Miten aloittaa metsästäminen ja muut usein kysytyt kysymykset

Teksti: Kirsi Färm  27.11.2020
Usein kysytyt kysymykset

Ampumatuki

Ampumatuki tuo varmuutta laukaukseen. Ampumatuki on metsästäjälle luontainen apuväline siinä missä kiikaritähtäinkin. Käyttö vaatii harjoittelua, mutta tuen hyöty on kiistaton ja käyttö helppoa. Tuki voi olla mitä tahansa harjanvarresta hiekkapussiin, mutta kaupallisissa tuissa on tiettyjä etuja. 

Aseen kuljetus

Onko aseen kuljetus hallussa? Lue, miten asetta kuljetetaan oikein autossa ja miten toimitaan kahvitauon aikana: Kuljeta asetta oikein.

Aseen puhdistus ja huolto

Aseen puhdistus ja huolto on yksinkertaista. Sen suorittamiseen metsästys- tai ratapäivän jälkeen ei kulu montaakaan minuuttia, ja panostus tuottaa pitkäikäisen hyödyn. Kokosimme tähän artikkeliin aseen huoltovinkit

Aseen säilytys

Ampuma-aselain mukaan ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset tulee säilyttää luvanhaltijan kotona asuinhuoneistossa. Lue Jahtimedian artikkeli: Säilytä aseesi oikein.

Aselupa, aseenkantolupa, poliisin aselupahaastattelu

Aseenkantolupa eli virallisesti aselupa on poliisilta anottava lupa minkä tahansa tuliaseen hallussapitoon. Aseluvalla hankitaan ja hallussapidetään aseen lisäksi myös sen osia sekä ammuksia. Metsästysjousi ei tarvitse aselupaa. Lue lisää hakuprosessista ja haastattelusta.

Haavakko

Aina riistatilanteet kuitenkaan etene suunnitellusti ja joudutaan haavakon perään. Tästä jutusta opit, miten haavakkotilanteissa kannattaa toimia.

Haulikon huolto ja valinta

Kun ostoluvat ovat kunnossa, on aika suunnata asekaupoille. Mutta miten osata ostaa oikeanlainen haulikko? Entä jos on nainen, nuori tai kevyempi ruumiinrakenne? Lue ampumakouluttajan vinkit. Sopiva haulikko löytyy vain kokeilemalla. Katso tukkimestarin vinkit haulikon ostoon - mukana myös video.

Itselle sopiva haulikko nopeuttaa ja helpottaa myös haulikolla ampumisen harjoittelua, ja sitä tulee tehtyä enemmän, kun työkalu ovat miellyttävä käyttää. 

Haulikon huolto kannattaa opetella selkärankaan, jotta työväline pysyy kunnossa vuosikymmeniä.

Hyvät metsästystavat

Näin rakennat oman toimintasi esimerkillä myönteistä kuvaa metsästyksestä.

Luolametsästys

Mitä luolametsästyksessä tapahtuu?

Kaurispukin kevätmetsästys

Alkukesän kauriinpyyntiin tuo mielenkiintoa vahtiminen ja hiipimisen ohelle myös mahdollisuus pukin houkutteluun. Äänihoukuttelu perustuu pukin haluun puolustaa reviiriään muilta pukeilta, ja uteliaisuuteen tarkistaa alueelleen ilmaantuneet muut kaurisyksilöt naaraita ja vasoja myöten.

Jousimetsästys

Peuran jousimetsästys vaatii suunnitelman

Jousimetsästys on kärsivällisyyttä kasvattava jahtimuoto

Kiväärin huolto ja hankinta

Kiväärin hankinta voi tuottaa ensikertalaiselle päänvaivaa. Mitä ovat poskipakka, optiikka ja hallitseva silmä? Näillä vinkeillä pääset kohti parempia osumia. Myös kiväärin hyvä huolto on tärkeää - katso vinkkivideo.

Kiväärin kohdistus

Kivääri täytyy kohdistaa uuden aseen, kiikaritähtäimen tai patruunoiden hankinnan jälkeen. 

