Satakuntalaista talkoohenkeä SM-kesäkisoissa

Teksti ja kuvat: Veikko Nyroos, Pauli Nyström, Pekka Karhunen ja Kari Äikäs  13.09.2019
sm-kesäkisat haulikko
Metsästyshaulikkoradalla loppukilpailijoiden esittelyn ja kuulutukset hoiti lajivastaava Jarno Jaakkola. Esittelyssä olevien henkilöiden joukossa on myös tuleva Suomen mestari.
Metsästysammunnan SM-kisat ammuttiin helteisessä säässä – kuten aina, kun Ikaalisissa on Metsästäjäliiton kesäkisat.

Metsästysammunnan SM-kesäkisat käytiin Vatulan ampumaurheilukeskuksessa Ikaalisissa Satakunnan rajamailla 25.7–28.7.

Tomi Heikkilä toimi ensimmäistä kertaa kesäkisojen kilpailujohtajana. Hän keräsi tuekseen sparrausporukan Satakunnan piiristä: haulilajien puolelta Veikko Nyroosin ja Veikko Hietamäen sekä luotilajeista Timo Lähdekorven sekä Kari Kumpulaisen.

Hyvän taustatyön ja osaavan talkooporukan ansiosta järjestelyt sujuivat mallikkaasti. Kisaorganisaatioon kuului parikymmentä henkilöä, joiden lisäksi kolmena kiivaimpana päivänä järjestelytehtävissä oli satakunta talkoolaista.

Metsästystrapissa uusi Suomen ennätys

Lyijyn käyttö on Ikaalisten haulikkoradoilla kielletty alueen ympäristöluvassa, joten haulikkokilpailuissa ammuttiin korvaavia hauleja. Kilpailut vietiin läpi neljässä päivässä, minkä ansiosta ei tullut aikataulujen viivästymisiä, eivätkä päivät venyneet turhan pitkiksi.

Metsästyshaulikon lajivastaavana toimi Jarno Jaakkola, joka hoiti myös kaikki kuulutukset silloin, kun ei ollut itse ampumassa. Osallistujia oli sarjoittain seuraavasti: M-sarja 106 henkilöä, M50 69 henkilöä, M60 87 henkilöä, M70 46 henkilöä, M80 9 henkilöä, naisten N-sarja 10 henkilöä, N50 4 henkilöä, N65 2 henkilöä ja nuorten sarjoissa S15 11 henkilöä, S17 5 henkilöä ja S20 4 henkilöä.

Onnitteluja vastaanottamassa Naisten metsästyshaulikon Suomen mestari Nina Aaltonen Satakunnasta ja muut mitalistit.

Kilpailijoiden keski-ikä on jatkanut nousuaan, ja nuoria oli mukana valitettavasti erittäin vähän. On tärkeää löytää ratkaisuja siihen, miten laji saataisiin taas nuoria kiinnostavaksi.   

Metsästystrapin lajivastaavana toimi Veikko Hietamäki. Vatulan ampumaradalla oli käytössä kolme metsästystrap-rataa. Aikataulutus toimi, ja ammunnat etenivät jouhevasti. Ongelmaksi muodostui ainoastaan tulospalveluohjelma, joka tuotti paljon lisätöitä järjestäjille.

Osallistujia oli vähänlaisesti: M-sarjassa 99 henkilöä, M50 74 henkilöä, M60 80 henkilöä, M70 47 henkilöä, naisten N-sarja 12 henkilöä, N50 6 henkilöä, N65 2 henkilöä ja nuorten sarjoissa S15 11 henkilöä, S17 sarjassa 8 henkilöä sekä S20 sarjassa 4 kilpailijaa.

Suomen ennätyksen rikkoi Markku Mustonen Pohjois-Karjalasta. Hän ampui peruskilpailussa 25 kiekkoa ja loppukilpailuissa 25 kiekkoa sekä näiden lisäksi vielä 33 kiekkoa ilman pummia. Uusi Metsästystrapin Suomen ennätys on siis 83 kiekkoa, joka on kova tulos parannettavaksi.

 

Luodikkokilpailut

Molemmilla metsästyshirviradoilla oli digitaaliset näyttötaulut. Hirviradan läheisyydessä oli myös tietokonenäyttöjä, joilta yleisö pystyi seuraamaan kilpailujen etenemistä reaaliajassa.

Osallistujia kävi neljänä kisapäivänä seuraavasti: M-sarjalaisia oli 77 henkilöä, M50 58 henkilöä, M60 75 henkilöä, M70 56 henkilöä, M80 11 henkilöä, naisten N-sarjassa 17 henkilöä, N50 8 henkilöä, N65 6 henkilöä, nuorten sarjoissa S20 6 henkilöä, S17 10 henkilöä ja S15 yksi henkilö.

Metsästysluodikon kaikilla 21 radan ampumapaikoilla oli omat pahviset taulunsa. Ampumapaikat olivat varsin tilavia, ja kilpailijoille jäi väljästi tilaa keskittyä omiin suorituksiinsa. Luodikon loppukilpailun seuraamista varten kirjattiin tuloksia käsin tehtyyn tauluun.

