Ennätysten murskajaiset Mäntsälässä

Teksti: Pekka Karhunen  Valokuvat: Mauno Mynttinen  13.09.2019
kv-lajien sm compak
Pohjoismaisen Compakissa piti osua kaikkiin 25 kiekkoon päästäkseen ampumaan uusintaa lajivoitosta. Tässä onnistuivat kuvassa olevat kahdeksan ampujaa. Heistä ampumavuorossa on lopulta toiseksi tullut Tomi Niemi.
Kansainvälisten metsästysammuntojen aktiiviharrastajat kisasivat kunniasta ja mitaleista Uudellamaalla. Ennätyksiä laitettiin näissä SM-kilpailuissa uusiksi roppakaupalla.

Mäntsälän ampumaurheilukeskuksella on Suomen ennätys kansainvälisten metsästysammuntojen EM-, PM- ja SM-kilpailujen järjestämisessä. Radat soveltuvat erinomaisesti tiiviiden ampumatapahtumien läpiviemiseen. Lisäksi monissa arvokilpailuissa kouliintuneet järjestäjät ja talkoolaiset ovat tottuneet hoitamaan kisatapahtumat hallitulla tyylillä.

Näin myös tänä vuonna, kun lajien innokkaimmat harrastajat kilvoittelivat siellä kesäkuussa kansainvälisten metsästysammuntojen Suomen mestaruuksista.

Avajaisissa nostettiin Suomen lippu salkoon kilpailujen ajaksi.

 

Pohjoismaisissa lajeissa huipputuloksia

Satakunnan Pekka Seppä teki heti ensimmäisissä Pohjoismaisissa metsästysammunnan kisoissa sen, mitä oli arveltu varsin vaikeaksi toteuttaa. Hän ylitti Varsinais-Suomen Mika Laarimon viime vuonna Kauhajoella tekemät ennätyspisteet 393.

Seppä aloitti trap-ammunnalla osuen kaikkiin 25 kiekkoon ja sai 100 pistettä. Seuraavana oli kaurisammunta, josta hän sai yhden yhdeksikön vuoksi 99 pistettä. Kolmas laji, compak, sujui virheettä, eli 25 kiekkoa ja 100 pistettä.

Viimeisenä lajina ammuttiin tiukimmin pisteitä antava hirviammunta. Siinä kymmenen liikkuvaa kulki mainiosti ja tulokseksi tuli 96 pistettä. Näin Sepän ampuma uusi Suomen ennätys jää täydellisestä sarjasta enää viisi pistettä, eli on nyt hurjat 395 pistettä.

Pohjanmaan Asko Alatalo kirjoitutti myös nimensä Suomen ennätysten listalle tekemällä S60-sarjan uudeksi ennätykseksi 371 pistettä. Se myös vaadittiin mestaruuteen, sillä nyt ennätyksen Alatalolle menettänyt Kimmo Iivonen pisti kunnolla kampoihin ja hävisi vain kaksi pistettä. S20-sarjassa kultaa ampui Ville Koskinen 358 ja N-sarjassa Liina Laine 354 pistettä.

S60-sarjan Pohjoismaisten Suomenennätys on nyt kisan voittaneen Asko Alatalon hallussa. Hopealle ylsi Kimmo Iivonen ja pronssille Jukka Nikkari.

Pohjoismaisten lajien joukkuekilpailu, jossa lasketaan mukaan kunkin piirin viiden parhaan ampujan tulokset, on ollut vuosikausia kahden kauppaa: Satakunnan ja Varsinais-Suomen. Harrastajamäärät näissä piireissä ovat omaa luokkaansa, ja määrä tuo mukanaan myös hyviä tuloksia.

Viime vuonna Varsinais-Suomi ampui ennätykseksi 1 880 pistettä. Tänä vuonna voittajaksi selviytyi Satakunta uusilla ennätyspisteillä 1 882. Viiden ampujan keskiarvoksi tulee näin reilut 376 pistettä.

Naisten sarjan parhaat Pohjoismaisten metsästysampujat. Kultaa sai Liina Laine, hopeaa Niina Rauma ja pronssia Anne Tölli.