Metsästyksen aloittaminen

Kuinka aloittaa metsästys? Aleksi Lumme on metsästyksen puolestapuhuva perheenisä, Metsästä-kirjan kirjoittaja ja diplomi-insinööri. Lumme kertoo omakohtaiseen kokemukseen perustuen, miten kaupunkilaisena on mahdollista aloittaa metsästys.

5 askelta metsästyksen aloittamiseen -artikkeli tiivistää oleelliset toimenpiteet metsästyksen aloittamiseen. 

Lue myös Aloittelevan metsästäjän opas Metsästäjäliiton sivuilta.

Miten aloittaa metsästysharrastus koiran kanssa?

Ensin hankin koiran - sitten minua alkoi kiinnostaa metsästys, on monen koiranomistajan suusta kuultu lausahdus. Kaikkia ei kuitenkaan kiinnosta metsästys aseella - eikä tarvitsekaan. Koiran kanssa voi harrastaa ilman aselupaakin; lue Jahtimediasta miten. Jos liikut metsästyskoiran kanssa poronhoitoalueella - muista nämä!

Miten ampumaradalla toimitaan?

Ensimmäistä kertaa ampumaradalle meneminen voi jännittää. Parhaiten ampumaratakulttuurin pääsee jonkun kokeneemman seurassa. Kysyjäkään ei tieltä eksy. Kokosimme vinkkejä ensimmäistä käyntiä helpottamaan.

Metsästysammunnan kilpailutoiminta

Metsästäjäliitto vastaa Suomessa metsästysammunnan kilpailutoiminnasta. Metsästysammunnan kilpailutoiminta tähtää vastuullisiin riistalaukauksiin. Tustu punkalaitumen nuoriin, jotka ihastuivat hirvenhiihtoon. Joulukuussa 2021 Kurikassa ratkottiin  ilma-aseammunnan suomenmestaruudet.

Metsästyksen eettisyys

Metsästäjä ja tietokirjalija Aleksi Lumme pohtii kolmen osan juttusarjassa, mikä oikeuttaa riistalihan syöntiin. Kysymystä tarkastellaan ruoan arvostuksen, ilmaston ja eläinoikeuksien näkökulmasta. 

Metsästyksen hyödyt

Eurooppalaisten metsästäjien kattojärjestö (FACE), joka valvoo Euroopan kansallisten metsästäjäjärjestöjen etua, on listannut metsästyksen hyötyjä

Mikä koirarotu sopii metsästykseen, metsästyskoiran hankinta ja koulutus

Mielipiteitä parhaasta metsästyskoirarodusta on yhtä paljon kuin on metsästäjiäkin. Lopullinen metsästyskoirarotu riippuu siitä metsän viljasta, jota haluat metsästää. Lue lisää oikean metsästyskoiran hankinnasta. Jahtimedian metsästyskoira-osiossa esitellään suomenajokoira, laika, dreeveri, spanieli, suomenpystykorva, saksanmetsästysterrieri, saksanseisojakultainennoutaja, karjalankarhukoira, amerikankettukoira, plottinajokoira, jämtlanninpsystykorva, jackrusselinterrieri, beagle, mäyrökoira.

Mitä metsästys maksaa?

Metsästysksen aloittaminen vaatii muutamia hankintoja. Osa tuo lisää mukavuutta, osa lisää turvallisuutta.  Tästä jutusta opit, mistä voit pihistää ja missä puolestaan ei kannata säästellä

Miten aloittaa metsästys kaupungissa

Maattoomana kaupunkilaisena metsästyksen aloittaminen voi olla haastavaa. Joel Ahola ratkaisi suuren ongelman: mistä löytäisi metsästysmaita kaupungissa läheltä kotia? Vastaus löytyi citykanin metsästyksestä. Lue lisää Jahtimedian artikkelista citykanin loukkupyynnistä.

Miten riistaa käsitellään, saaliin käsittely

Riistaruoka kasvattaa suosiotaan koko ajan. Riistaruoka-osiosta löydät riistaruokareseptit muun muassa näille: hirvi, peura, jänis, villisika ja karhu. Katso myös selkeät videot hirven käsittelystä suolistuksesta paloitteluun. Ohje sopii pääpiirteittäin kaikille sorkkaeläimille. Katso myös kalvojen video poistosta lihasta. Hanhen käsittely onnistuu näillä vinkeillä. Riistalinnun kyniminen eli nyppiminen hoituu näillä vinkeillä. Jäniksen käsittely ei ole sen kummempaa - katso kuvat vaihe vaiheelta.