Osallistujia metsästysluodikossa kävi neljänä kisapäivänä seuraavasti: M-sarjalaisia 61 henkilöä, M50 51 henkilöä, M60 65 henkilöä, M70 49 henkilöä, M80 10 henkilöä, naisten N-sarjassa 13 henkilöä, N50 7 henkilöä, N65 6 henkilöä, nuorten sarjoissa S20 4 henkilöä, S17 9 henkilöä ja S15 2 henkilöä.

Pienoishirvi oli mukana SM-kisojen epävirallisena lajina. Uudella pienoishirviradalla on myös valmius SRVA-toimintaa varten räätälöityyn harjoitteluun.

Esillä myös uusia lajeja

Kisoissa oli epävirallisena lajina mukana pienoishirvi, joka ammuttiin vastavalmistuneella pienoishirviradalla. Toista kertaa SM-kisoissa esillä ollut laji keräsi runsaasti osanottajia. Palaute oli positiivista, ja moni näkisi pienoishirven mielellään jopa virallisena kesäkisalajina. Mutta tulevissa kisoissa aikataulua kannattaa jakaa tasaisemmin useammalle päivälle, jotta lajin suosio ei venytä kisapäiviä liikaa.

Osallistujia oli seuraavasti: M-sarjalaisia oli 39 henkilöä, M50 38 henkilöä, M60 44 henkilöä, M70 19 henkilöä, M80 2 henkilöä, naisten N-sarjassa 7 henkilöä, N50 3 henkilöä, N65 4 henkilöä, nuorten sarjoissa S20 yksi henkilö, S17 6 henkilöä ja S15 yksi henkilö.

Lisäksi Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen oli koko kisojen ajan paikalla esittelemässä uutta luoti-compak-ammuntaa Sakon toimittamilla pienoiskivääreillä. Ammuttavana oli erilaisia metsästyksellisiä maalikuvioita – paikallaan olevista eläimistä hyökkäävään karhuun. Kokeilijoita riitti koko kilpailujen ajan, ja varsinkin nuoret pitivät lajia todella mielenkiintoisena.

Luoti-compak-esittelyä veti Metsästäjäliiton Jussi Partanen neljän hellepäivän ajan.

Kilpailut huipentuivat palkintojenjakoon

Mitalien lisäksi haulikkolajeissa menestyneille kilpailijoille jaettiin kaikissa sarjoissa patruunoita tuleviin koitoksiin. Metsästyshirvessä nuorille jaettiin kunniapalkintoina tavarapalkintoja ja metsästysluodikossa paikallisen eräliikkeen lahjakortteja ja tavarapalkintoja. Muissa luotilajien sarjoissa jaettiin kunniapalkintoina Metsästäjäliiton erätarvikeliike Eräkontin lahjakortit. Eräkontti on metsästäjien oma kauppa, josta löytyy kilpailijoille ja metsästäjille kaikkea harrastuksessa tarvittavia varusteita ja tuotteita.

Metsästyshirven ja metsästysluodikon sarjojen mestareiden kesken arvottiin yksi asepalkinto. Samoin haulikkolajien mestareiden kesken arvottiin asepalkinto. Näiden lisäksi tänä vuonna arvottiin myös yksi asepalkinto kaikkien haulilajeihin osallistuneiden kilpailijoiden kesken. Ensi vuonna ase arvotaan luotilajeihin osallistuneiden kilpailijoiden kesken.

Metsästäjäliiton lajien SM-kisoihin nimetään aina tuomarineuvosto, jonka kutsuu koolle kilpailujohtaja. Ikaalisten SM-kesäkisojen tuomarineuvoston puheenjohtajana toimi Pauli Nyström ja sihteerinä kilpailujen johtaja Tomi Heikkilä. Muita jäseniä olivat Pekka Karhunen, Kari Äikäs, Veikko Nyroos ja Aki Vainio. Tuomarineuvosto joutui kokoontumaan useita kertoja eri asioiden selvittämiseksi ja kisojen protestien käsittelyyn.

Myös tulospalveluohjelma aiheutti päänvaivaa. Se todettiin valitettavasti suuren tulosmäärän käsittelyssä puutteelliseksi. Tuloksia julkaistiin kuitenkin lähes reaaliajassa kisajärjestäjän nettisivuilla.

 

SM-kisojen tulevaisuus puhuttaa   

Kesäkisat onnistuivat hyvin ja talkoolaisia riitti. Taustalla velloo kuitenkin huoli kisajärjestäjistä ja talkoolaisista. Tämän vuoden kesäkisojen kilpailujohtaja Tomi Heikkilä totesi osuvasti:

– Yksin tällaisia kisoja ei voi järjestää, mutta yhdessä olemme vahva joukkue.

Uusia kisajärjestäjiä ja SM-mitat täyttäviä ratoja on ehdottomasti saatava lisää Suomeen. Pientä parannusta on sentään odotettavissa, sillä Limingalla on rakenteilla kansainväliset mitat täyttävä ratakokonaisuus. Kun se valmistuu, SM-kesäkisoille löytyy toivottavasti uusi paikkakunta, jossa voimme taas tavata kilpakumppaneitamme ja järjestää uusia hienoja kilpailuja.  

Info
Katso tulokset