16-vuotias Aaro Vuorimaa on Euroopan mestari

Teksti ja kuvat: Tanja Heikkonen  26.04.2019
Aaro Vuorimaa
Aaro Vuorimaan kilpa-ammuntaharrastus näkyy varmuutena metsästyksessä.
Nuorella metsästäjällä Aaro Vuorimaalla on menossa ensimmäinen vuosi Suomen ampumaurheiluliiton liikkuvan maalin maajoukkueessa. Ensimmäinen kisareissu Kroatiaan tämän vuoden maaliskuussa oli menestys. Kotiintuomisina oli pronssia kymmenen metrin liikkuvan maalin sekajuoksusta ja kultaa kymmenen metrin liikkuvan maalin normaalijuoksusta.

Euroopan mestari Aaro Vuorimaan päälajit ovat ampumaurheiluliiton puolella, mutta kaikki alkoi oikeastaan metsästyskortin suorittamisen jälkeen. Vuorimaan paappa vei pojan Lapuan ilma-aseradalle. Siitä kiinnostus alkoi kasvamaan ja lopulta toinen harrastus, jääkiekko, sai väistyä ampumisen tieltä.

Ensimmäiset SM-kisat olivat Merikarvialla Suomen Metsästäjäliiton ilma-asekisat. Metsästäjäliiton kisoista ensimmäinen SM-mitali tuli Mäntsälän kesäkisoista pari vuotta sitten sadan metrin metsästyshirvestä. Vuosi sitten Rovaniemeltä Suomen Metsästäjäliiton ilma-asekisoista Vuorimaa pokkasi S17-sarjan molemmat kullat, ilmaluodikon ja ilmahirven. Tänä vuonna ilmahirvestä tuli hopeaa ja luodikosta pronssia.

 

Metsästyskortti oli itsestäänselvyys

Ampumista Vuorimaa treenaa viisi tai kuusi kertaa viikossa, laukauksia kertyy vuodessa noin viisitoista tuhatta. Määrä on puolitoistakertainen vuoden takaiseen. Kisojen lisäksi treenitunnit kantavat myös käytännön metsästyksessä.

Vuorimaa kuuluu Haapakosken metsästysseuran hirviporukkaan ja suurin osa metsästysharrastuksesta kuluu kiväärilajeissa. Kolmetoistavuotiaana suoritettu metsästyskortti oli Vuorimaalle itsestäänselvyys. Ampumaharrastus alkoi samana vuonna.

Junioreille sanoisin, että siellä radalla pitää vaan käydä ja harjoitella.

– Normaalimetsästäjänkin täytyy käydä radalla treenaamassa metsästystilanteita varten. Oma treenimäärä on varmaan viisinkertainen kun vertaa normaalimetsästäjään, niin siinä olen vahvemmilla.

Kiväärilajien lisäksi Vuorimaa metsästää isänsä Mikan kanssa saksanseisojilla kanalintuja.

 

Tavoitteena maailmanmestaruus

Tulevana kesänä 17 täyttävällä Vuorimaalla ei ole ongelmia vapaa-ajan suhteen. Metsästyksen lisäksi muille harrastuksille ei ole juuri tilaa, sillä kuukauden viikonlopuista noin kolme menee leireillä tai kilpailuissa. Poikkeuslupaa ajokorttia varten on haettu, sillä lähimmät maajoukkueleirit ja kilpailut ovat yli kahden tunnin ajomatkan päässä. Kortti tulisi tarpeeseen.

Viime syksynä alkoi ammattikoulu Lapualla, sieltä on tarkoitus valmistua ajallaan metallipuolen koneistajaksi.

Vuorimaan esikuva löytyy liikkuvan maalin maajoukkueesta myöskin, Krister Holmberg on maajoukkueen konkariampujia. Oma tavoite on laitettu korkealle, se on ylin taso, johon Vuorimaan lajeissa voi yltää, eli maailmanmestaruus. Liikkuvat maalit ei ole olympialaji enää nykyään.

Vuorimaa keskittyy suoritukseensa Metsästäjäliiton ilma-aseiden SM-kilpailuissa.

– Aina tulee vinkkiä vanhemmilta maajoukkueampujilta. Junioreille sanoisin, että siellä radalla pitää vaan käydä ja harjoitella.

Molemmissa harrastuksissa niin käytännön metsästyksessä kuin ampumakilpailuissa on jännitys läsnä.

– Molemmat jännittää, aina kilpailut jännittää, jopa vanhoja konkareita. Se jännitys voi olla jopa hyvästä. Metsästyspuolella en ole kuullut, ettei ketään olisi jännittänyt. Sitten, kun tulee niitä onnistumisia, niin seuraavalla kerralla on aina vähän helpompi olla.

Info
Aaro Vuorimaa
  • EM-kultaa ja -pronssia Kroatia maaliskuu 2019
  • Kotipaikkakunta Lapua
  • Perhe: Yksi neljästä veljeksestä
  • Esikuva Krister Holmberg
  • Valmentaja Ville Häyrinen
  • Edustaa Metsästäjäliiton SM-kisoissa Pohjanmaan piiriä