Metsästäjä voi pienin poikkeuksin myydä saaliinsa vaikka torilla. Riistalihaa voi myös ostaa suoraan metsästysseuralta.

Miten pääsee metsästysseuraan

Lue juttu Jahtimediasta, millaisilla vinkeillä kannattaa hakea metsästysseuran jäsenyyttä. Myös maaton metsästysseura pystyy toimimaan aktiivisella otteella. Lue, miten naisten omat metsästysseurat Akkainjahti ja VarsiNaiset EräLadyt ovat ratkaisseet ongelman.

Mitä jos metsästys loppuisi?

Metsätalousinsinööri Henriikka Korvenranta selvitti lopputyössään metsästyksen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Haastattelututkimuksena toteutetussa työssä korostui erityisesti taloudellinen näkökulma.

Metsästysaseen valinta

Valitse metsästysmuotoon ja metsästettävään riistaan sopiva metsästysase näillä vinkeillä. Oli valintasi sitten kivääri, haulikko, metsästysjousi tai yhdistelmäase, opettele aina ensin aseesi toiminta ja turvallinen aseenkäsittely.

Metsästys valtion mailla

Jos sinulla ei ole omia maita, voit käydä esimerkiksi linnustamassa valtion mailla hankkimalla metsästysluvan.

Metsästyskoiran rokotukset

Paras tapa välttää koiran sairastuminen ovat rokottaminen ja säännöllinen punkkitarkastus. Suomessa jotkin luonnonvaraiset eläimet saattavat olla vakavienkin tautien kantajia. Jotkut sairaudet ovat koiralle kohtalokkaita, mutta tunnollinen koiranomistaja pienentää riskiä asianmukaisin rokottein. Koiran loma on oiva aika valmistella se uuteen metsästyskauteen.

Metsästyksen turvallisuus

Metsästyksessä ja aseenkäsittelyssä turvallisuus ja huolellisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä perusasioita malttia ja suojavarusteita unohtamatta. 

Aseturvallisuuteen niin metsästyksessä kuin ampumaradalla sisältyy lukematon määrä erilaisia sääntöjä. Amerikkalainen Jeff Cooper on tiivistänyt ne neljään sääntöön. Jos opettelet ne ja sisäistät niiden merkityksen, voit niitä noudattamalla kutsua itseäsi turvalliseksi metsästysammunnan harrastajaksi.

Turvallisuus on myös asennekysymys: syövytä turvallinen aseenkäsittely selkäytimeen toistoilla ja harjoitteilla - katso ampumakouluttajan vinkit. Huolimaton toiminta aiheuttaa vaaratilanteita ja pahimmassa tapauksessa peruuttamatonta vahinkoa. Muistutetaan aseturvallisuudesta toinen toistamme, eikä panna pahaksemme muiden huomautuksia. Olemme jokainen vastuussa turvallisista metsästystilanteista ja ampumaharjoittelusta. Metsästäjäliitto on julkaissut erilaisia turvallisuusoppaita. Turvallista hirvijahtia ja Turvallinen metsästysammunta ja aseenkäsittely.

Metsästys-koulutus, metsästäjätutkinto, metsästyskortin suorittaminen

Lue Jahtimedian vinkit metsästäjätutkinon suorittamiseen. Metsästäjätutkinnon suorittaminen ei kuitenkaan vielä tee metsästäjää. Ampumaan oppii vain ampumalla, ja aloittaa kannattaa ammattitaitoisen opettajan johdolla. Metsästysammunnan ABC antaa opastuksen myös turvalliseen omatoimiharjoitteluun.  Lisää tietoa metsästäjätutkinnosta löydät Riistakeskuksen sivuilta.

Metsästysajat, pyyntiajat

Aina ajantasalla olevat metsästys- ja pyyntiajat löydät Riistakeskuksen sivuilta. Jahtimediasta voit lukea, miten metsästysajat päätetään.

