Miten aloittaa metsästäminen ja muut usein kysytyt kysymykset

Teksti: Kirsi Färm  27.11.2020
Usein kysytyt kysymykset

Metsästyksen aloittaminen

Kuinka aloittaa metsästys? Aleksi Lumme on metsästyksen puolestapuhuva perheenisä, Metsästä-kirjan kirjoittaja ja diplomi-insinööri. Lumme kertoo omakohtaiseen kokemukseen perustuen, miten kaupunkilaisena on mahdollista aloittaa metsästys.

5 askelta metsästyksen aloittamiseen -artikkeli tiivistää oleelliset toimenpiteet metsästyksen aloittamiseen. 

Lue myös Aloittelevan metsästäjän opas Metsästäjäliiton sivuilta.

Metsästyksen hyödyt

Eurooppalaisten metsästäjien kattojärjestö (FACE), joka valvoo Euroopan kansallisten metsästäjäjärjestöjen etua, on listannut metsästyksen hyötyjä.

Miten aloittaa metsästys kaupungissa

Maattoomana kaupunkilaisena metsästyksen aloittaminen voi olla haastavaa. Joel Ahola ratkaisi suuren ongelman: mistä löytäisi metsästysmaita kaupungissa läheltä kotia? Vastaus löytyi citykanin metsästyksestä. Lue lisää Jahtimedian artikkelista citykanin loukkupyynnistä.

Haulikon huolto ja valinta

Kun ostoluvat ovat kunnossa, on aika suunnata asekaupoille. Mutta miten osata ostaa oikeanlainen haulikko? Entä jos on nainen, nuori tai kevyempi ruumiinrakenne? Sopiva haulikko löytyy vain kokeilemalla. Katso tukkimestarin vinkit haulikon ostoon - mukana myös video.

Itselle sopiva haulikko nopeuttaa ja helpottaa myös haulikolla ampumisen harjoittelua, ja sitä tulee tehtyä enemmän, kun työkalu ovat miellyttävä käyttää. 

Haulikon huolto kannattaa opetella selkärankaan, jotta työväline pysyy kunnossa vuosikymmeniä.

Kiväärin huolto ja valinta

Kiväärin hankinta voi tuottaa ensikertalaiselle päänvaivaa. Mitä ovat poskipakka, optiikka ja hallitseva silmä? Näillä vinkeillä pääset kohti parempia osumia. Kivääri täytyy kohdistaa uuden aseen, kiikaritähtäimen tai patruunoiden hankinnan jälkeen.

Silmädominanssi

Hallitseva silmä eli silmädominanssi on tärkeä hahmottaa ennen haulikkokaupoille lähtöä. Lue vinkit ja katso video hallitsevan silmän selvittämiseen.

Miten pääsee metsästysseuraan

Lue juttu Jahtimediasta, millaisilla vinkeillä kannattaa hakea metsästysseuran jäsenyyttä. Myös maaton metsästysseura pystyy toimimaan aktiivisella otteella. Lue, miten naisten omat metsästysseurat Akkainjahti ja VarsiNaiset EräLadyt ovat ratkaisseet ongelman.

Mikä koirarotu sopii metsästykseen

Mielipiteitä parhaasta metsästyskoirarodusta on yhtä paljon kuin on metsästäjiäkin. Lopullinen metsästyskoirarotu riippuu siitä metsän viljasta, jota haluat metsästää. Jahtimedian metsästyskoira-osiossa esitellään suomenajokoira, laika, dreeveri, spanieli, suomenpystykorva, saksanmetsästysterrieri, saksanseisojakultainennoutaja, karjalankarhukoira, amerikankettukoira, plottinajokoira, jämtlanninpsystykorva.

Miten riistaa käsitellään

Riistaruoka kasvattaa suosiotaan koko ajan. Riistaruoka-osiosta löydät riistaruokareseptit muun muassa näille: hirvi, peura, jänis, villisika ja karhu. Katso myös selkeät videot hirven käsittelystä suolistuksesta paloitteluun. Ohje sopii pääpiirteittäin kaikille sorkkaeläimille.

