieraaksi kaverin mukana, mutta oman kontaktiverkoston voi luoda itsekin. Vierasjahdissa voi käydä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Nappaa konkarin vinkit vierasjahtiin.

Mitä jos metsästys loppuisi?

Metsätalousinsinööri Henriikka Korvenranta selvitti lopputyössään metsästyksen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Haastattelututkimuksena toteutetussa työssä korostui erityisesti taloudellinen näkökulma.

Mitä hyötyjä metsästyksestä on taloudelle?

Yli puolet suomalaisista metsästäjistä pitää metsästystä tärkeänä osana elämäntapaansa ja näin ollen on selvää, että metsästyksen tuottamat hyödyt metsästäjille itselleen ovat merkittäviä. Jahtimedia selvitti, millaisia taloudellisia arvoja metsästys tuottaa yhteiskunnalle.

Metsästysaseen valinta

Valitse metsästysmuotoon ja metsästettävään riistaan sopiva metsästysase näillä vinkeillä. Oli valintasi sitten kivääri, haulikko, metsästysjousi tai yhdistelmäase, opettele aina ensin aseesi toiminta ja turvallinen aseenkäsittely.

Metsästys valtion mailla

Jos sinulla ei ole omia maita, voit käydä esimerkiksi linnustamassa valtion mailla hankkimalla metsästysluvan.

Metsästyskoiran rokotukset

Paras tapa välttää koiran sairastuminen ovat rokottaminen ja säännöllinen punkkitarkastus. Suomessa jotkin luonnonvaraiset eläimet saattavat olla vakavienkin tautien kantajia. Jotkut sairaudet ovat koiralle kohtalokkaita, mutta tunnollinen koiranomistaja pienentää riskiä asianmukaisin rokottein. Koiran loma on oiva aika valmistella se uuteen metsästyskauteen.

Metsästyksen turvallisuus

Metsässä on turvallista myös metsästyskauden aikana. Tästä jutusta opit, miten metsästyksessä taataan turvallisuus kaikille metsän käyttäjille. Suomalaisessa metsästyskulttuurissa on pitkät perinteet seuruemuotoisesta hirvenmetsästyksestä, jossa useat metsästäjät passittavat samaan aikaan aseiden kanssa pienellä alueella. Tästä jutusta opit, miten huolellisella valmistautumisella ja sääntöjen noudattamisella on mahdollista välttää vahingot ja läheltä piti -tilanteet.

Metsästyksessä ja aseenkäsittelyssä turvallisuus ja huolellisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä perusasioita malttia ja suojavarusteita unohtamatta. Aikuinen, vie nuori metsään turvallisesti.

Aseturvallisuuteen niin metsästyksessä kuin ampumaradalla sisältyy lukematon määrä erilaisia sääntöjä. Amerikkalainen Jeff Cooper on tiivistänyt ne neljään sääntöön. Jos opettelet ne ja sisäistät niiden merkityksen, voit niitä noudattamalla kutsua itseäsi turvalliseksi metsästysammunnan harrastajaksi.

Turvallisuus on myös asennekysymys: syövytä turvallinen aseenkäsittely selkäytimeen toistoilla ja harjoitteilla - katso ampumakouluttajan vinkit. Huolimaton toiminta aiheuttaa vaaratilanteita ja pahimmassa tapauksessa peruuttamatonta vahinkoa. Muistutetaan aseturvallisuudesta toinen toistamme, eikä panna pahaksemme muiden huomautuksia. Olemme jokainen vastuussa turvallisista metsästystilanteista ja ampumaharjoittelusta. Metsästäjäliitto on julkaissut erilaisia turvallisuusoppaita. Turvallista hirvijahtia ja Turvallinen metsästysammunta ja aseenkäsittely.

Metsästys-koulutus, metsästäjätutkinto, metsästyskortin suorittaminen

Lue Jahtimedian vinkit metsästäjätutkinon suorittamiseen. Metsästäjätutkinnon suorittaminen ei kuitenkaan vielä tee metsästäjää. Ampumaan oppii vain ampumalla, ja aloittaa kannattaa ammattitaitoisen opettajan johdolla. Metsästysammunnan ABC antaa opastuksen myös turvalliseen omatoimiharjoitteluun.  Lisää tietoa metsästäjätutkinnosta löydät Riistakeskuksen sivuilta.

Metsästysajat, pyyntiajat

Aina ajantasalla olevat metsästys- ja pyyntiajat löydät Riistakeskuksen sivuilta. Jahtimediasta voit lukea, miten metsästysajat päätetään.