Eurooppalaisissa lajeissa ennätyksiä 

Myös eurooppalaisen metsästysammunnan puolella ennätykset menivät uusiksi. Kaksi vuotta kestivät Laitilan SM-kisoissa Juho Ylijoen tehtailemat ennätyspisteet 396. Kukas muu kuin hän itse pisti nyt paremmaksi.

Aloituslajinaan Ylijoella oli luodikkoammunta. Siinä yhdeksäntoista kympin lisäksi yksi laukaus gemssitauluun jäi yhdeksiköksi, joten tulokseksi tuli 199 pistettä. Seuraavana hänellä oli compak, jossa ainoastaan neljän muun kilpailijan tapaan hän osui kaikkiin 25 kiekkoon ja sai tulokseksi 100 pistettä.

Viimeisenä tiedettiin jännittää Ylijoen bravuurilajia, trap-ammuntaa. Sen hän hoiti mallikkaaksi ampuen täydet 25 kiekkoa, 100 pistettä. Näin ennätys on nyt 399 pistettä, enää vain yhden päässä maksimista.

Liina Laine hallitsee sekä haulikko- että luodikkoammunnan. Niinpä hän oli tämän kisaviikonlopun ylivoimaisin ampuja voittaen pohjoismaisen yleismestaruuden lisäksi sekä eurooppalaisen luodikon- että yhdistelmäkilpailun. Molemmat vieläpä uusilla ennätyspisteillä.

Laineen luodikkoammunta oli täydellistä, sillä hän ampui ainoana täydet 200 pistettä. Haastava compak-rata sujui virheettä 100 pisteen arvoisesti, ja kun trap-ammunnassa vain viisi kiekkoa jäi ehjäksi, kirjoitetaan naisten sarjan ennätyspisteet nyt 380:ksi.

Laineen lukuisat harjoituskerrat Salon Hevonpään ampumaradoilla sekä tämän kevään aikana puolustusvoimien urheilujoukkojen tarjoamat hyvät harjoitusmahdollisuudet ovat nähtävissä näin myös tuloksissa.

Pohjoismaisen Trapin parhaat. Ykkösenä oli Viktor Holmlund 100 + 10 uusinnassa, hopealla Jouni Kaunisto 100 + 9 + 1 uusinnassa ja pronssilla Tero Leppänen 100 + 9 + 0 uusinnassa.

Varmaksi haulikkoampujaksi tiedetty Ville Määttänen osui compakissa kaikkiin kiekkoihin ja jätti trapissakin vain yhden rikkomatta. Myös luodikkoammunta kulki ampujalahjakkuudella mallikkaasti: tulos oli 197 pistettä, mikä sivusi samalla luodikkoennätystä. Näin hän paransi vuonna 2016 Janin Huhdin yhdistelmäammunnan nuorten sarjan ampumaa ennätystä 378 pistettä reilusti – ennätys on nyt 393 pistettä.

Kilpailujen yhdeksäs Suomen ennätys tuli eurooppalaisen joukkuekilpailussa. Varsinais-Suomen joukkue oli tasaisen hyvä ja paransi Satakunnan nimissä ollutta ennätystä viidellä pisteellä tulokseen 917 pistettä.

 

Katse Ruotsiin ja Sloveniaan

Elokuussa käydään Pohjoismaiden metsästysammuntojen mestaruuskilpailut Ruotsin Svegeråsissa. Mäntsälän kisojen jälkeen varmistui, että menestystä ja mitaleita lähtee tavoittelemaan kevään katsastuksissa valikoitunut 33 ampujan vahvuinen joukkue.

Eurooppalaisten metsästysammuntojen maajoukkueen valintaan tehtiin muutos: nyt valittiin seuraavan vuoden joukkueeseen kolme ampujaa ja loput kolme selviävät ensi vuonna.

Nyt ammutut eurooppalaisten metsästysammuntojen SM-kilpailut olivat samalla viimeinen ja ratkaiseva katsastus ensi vuoden kolmea joukkuepaikkaa ajatellen. Katsastusten kärkikolmikko oli Ronnie Skata, Kalle Mäkinen ja Marko Laine. He voivat siis jo tehdä matkasuunnitelmia ensi vuoden juhannuksen jälkeiselle viikolle, jolloin EM-kilpailut ammutaan Slovenian Mariborgissa.

Info
Katso tulokset