Metsästäjä voi pienin poikkeuksin myydä saaliinsa vaikka torilla. Riistalihaa voi myös ostaa suoraan metsästysseuralta.

Metsästys koulutus, metsästäjätutkinto

Lue Jahtimedian vinkit metsästäjätutkinon suorittamiseen. Metsästäjätutkinnon suorittaminen ei kuitenkaan vielä tee metsästäjää. Ampumaan oppii vain ampumalla, ja aloittaa kannattaa ammattitaitoisen opettajan johdolla. Metsästysammunnan ABC antaa opastuksen myös turvalliseen omatoimiharjoitteluun.

Metsästysajat, pyyntiajat

Aina ajantasalla olevat metsästys- ja pyyntiajat löydät Riistakeskuksen sivuilta. 

Metsästyskortin hankinta

Tärkein askel metsästyksen aloittamisessa on metsästyskortin hankkiminen. Suorita ensin metsästäjätutkinto läpi. Lisää tietoa metsästäjätutkinnosta löydät Riistakeskuksen sivuilta.

Metsästyslupa

Jos sinulla ei ole omaa maata jolla metsästää, valtion maille voi hankkia erilaisia metsästyslupia. Eräluvat.fi -palvelu auttaa tällöin.

Pienpetojen metsästys

Parhaat vinkit näädänpyyntiin. Opi myös, miten toimia, jos näätä tai orava on tehnyt pesäm mökin rakenteisiin.

Ketun metsästys sujuu yhteisvoimin

Soopeli – uusi vieraslaji Suomessa

Pienpedon nylkeminen

Mäyrän nylkeminen

Supikoiran nylkeminen

Ampumatuki

Ampumatuki tuo varmuutta laukaukseen. Ampumatuki on metsästäjälle luontainen apuväline siinä missä kiikaritähtäinkin. Käyttö vaatii harjoittelua, mutta tuen hyöty on kiistaton ja käyttö helppoa. Tuki voi olla mitä tahansa harjanvarresta hiekkapussiin, mutta kaupallisissa tuissa on tiettyjä etuja. 

Metsästyksen turvallisuus

Metsästyksessä ja aseenkäsittelyssä turvallisuus ja huolellisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä perusasioita malttia ja suojavarusteita unohtamatta. 

Aseturvallisuuteen niin metsästyksessä kuin ampumaradalla sisältyy lukematon määrä erilaisia sääntöjä. Amerikkalainen Jeff Cooper on tiivistänyt ne neljään sääntöön. Jos opettelet ne ja sisäistät niiden merkityksen, voit niitä noudattamalla kutsua itseäsi turvalliseksi metsästysammunnan harrastajaksi.

Turvallisuus on myös asennekysymys: syövytä turvallinen aseenkäsittely selkäytimeen toistoilla ja harjoitteilla. Huolimaton toiminta aiheuttaa vaaratilanteita ja pahimmassa tapauksessa peruuttamatonta vahinkoa. Muistutetaan aseturvallisuudesta toinen toistamme, eikä panna pahaksemme muiden huomautuksia. Olemme jokainen vastuussa turvallisista metsästystilanteista ja ampumaharjoittelusta. Metsästäjäliitto on julkaissut erilaisia turvallisuusoppaita. Turvallista hirvijahtia ja Turvallinen metsästysammunta ja aseenkäsittely.

Jousimetsästys

Peuran jousimetsästys vaatii suunnitelman

Jousimetsästys on kärsivällisyyttä kasvattava jahtimuoto

Aseen säilytys

Ampuma-aselain mukaan ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset tulee säilyttää luvanhaltijan kotona asuinhuoneistossa. Lue Jahtimedian artikkeli: Säilytä aseesi oikein.

Aseen kuljetus

Onko aseen kuljetus hallussa? Lue, miten asetta kuljetetaan oikein autossa ja miten toimitaan kahvitauon aikana: Kuljeta asetta oikein.

 

Liity jäseneksi metsästäjän edunvalvontaliittoonLiity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>