Metsästyslupa

Jos sinulla ei ole omaa maata jolla metsästää, valtion maille voi hankkia erilaisia metsästyslupia. Eräluvat.fi -palvelu auttaa tällöin. Lue lisää valtion mailla metsästämisestä.

Metsästysrikos

Metsästysrikoksia ovat eräät tahalliset tai törkeästä huolimattomuudesta aiheutetut teot. Lue lisää, mikä on metsästysrikos ja miten niihin voi syyllistyä?

Metsästysonnettomuus

Vuoden 2020 syksyllä tapahtui niin monta metsästysonnettomuutta, että Onnettomuustutkintakeskuksessa on nyt valmius selvittää vastaavia onnettomuuksia.

Naiset mukaan metsästysharrastukseen

Tällä hetkellä noin 9 % metsästyskortin haltijoista on naisia. Ilman naisten koko ajan kasvavaa kiinnostusta metsästystä kohtaan metsästäjien määrä olisi jo lähtenyt Suomessa laskuun. Lue juttu, kun metsästäjäkunta naisistuu.

Naisten oma maaton metsästysseura, Akkainjahti, järjestää sekä omia jahtitapahtumia että osallistuu vierasjahteihin. VarsiNaiset Eräladyt ovat naisten oma metsästysseura. Lue lisää näistä seuroista ja niiden tapahtumista.

Millainen haulikko sopii naiselle? Erilaiset ruumiinrakenteet asettavat varsinkin naisille haasteita löytyy juuri itselle sopivin ase. Jahtimedia etsi vastaukset usein naisten ensihaulikon ostossa esiin tulleisiin kysymyksiin.

Satu Tuomistolle metsästys on vastapainoa julkiselle työlle. Tutustu lisää Sadun harrastukseen. Rovaniemeläinen Outi Röksä osallistui ensimmäistä kertaa naisten kisaan,  Koppelohaukkuihin, ja oli tyytyväinen kokemukseensa.

Riistan myynti

Metsästäjä voi pienin poikkeuksin myydä saaliinsa vaikka torilla. Riistalihaa voi myös ostaa suoraan metsästysseuralta. Jos lihaa myydään metsästysseuran ulkopuolelle tai myyjä on yksityinen henkilö, tulisi lihan myynnin veroseuraamukset huomioida.

Roskaton metsästys

Vastuullinen metsästäjä kerää ampumansa hylsyt ja kaiken, mitä metsään vie. Lue lisää myös biohajoavista haulikon ammuksista.

Pienpetojen metsästys

Parhaat vinkit näädänpyyntiin. Opi myös, miten toimia, jos näätä tai orava on tehnyt pesäm mökin rakenteisiin.

Ketun metsästys sujuu yhteisvoimin

Soopeli – uusi vieraslaji Suomessa

Pienpedon nylkeminen

Mäyrän nylkeminen

Supikoiran nylkeminen

Peuran metsästys

Valkohäntäpeuran ajo henkilövoimin tai koiran avulla on tuonut viime vuosina piristystä peuranpyyntiin perinteisen vahtimismetsästyksen lisänä. Kyttäys- ja seuruejahti ovat vakiintuneita valkohäntäpeuran metsästystapoja. Lue lisää erilaisista peuranmetsästystavoista.

Riistan ruokinta

Talviruokinta poistaa pihakäyntejä ja estää kolareita. Katso vinkit riistan talviruokintaan.

Riistaeläinten sairaudet ja taudit

Riistaeläimillä loiset ja niiden aiheuttamat muutokset ovat yleisimpiä löydöksiä ja usein harmittomia osoituksia elämän monimuotoisuudesta. On tärkeää erottaa loistartunta loissairaudesta. Näistä jutusta opit milloin tartunnan saanut liha on vielä elintarvikelpoista: Loiset - Yleisimmät parasiitit, Virukset - Tunnista ainakin nämä, Bakteerit - Tiedä ainakin nämä.

Riistametsä

Jokaisella maanomistajalla on mahdollisuus edistää metsässään kannattavaa puuntuotantoa, mutta samalla säilyttää tai lisätä riistalajeille soveliaita elinympäristöjä. Talousmetsästä voi metsänhoidon ja luonnonhoidon keinoin kehittää myös hyvän riistametsän. Pienetkin toimet ovat hyödyllisiä. Lue vinkit riistametsän perustamiseen ja -hoitoon.

