Matalan kynnyksen jousimetsästysrata Hyvinkäälle

Teksti: Teemu Simenius  Valokuvat: Teemu Simenius ja Elina Mäkelä  22.04.2022
Tällä hetkellä radalla on 12 kohdetta – kaikki 3D maaleja käsittäen pienriistaa ja peuroja.
Hyvinkään radalla on tällä hetkellä 12 kohdetta, kaikki 3D maaleja pienriistasta ja peuraan. Mäyrämaalia paijaamassa radan puuhamiehet Jani Snäll ja Teemu Kettunen.
Hyvinkään ampumaurheilukeskuksen yhteydessä HyMa:n haulikkoradat ja riistanhoitoyhdistyksen luotiradat saivat kaverikseen Hyvinkään-Palojoen Metsästysyhdistyksen ylläpitämän jousiammuntaradan.

Jousiammuntaseurojen jäsenilleen tarkoittamia ratoja on toki ollut iät ja ajat, mutta täysin vapaita matalan kynnyksen ratoja ei niinkään.

Hyvinkään uudesta jousiradasta tekee erityisen sen lisä ampumakeskuksen monipuolisuuteen ja avoimuus kaikille – myös liikuntarajoitteisille, sillä 12 suorituspaikalle pääsee pyörätuolilla avustajan hakiessa nuolet.

Radalle tulon kynnys on haluttu matalaksi, eikä harjoittelemaan tai kokeilemaan tullessa tarvitse pitää itseään tietyn asian harrastajana, kuvaavat radan ideanikkareina toimineet Jani Snäll ja Teemu Kettunen, jousimetsästyksestä ja -ammunnasta innostuneet puuhamiehet. Radan ideoinnissa auttoi myös jousiammunnassa mainetta niittänyt Pekka Loitokari.

3D maalit sijaitsevat maastossa kohtuullisilla etäisyyksillä ja pitävät sisällään pienriistaa ja valkohäntäpeuroja. Pekka Loitokarin tähtäysnäyte.

Matalalla kynnyksellä harjoittelemaan

Hyvinkään-Palojoen Metsästysyhdistys on pitänyt paikalla riistapolkukilpailuja ja oli siten luonteva taho jousiradan operoijaksi. Pääosa jousiradasta onkin perustettu vanhojen riistapolkumaalien sijoille.

Pahoin puskittuneet suorituspaikat raivattiin, tehtiin reitti ja ojituksia. Avauskilpailu pidettiin 9.8.2021. Nyt halukkaat pääsevät radalle ampumaan HyMan toimistolta saatavalla 10 euron kierroslipulla.

Tällä hetkellä radalla on 12 kohdetta – kaikki 3D maaleja käsittäen pienriistaa ja peuroja. Kesällä rataa laajennetaan edelleen maastoon ja kentälle tulee ampumakoemaalin ohella tauluja. Lisäksi toiveissa on saada korttilukija radan alkuun, jolloin radan käyttö onnistuisi samalla kortilla kuin haulikkoradoilla.

Rataa kiertäessämme puuhamiesten innostuneet ajatukset sen jatkokehittämisestä seuraavat toisiaan. Maalit ovat tolkullisilla etäisyyksillä ajatellen kohderyhmää, kaikenkarvaisia harrastajia, keskimäärin 10-20 metrin etäisyyksillä, pisimmillään jokunen iso peuramaali 25-30 metrissä. Samoin perustein rata soveltuu vaistoharrastajille.

 

3D-maalit ovat vielä uudensileät.

Jatkokehitys jo mielessä

Harrastajalle rata tuntuu oivalliselta. Viimeisen päälle hiotulle huippuampujalle haastetta ei ehkä (vielä) synny, vaan sellainen ei ole ollut tarkoituskaan.

Maalit ovat vielä uudensileät ja rataa varten kunnostettu ja ojitettu tie ohjaa hyvin merkityltä ampumapaikalta toiselle.

Itse maalit sijaitsevat vaakasuuntaisessa metsämaastossa, josta luonnollisesti nuoletkin haetaan. Pehmeä maapohja ei lupaa hyvää ohiammutulle nuolelle, mutta kohtuulliset etäisyydet vähentävät hukkariskiä merkittävästi. Reitin tulevaan jatko-osaan on suunniteltu korkeuseroja.