Metsästyslupa

Jos sinulla ei ole omaa maata jolla metsästää, valtion maille voi hankkia erilaisia metsästyslupia. Eräluvat.fi -palvelu auttaa tällöin. Lue lisää valtion mailla metsästämisestä.

Metsästysrikos

Metsästysrikoksia ovat eräät tahalliset tai törkeästä huolimattomuudesta aiheutetut teot. Lue lisää, mikä on metsästysrikos ja miten niihin voi syyllistyä?

Metsästysonnettomuus

Vuoden 2020 syksyllä tapahtui niin monta metsästysonnettomuutta, että Onnettomuustutkintakeskuksessa on nyt valmius selvittää vastaavia onnettomuuksia.

Naiset mukaan metsästysharrastukseen

Naisten oma maaton metsästysseura, Akkainjahti, järjestää sekä omia jahtitapahtumia että osallistuu vierasjahteihin. VarsiNaiset Eräladyt ovat naisten oma metsästysseura. Lue lisää näistä seuroista ja niiden tapahtumista.

Millainen haulikko sopii naiselle? Erilaiset ruumiinrakenteet asettavat varsinkin naisille haasteita löytyy juuri itselle sopivin ase. Jahtimedia etsi vastaukset usein naisten ensihaulikon ostossa esiin tulleisiin kysymyksiin.

Satu Tuomistolle metsästys on vastapainoa julkiselle työlle. Tutustu lisää Sadun harrastukseen. Rovaniemeläinen Outi Röksä osallistui ensimmäistä kertaa naisten kisaan,  Koppelohaukkuihin, ja oli tyytyväinen kokemukseensa.

Vieraspetojen metsästys

Vieraslajien on arvioitu olevan maailmalla toiseksi suurin luonnon monimuotoisuuden hupenemisen syy. Vieraspetojen lisäksi vesilintukantojen taantumiseen vaikuttavat useat tekijät, joista monet liittyvät vesien liialliseen rehevöitymiseen. Lue lisää, miten Vieraspedot kurittavat vesilintukantoja.

Ainoastaan suojakotelossa olevat raudat ovat sallittuja pyynnissä.  Näin käytät pienpetorautoja turvallisesti ja oikein - katso video.

Vieraspetojen poistopyynti vaikuttaa etenkin vesirajassa ja maassa pesivien lintukantojen säilymiseen. Jos tämän eteen tehty nykyinen hyvä kehitystyö menetetään ja vieraspetojen pyyntikeväitä jää väliin, niin uhanalaisten lintujen määrä vähenisi nopeasti. Entä jos vieraspetoja ei poistettaisi, vaan minkit ja supikoirat leviäisivät vapaasti?

Haitallisiksi vieraspedoiksi luokitellut, rantojen läheisyydessä asuvat supikoira ja minkki uhkaavat Suomen luonnon monimuotoisuutta ja alkuperäislajeja. Mökkiläisillä ja rantatonteilla asuvilla on erittäin tärkeä roolin vieraspetokannan kurissa pitämisessä. Huoli vesiluonnon tilasta sai mökkiläisen Tiina Asikaisen ryhtymään esimerkillisesti suojelutyöhön.

Mikäli joka kymmenes Suomen mökkiläinen pyydystäisi yhden minkin vuodessa, vuotuinen minkkisaalis tuplaantuisi. Suomessa on n. 510 000 kesämökkiä ja vuotuinen minkkisaalis oli vuonna 2020 n.  50 000 kpl. Lue koko juttu: Yhteistyön voimalla vieraspetoja vastaan. Metsästäjäliitto aktivoi mökkiläisiä yhdessä metsästäjien kanssa vieraspetopyyntiin. 

Huoli vesilinnuista motivoi Kristiinaa supikoirien loukuttamiseen. Tästä opit Miten pyytää supikoira?

Luonnon kannalta minkki on haitallinen vieraslaji, joten sen pyynnillä pystytään tarjoamaan paremmat edellytykset onnistuneeseen pesintään monelle lintulajille, jolla ei ole luontaisesti kehittynyt suojautumiskeinoja minkkiä vastaan. Jokainen pyydetty minkki on luonnonsuojeluteko. Lue myös Miten pyydystää minkki?