Riistavege

Nuoret metsästäjät tuovat metsästyskulttuuriin mukanaan uudenlaisia arvoja. Hyvänä esimerkkinä toimii nuori tamperelainen metsästäjä Veera Kivistö, jonka ruokavaliossa pääpaino on kasvipohjaisessa ravinnossa, mutta myös eettisesti pyydetylle riistalihalle on tilaa.

Rekyylikammo

Huonot kokemukset rekyylistä ampujanuran alkutaipaleella saattavat aiheuttaa rekyylikammon. Epäsopiva ase tekee ampumisesta epämukavaa ja voi aikaansaada rekyylikammon. Tästä artikkelista opit, miten voit estää rekyylikammon syntymisen ja miten pääset siitä eroon.

Simulaattoriammunta

Metsästäjäliiton simulaattorilla voit harjoitella oikeaa ja eettistä riistalaukausta. Se ei tietenkään koskaan korvaa aidolla aseella tehtyä rataharjoittelua, mutta auttaa hahmottamaan osumakohtia. Harjoittele riistalaukausta simulaattorissa netissä.

Silmädominanssi

Hallitseva silmä eli silmädominanssi on tärkeä hahmottaa ennen haulikkokaupoille lähtöä. Lue vinkit ja katso video hallitsevan silmän selvittämiseen.

Silmälasit metsästyksessä

Lue tästä Jahtimedian artikkelista, ammunko kiväärillä silmälaseilla vai ilman ja kuinka silmälasit toimivat kivääriammunnassa?¨

SRVA - suurriistavirka-apu

Suurriistavirka-apu eli SRVA-tehtävissä toimiva Saija Kaleva ja koiransa Saana jäljestävät kolareissa loukkaantuneita hirvieläimiä, etupäässä peuroja, joita Varsinais-Suomessa enimmäkseen liikkuu.

Suomalaiset riistaeläimet

Koko joukon suomalaisia riistaeläimiä esittelyineen löydät myös Jahtimediasta

Susivahinko

Sudet tappavat kymmeniä metsästyskoiria vuodessa. Jos susi tappaa koiran, on siitä mahdollisuus saada rahallista korvausta. Hädän hetkellä tulisi kuitenkin osata ilmoittaa asiasta oikeille viranomaisille ja varoa sotkemasta jälkiä. Lue ohjeet Jahtimediasta.

Korvausta kannattaa hakea oman vakuutusyhtiön lisäksi myös valtiolta, tai muuten virallinen tieto susivahingoista on puutteellista. Suden ja muiden suurpetojen aiheuttamat vahingot kirjataan viranomaisten käyttämään vahinkorekisteriin vain, jos vahingon kärsijä hakee korvausta valtiolta. Muita vahinkoja ei tilastoida.

 

Kannanhoitosuunnitelma

Metsästäjäliitto tai yksittäiset metsästäjät eivät tee päätöksiä vaikkapa susien tai karhujen metsästämiseen liittyen. Suomessa sovelletaan yhteiseen sopimiseen perustuvaa työtapaa suurpetokantojen hoidon ohjaamisessa ja hoitosuunnitelmien laatimisessa. Maa- ja metsätalousministeriö johtaa ja ohjaa suunnitelmien valmistelua.

Karhujen kannanhoidollinen metsästys on onnistunutta, kun se kohdistuu tiheimmille karhualueille kantaa vaarantamatta ja niiden aiheuttamat vahingot saadaan pysymään mahdollisimman pieninä. Tuttavalliset karhut ovat turvallisuusriski. Vahinkojen ennaltaehkäisy on suurin syy, miksi karhun kannanhoidollinen metsästys on tärkeää. ”Ihmisaran karhun kanssa pärjää, itärajan takaa tulevat häiriköt ongelma” sanoo maatalousyrittäjä.

Trofee

Trofee-sanalla on monelle negatiivinen kaiku, sillä trofeemetsästys on saanut paljon negatiivista huomioita julkisuudessa. Trofee on kuitenkin monelle metsästäjälle suurin mahdollinen arvostuksen osoitus metsästetylle riistalle. Trofeeaineistojen avulla voidaan myös seurata luonnonvaraisten riistakantojen tilaa. Katso tästä ideoita, miten trofeet saadaan näyttävästi esille.

