Koiratapahtuma Junnuhaukut innostanut nuoria jo 25 vuoden ajan

Teksti: Anne-Mari Tiainen  Valokuvat: Markus Ahponen  02.10.2023
nuoret junnuhaukut
Sara Ahponen, Otso Ala-aho ja Moona Kontturi nauttivat tapahtuman kannustavasta ilmapiiristä.
Tänä vuonna vietetään nuorten metsästyskoiratapahtuma Junnu- eli Juniorihaukkujen juhlavuotta, sillä tapahtuma järjestettiin jo 25. kerran.

Vuonna 1999 pidettiin Tuupovaarassa koko Suomen ensimmäinen nuorille koiranohjaajille tarkoitettu metsästyskoirien käyttökoe nimeltään Juniorihaukut. Kyseessä oli Pirttijärven Erän järjestämä opetushenkinen linnunhaukkukoe, johon osallistui kymmenen lasta ja nuorta.

– Jos nuori innostuu koirista, tulee siitä usein elinikäinen harrastus, Pohjois-Karjalan Kennelpiirin silloinen puheenjohtaja Jaakko Ilvonen kommentoi ensimmäisten Juniorihaukkujen merkitystä. Hän ennusti, että ensimmäiset Juniorihaukut ei jää viimeiseksi ja että nuorten oma  metsästyskoiratapahtuma saa varmasti seuraajia.

Ennätys osallistujamäärässä tehtiin vuonna 2012, jolloin mukana oli peräti 36 koiraa nuorine ohjaajineen. 

Koko perheen harrastus

Junnuhaukut saivat alkunsa, kun naisten Koppelohaukkujen jälkeen oli aika suunnata katseet lapsiin ja nuoriin metsästyskoiraharrastusten ukkoutumisen estämiseksi. Nykyisin metsästyskoirien koetoiminta onkin usein koko perheen yhteinen harrastus.

Junnuhaukuissa kilpailuhenki on taka-alalla ja tapahtumaan on aina kuulunut myös kaikille mukana olleille suunnattua  oheisohjelmaa, kuten tänä vuonna Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin tarjoamaa ekoaseammuntaa.

Juhlavuoden 2023 Junnuhaukkuihin osallistui 11 metsästyskoiraa ja niiden nuorta, alle 18-vuotista ohjaajaa. Linnunhaukkukokeen ja koko Junnuhaukut voitti hyvän ykköstuloksen haukkunut pohjanpystykorva Ruskakorven Halti, jota ohjasi 9-vuotias joensuulainen Otso Ala-aho.

– Otsolle tämä oli toinen kerta Junnuhaukuissa. Viime vuonna hän oli mukana ensimmäistä kertaa ja hyvin meni silloinkin, vaikka voittoa ei tullut. Vuosi sitten Otso kyseli heti kokeen jälkeen, että milloin Junnuhaukut on seuraavan kerran ja hän haluaa mukaan, kertoo Otson isä Vesa Ala-aho.

– Minua vähän jännitti vuosi sitten, että miten Otso pärjää kahden ennestään tuntemattoman aikuisen kanssa neljä tuntia metsässä. Mutta hyvin oli mennyt silloin ja myös nyt. Sattui vielä sama maasto-opas tänä vuonna, niin olivat taas keränneet kantarelleja porukassa.

Aloituskuvassa: Sara Ahponen ohjasi hirvenhaukkukokeessa jämtlanninpystykorva Pielesrinteen Quunoa ja kertoi, että hirveä ei tällä kertaa löytynyt, mutta päivä Junnuhaukuissa oli hauska.

Otso Ala-aho (9 v.) ja pohjanpystykorva Ruskakorven Halti pokkasivat linnunhaukkukokeen ja Junnuhaukkujen voittajien palkinnot. 

Moona Kontturi (14 v.) palasi metsästä suomenpystykorva Retki-Rekun Seitan kanssa tyytyväisenä päivään ja kokemuksiinsa, vaikka pistesaalis jäi vaatimattomaksi. Seita saikin huono-onnisimman koiran palkinnon. 

Info
Junnuhaukut
 • Alle 18-vuotiaille koiranohjaajille
 • Parhaimmillaan Junnuhaukuissa on samana päivänä viisi eri metsästyskoirakoetta:
  • LINT - Linnunhaukkukoe
  • AJOK - Ajokoe
  • HIRV - Hirvenhaukkukoe
  • DRAJ - Dreeverien ajokoe
  • BEAJ - Beaglein ajokoe