Ikänäkö ja metsästys – ratkaisuja löytyy

Teksti: Raila Aaltonen  Valokuvat: Pekka Rousi  02.12.2019
Ikänäkö
Ikänäkö haittaa myös metsästäjää, mutta ratkaisuja löytyy. Nelikymppisestä lähtien on hyvä ottaa tavaksi säännölliset tarkastukset 2–3 vuoden välein.
Ikänäköisyyttä ei pääse karkuun edes metsästäjä. Näkökyvyn korjaamisen ratkaisut voidaan kuitenkin räätälöidä tarpeen mukaan, esimerkiksi juuri metsästystä ajatellen.

Valtaosalle metsästäjistä ikänäkö on tuttu ilmiö, onhan harrastajien keski-ikä hiukan yli 50 vuotta. Metsällä haasteet lisääntyvät: on pystyttävä sekä lukemaan karttaa että tähtäämään – usein sumuisessa säässä tai päivän jo hämärtyessä.

Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo kertoo, että silmälasien kanssa pärjääminen on metsästävien asiakkaiden tavallinen huoli.

– Työlasit eivät toimi metsällä. Moniteholasien kanssa liikkuminenkin on hankalaa, kun linssin alaosalla ei näe terävästi edes jalkoihinsa.

Salon mukaan helpoin ja yleisin konsti on korvata silmälasit piilolinsseillä, joko moniteho- tai monovision-linsseillä. Ne räätälöidään käyttäjälleen siten, että toisella, johtavalla silmällä näkee kauas ja toisella lähelle.

Piilolinssit voidaan räätälöidä niin, että metsästäjä voi käyttää toista silmää tähtäämiseen ja katsoa toisella lähelle

Johtavaa silmää käytetään tähtäämisessä. Toisen silmän terävyysalue voidaan säätää vaikka 30 senttimetriin, jolloin kartanluku ja GPS-paikantimen käyttö helpottuvat. Salon mukaan monovision-linssit toimivat myös hämärässä, toisin kuin monitehopiilolasit.

– Metsästäjillä tämä tapa korjata näkö on jo varsin yleinen. Tällaiset piilolinssit eivät kuitenkaan sovi vaikkapa rekkakuskeille, joiden työssä tarvitaan nopeaa etäisyyksien arviointia.

Piilolasien käyttö ei ole koskaan ollut niin turvallista ja halpaa kuin nyt. Monitehopiilarit maksavat noin kaksi euroa pari. Päivälinssi on aina steriili, kunhan se asetetaan silmään puhtain käsin.

 

Pysyvä korjaus leikkauksella

Näön voi korjata myös leikkauksella, olipa silmissä sitten plussaa tai miinusta. Laserleikkauksella operoidaan tarvittava korjaus silmän sarveiskalvoon. Linssileikkauksessa taas silmän oma mykiö korvataan linssillä.

Menetelmä on sama kuin kaihileikkauksessa, mutta tehdään ennen kuin mykiö samenee. Sitä kutsutaankin kirkkaan linssin kaihileikkaukseksi, Salo kertoo.

Metsästäjien ja suunnistajien kokemukset leikkaushoidosta ovat erittäin hyviä

– Keinomykiö voi olla moniteholinssi, ja sen avulla näkee sitten kaikissa olosuhteissa. Toinen tapa on monovision-leikkaus, jossa toiseen silmään tulee kauko- ja toiseen lähinäkö. Näitä tehdään metsästäjille koko ajan enemmän.

Leikkauksen hinta on 5 000–6 000 euroa. Salon mukaan leikkausta harkitsevat kokeilevat usein ensin monovision-piilolinssejä yhden kauden tai ainakin muutaman viikon ajan. Päätös leikkauksesta on helppo tehdä, jos metsästys sujuu ”eriparisilmillä” paremmin kuin sankalaseilla.

– Metsästäjien ja myös suunnistajien kokemukset ovat erittäin hyviä.

 

Milloin näöntarkastukseen?

Ikänäköisyyttä ei kukaan pääse karkuun. Hemmo Salo suosittelee 40-vuotiaille silmälääkärillä käyntiä ja sen jälkeen silmien tarkistuttamista optikolla tai lääkärillä 2–3 vuoden välein.

– Silmäsairauksien riski kasvaa iän myötä. Optikko lähettää asiakkaan silmälääkäriin, jos epäilee sairautta. Vain säännöllisillä tarkastuksilla saadaan etenevät silmäsairaudet varhain selville.

– Optikolle kannattaa myös kuvata tarkasti omat tarpeensa näön suhteen: mihin haluaa nähdä ja missä olosuhteissa. Kun tarpeet ovat selvillä, optikolla on ratkaisu jokaiseen tilanteeseen, Salo vakuuttaa.