Pienpetojen metsästys

Parhaat vinkit näädänpyyntiin. Opi myös, miten toimia, jos näätä tai orava on tehnyt pesäm mökin rakenteisiin.

Ketun metsästys sujuu yhteisvoimin

Soopeli – uusi vieraslaji Suomessa

Pienpedon nylkeminen

Mäyrän nylkeminen

Supikoiran nylkeminen

Roskaton metsästys

Vastuullinen metsästäjä kerää ampumansa hylsyt ja kaiken, mitä metsään vie. Lue lisää myös biohajoavista haulikon ammuksista.

Villisika ja afrikkalainen sikarutto

Sikojen verenvuotokuumetaudin nopea leviämistahti pitkin Eurooppaa muistuttaa siitä, ettei Suomessakaan ole varaa herpaantua taudintorjunnassa. Ihminen ei voi kantaa tai sairastaa sikaruttoa. Ihminen voi kuitenkin toimia taudin tehokkaana levittäjänä! Huomioi siis ASF-tautivaara. Lue myös mitä tapahtuu, jos Suomesta löytyy afrikkalainen sikarutto. Tämän vuoksi villisikakanta tulee pitää kurissa.

Riistan ruokinta

Talviruokinta poistaa pihakäyntejä ja estää kolareita. Katso vinkit riistan talviruokintaan.

Peuran metsästys

Valkohäntäpeuran ajo henkilövoimin tai koiran avulla on tuonut viime vuosina piristystä peuranpyyntiin perinteisen vahtimismetsästyksen lisänä. Kyttäys- ja seuruejahti ovat vakiintuneita valkohäntäpeuran metsästystapoja. Lue lisää erilaisista peuranmetsästystavoista.

Rekyylikammo

Huonot kokemukset rekyylistä ampujanuran alkutaipaleella saattavat aiheuttaa rekyylikammon. Epäsopiva ase tekee ampumisesta epämukavaa ja voi aikaansaada rekyylikammon. Tästä artikkelista opit, miten voit estää rekyylikammon syntymisen ja miten pääset siitä eroon.

Silmädominanssi

Hallitseva silmä eli silmädominanssi on tärkeä hahmottaa ennen haulikkokaupoille lähtöä. Lue vinkit ja katso video hallitsevan silmän selvittämiseen.

Silmälasit metsästyksessä

Lue tästä Jahtimedian artikkelista, ammunko kiväärillä silmälaseilla vai ilman ja kuinka silmälasit toimivat kivääriammunnassa?

Susivahinko

Sudet tappavat kymmeniä metsästyskoiria vuodessa. Jos susi tappaa koiran, on siitä mahdollisuus saada rahallista korvausta. Hädän hetkellä tulisi kuitenkin osata ilmoittaa asiasta oikeille viranomaisille ja varoa sotkemasta jälkiä. Lue ohjeet Jahtimediasta.

Trofee

Trofee-sanalla on monelle negatiivinen kaiku, sillä trofeemetsästys on saanut paljon negatiivista huomioita julkisuudessa. Trofee on kuitenkin monelle metsästäjälle suurin mahdollinen arvostuksen osoitus metsästetylle riistalle. Trofeeaineistojen avulla voidaan myös seurata luonnonvaraisten riistakantojen tilaa.

Voiko metsästää ilman metsästysseuran jäsenyyttä?

Jos sinulla ei ole omia maita tai et kuulu mihinkään metsästysseuraan, voit käydä esimerkiksi linnustamassa, hirvestämässä ja pyytämässä pienpetoja valtion mailla hankkimalla metsästysluvan

Yhdistelmäaseen huolto ja puhdistus

Yhdistelmäaseen huoltoon kannattaa nähdä vähän vaivaa, jotta työkalu pysyy käyttökelpoisena vuosikymmeniä. Lue vinkit yhdistelmäaseen huoltoon.

 

Liity jäseneksi metsästäjän edunvalvontaliittoonLiity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>