Minäkö metsästäjäksi? Usein kysytyt kysymykset

Teksti: Kirsi Färm  27.11.2020
Usein kysytyt kysymykset

Metsästyksen aloittaminen

Kuinka aloittaa metsästys? Aleksi Lumme on metsästyksen puolestapuhuva perheenisä, Metsästä-kirjan kirjoittaja ja diplomi-insinööri. Lumme kertoo omakohtaiseen kokemukseen perustuen, miten kaupunkilaisena on mahdollista aloittaa metsästys.

5 askelta metsästyksen aloittamiseen -artikkeli tiivistää oleelliset toimenpiteet metsästyksen aloittamiseen. 

Lue myös Aloittelevan metsästäjän opas Metsästäjäliiton sivuilta.

Haulikon valinta

Kun ostoluvat ovat kunnossa, on aika suunnata asekaupoille. Mutta miten osata ostaa oikeanlainen haulikko? Sopiva haulikko löytyy vain kokeilemalla. Katso tukkimestarin vinkit haulikon ostoon - mukana myös video.

Itselle sopiva haulikko nopeuttaa ja helpottaa myös haulikolla ampumisen harjoittelua, ja sitä tulee tehtyä enemmän, kun työkalu ovat miellyttävä käyttää. 

Kiväärin valinta

Kiväärin hankinta voi tuottaa ensikertalaiselle päänvaivaa. Mitä ovat poskipakka, optiikka ja hallitseva silmä? Näillä vinkeillä pääset kohti parempia osumia.

Miten pääsee metsästysseuraan

Aleksi Lumme antaa arvokkaita vinkkejä siihen, miten voi päästä metsästysseuran jäseneksi.

Mikä koirarotu sopii metsästykseen

Mielipiteitä parhaasta metsästyskoirarodusta on yhtä paljon kuin on metsästäjiäkin. Lopullinen metsästyskoirarotu riippuu siitä metsän viljasta, jota haluat metsästää. Jahtimedian metsästyskoira-osiossa esitellään suomenajokoira, laika, dreeveri, spanieli, suomenpystykorva, saksanmetsästysterrieri, saksanseisojakultainennoutaja, karjalankarhukoira, amerikankettukoira, plottinajokoira, jämtlanninpsystykorva.

Miten riistaa käsitellään

Riistaruoka kasvattaa suosiotaan koko ajan. Riistaruoka-osiosta löydät riistaruokareseptit muun muassa näille: hirvi, peura, jänis, villisika ja karhu.

Metsästys koulutus

Metsästäjätutkinnon suorittaminen ei vielä tee metsästäjää. Ampumaan oppii vain ampumalla, ja aloittaa kannattaa ammattitaitoisen opettajan johdolla. Metsästysammunnan ABC antaa opastuksen myös turvalliseen omatoimiharjoitteluun.

Metsästysajat, pyyntiajat

Aina ajantasalla olevat metsästys- ja pyyntiajat löydät Riistakeskuksen sivuilta. 

Metsästyskortin hankinta

Tärkein askel metsästyksen aloittamisessa on metsästyskortin hankkiminen. Suorita ensin metsästäjätutkinto läpi. Lisää tietoa metsästäjätutkinnosta löydät Riistakeskuksen sivuilta.

Metsästyslupa

Jos sinulla ei ole omaa maata jolla metsästää, valtion maille voi hankkia erilaisia metsästyslupia. Eräluvat.fi -palvelu auttaa tällöin.

Pienpetojen metsästys

Parhaat vinkit näädänpyyntiin

Ketun metsästys sujuu yhteisvoimin

Pienpedon nylkeminen

Mäyrän nylkeminen

Supikoiran nylkeminen

Ampumatuki

Ampumatuki tuo varmuutta laukaukseen. Ampumatuki on metsästäjälle luontainen apuväline siinä missä kiikaritähtäinkin. Käyttö vaatii harjoittelua, mutta tuen hyöty on kiistaton ja käyttö helppoa. Tuki voi olla mitä tahansa harjanvarresta hiekkapussiin, mutta kaupallisissa tuissa on tiettyjä etuja. 

Metsästyksen turvallisuus

Metsästyksessä ja aseenkäsittelyssä turvallisuus ja huolellisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä perusasioita malttia ja suojavarusteita unohtamatta. Turvallisuus on myös asennekysymys: syövytä turvallinen aseenkäsittely selkäytimeen toistoilla ja harjoitteilla. Huolimaton toiminta aiheuttaa vaaratilanteita ja pahimmassa tapauksessa peruuttamatonta vahinkoa. Muistutetaan aseturvallisuudesta toinen toistamme, eikä panna pahaksemme muiden huomautuksia. Olemme jokainen vastuussa turvallisista metsästystilanteista ja ampumaharjoittelusta. Metsästäjäliitto on julkaissut erilaisia turvallisuusoppaita. Turvallista hirvijahtia ja Turvallinen metsästysammunta ja aseenkäsittely.

Jousimetsästys

Peuran jousimetsästys vaatii suunnitelman

Jousimetsästys on kärsivällisyyttä kasvattava jahtimuoto

Aseen säilytys

Ampuma-aselain mukaan ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset tulee säilyttää luvanhaltijan kotona asuinhuoneistossa. Lue Jahtimedian artikkeli: Säilytä aseesi oikein.

Aseen kuljetus

Onko aseen kuljetus hallussa? Lue, miten asetta kuljetetaan oikein autossa ja miten toimitaan kahvitauon aikana: Kuljeta asetta oikein.