Vieraspetojen metsästys

Vieraspetopyynti jakaa mielipiteitä ja siitä liikkuu paljon paikkaansapitämätöntä tietoa. Kokosimme tähän artikkeliin kaikki tähän mennessä julkaistut Jahtimedian jutut vieraspeto- ja rautapyynnistä

Suomessa ei ole enää vuosikymmeniin saanut pyytää vieraspetoja avonaisilla raudoilla tai jalkaraudoilla, joten rautoihin astumista ei tarvitse pelätä. Tutustu tässä jutussa erilaisiin nykyisin käytössä oleviin vieraspetojen pyyntivälineisiin oheisten kuvien avulla

Vieraslajien on arvioitu olevan maailmalla toiseksi suurin luonnon monimuotoisuuden hupenemisen syy. Vieraspetojen lisäksi vesilintukantojen taantumiseen vaikuttavat useat tekijät, joista monet liittyvät vesien liialliseen rehevöitymiseen. Lue lisää, miten Vieraspedot kurittavat vesilintukantoja.

Ainoastaan suojakotelossa olevat raudat ovat sallittuja pyynnissä.  Näin käytät pienpetorautoja turvallisesti ja oikein - katso video.

Vieraspetojen poistopyynti vaikuttaa etenkin vesirajassa ja maassa pesivien lintukantojen säilymiseen. Jos tämän eteen tehty nykyinen hyvä kehitystyö menetetään ja vieraspetojen pyyntikeväitä jää väliin, niin uhanalaisten lintujen määrä vähenisi nopeasti. Entä jos vieraspetoja ei poistettaisi, vaan minkit ja supikoirat leviäisivät vapaasti?

Haitallisiksi vieraspedoiksi luokitellut, rantojen läheisyydessä asuvat supikoira ja minkki uhkaavat Suomen luonnon monimuotoisuutta ja alkuperäislajeja. Mökkiläisillä ja rantatonteilla asuvilla on erittäin tärkeä roolin vieraspetokannan kurissa pitämisessä. Huoli vesiluonnon tilasta sai mökkiläisen Tiina Asikaisen ryhtymään esimerkillisesti suojelutyöhön.

Mikäli joka kymmenes Suomen mökkiläinen pyydystäisi yhden minkin vuodessa, vuotuinen minkkisaalis tuplaantuisi. Suomessa on n. 510 000 kesämökkiä ja vuotuinen minkkisaalis oli vuonna 2020 n.  50 000 kpl. Lue koko juttu: Yhteistyön voimalla vieraspetoja vastaan. Metsästäjäliitto aktivoi mökkiläisiä yhdessä metsästäjien kanssa vieraspetopyyntiin. 

Huoli vesilinnuista motivoi Kristiinaa supikoirien loukuttamiseen. Tästä opit Miten pyytää supikoira?

Luonnon kannalta minkki on haitallinen vieraslaji, joten sen pyynnillä pystytään tarjoamaan paremmat edellytykset onnistuneeseen pesintään monelle lintulajille, jolla ei ole luontaisesti kehittynyt suojautumiskeinoja minkkiä vastaan. Jokainen pyydetty minkki on luonnonsuojeluteko. Lue myös Miten pyydystää minkki?

Vieraspetojen vähentäminen vaatii yhä enemmän panostusta. Luonnon kannalta parasta on tehopyytää pienpetoja kerralla tietyltä alueelta mahdollisimman tehokkaasti.

Villisika ja afrikkalainen sikarutto

Sikojen verenvuotokuumetaudin nopea leviämistahti pitkin Eurooppaa muistuttaa siitä, ettei Suomessakaan ole varaa herpaantua taudintorjunnassa. Ihminen ei voi kantaa tai sairastaa sikaruttoa. Ihminen voi kuitenkin toimia taudin tehokkaana levittäjänä! Huomioi siis ASF-tautivaara. Lue myös mitä tapahtuu, jos Suomesta löytyy afrikkalainen sikarutto. Tämän vuoksi villisikakanta tulee pitää kurissa.

Villisian metsästys

Villisika on älykäs ja oppivainen. Se pystyy jallittamaan kokenuttakin metsästäjää helposti. Näillä Jahtimedian ohjeilla voit kuitenkin joskus onnistua villisian metsästyksessä.

Voiko metsästää ilman metsästysseuran jäsenyyttä?

Jos sinulla ei ole omia maita tai et kuulu mihinkään metsästysseuraan, voit käydä esimerkiksi linnustamassa, hirvestämässä ja pyytämässä pienpetoja valtion mailla hankkimalla metsästysluvan

Yhdistelmäaseen huolto ja puhdistus

Yhdistelmäaseen huoltoon kannattaa nähdä vähän vaivaa, jotta työkalu pysyy käyttökelpoisena vuosikymmeniä. Lue vinkit yhdistelmäaseen huoltoon.

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi ja turvaa metsästyksen jatkuminen myös tulevaisuudessa

liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi ja turvaa metsästyksen jatkuminen myös tulevaisuudessa>>