Koiran hyvinvointi lämpimänä jahtipäivänä

Teksti ja kuvat: Sanna Kumpulainen  19.08.2019
Läähätys
Jahtipäivään valmistautuessa koira nesteytetään ajoissa, sillä nestevajaus lisää lämpöuupumuksen riskiä.
Alkukauden jahtipäivät ovat usein lämpimiä, mikä luo haasteensa metsästyskoiran hyvinvoinnille. Lämmön aiheuttamat ongelmat voi kuitenkin minimoida.

Huomioi lämpimällä nämä

•    Korkea ilmankosteus lisää lämpörasitusta.
•    Nuoret ja vanhat koirat ovat alttiimpia lämmölle.
•    Nesteytä koira ennen jahtia. 
•    Tarkkaile koiran vointia.
•    Muista tauot, koiran juotto ja viilennys.
•    Älä vaadi samanlaista suoritusta kuin viileällä.

 

Peruskunto parantaa lämmönsietoa

Rasituksessa koiralle siedettävä ilman lämpötilan yläraja on 10–20 astetta, riippuen muun muassa koiran koosta, karvapeitteen laadusta ja ilmankosteudesta. Kun koiralla on hyvä peruskunto, se kestää lämmön tuoman rasituksen paremmin. Jahtikauteen valmistautumisessa koiran fyysisen kunnon kohottaminen ja sopivasta painosta huolehtiminen ovatkin erittäin tärkeitä.

Kesäiltoina lenkittäminen totuttaa koiran elimistöä lämpimään, ja omistaja oppii samalla lukemaan koiran lämmönsietokykyä.

Sopivia jahtikauteen tähtääviä liikuntamuotoja ovat esimerkiksi pyörän avulla juoksuttaminen ja uiminen. Uinti on erittäin tehokasta, ja sitä voi tehdä lämpimilläkin ilmoilla veden viilentävän vaikutuksen vuoksi.

Ylipaino lisää koiran elimistön lämpökuormaa ja uuvuttaa koiran nopeammin. Koiran lihavuuskunto on oikea, kun kylkiluut eivät näy, mutta tuntuvat ohuen rasvakerroksen alta helposti käteen. 


Jahtipäivään valmistautuminen

Jos metsälle suunnataan aamulla, koira ruokitaan edellisenä iltana. Jahtiaamuna ruokaa ei tarjota, vaan metsään lähdetään tyhjällä vatsalla. Ruokasula vatsalaukussa ja suolistossa lisäävät elimistön rasitusta, lämmön muodostusta ja veden tarvetta.

Elimistön energia- ja ravintoainevarastojen tulee olla täytettynä jo edellisten päivien aikana laadukkaalla ravinnolla. Mikäli metsään suunnataan illalla, koira voidaan ruokkia 12 tuntia ennen jahtia. 

 

Roikkuva kieli ja läähätys ovat selvä merkki siitä, että koiralla on kuuma ja sen täytyy viilentää itseään.

Huomioi lämpimällä säällä

•    Korkea ilmankosteus lisää lämpörasitusta.
•    Nuoret ja vanhat koirat ovat alttiimpia lämmölle.
•    Nesteytä koira ennen jahtia. 
•    Tarkkaile koiran vointia.
•    Muista tauot, koiran juotto ja viilennys.
•    Älä vaadi samanlaista suoritusta kuin viileällä.

Jahtipäivään valmistautuessa koira nesteytetään ajoissa, sillä nestevajaus lisää lämpöuupumuksen riskiä. Edellisenä päivänä ruoan sekaan lisätään hiukan tavanomaista enemmän vettä ja tarvittaessa tarjotaan nesteytysjuomaa.

Metsälle lähdettäessä ja maastossa ennen irtilaskua koiralle tarjotaan viileää vettä.

Lämpimällä ilmalla koiralta ei saa vaatia samaa suoritusta kuin viileämmällä ilmalla. Koiran vointia tulee tarkkailla, sillä metsästysintoinen koira ei havaitse omaa vointiaan. Koira on hyvä kytkeä ajoittain.

Juotavaksi tarjotaan viileää vettä, sillä rasituksen aikana pieniä määriä juomalla koira ylläpitää nestetasapainonsa paremmin. Nestettä tarjotaan kerrallaan desistä kahteen. 

Tauolla koiran karvapeitettä voi kastella. Erityisesti vatsan ja tassujen kasteleminen on tehokasta. Taukopaikalle voi asettaa makuualustaksi viilennysalustan tai viileällä vedellä kastellun pyyhkeen. Koiran vartalon päälle voi myös asettaa kostean pyyhkeen.

Nestevajauksesta ja rasituksesta palautumiseen auttavat koirille suunnatut palautusjuomat, joista koira saa energian ja nesteen lisäksi tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita. Palautusjuoma tarjotaan koiralle heti jahdin päätyttyä.

Parin tunnin kuluttua jahdin päättymisestä koiralle tarjotaan ruoka.


Koiran lämpöhalvaus on vaarallinen tila

Mikäli koira on uupuneen oloinen, läähättää kieli roikkuen tai pyrkii makuulle varjoon, on syytä lopettaa jahtipäivä koiran osalta siihen. 

– Koiran ruumiinlämpö on normaalisti 38–39 astetta. Lämmön noustessa koira läähättää voimakkaasti, ja haluaa lepoon – koiralla on kuuma. Tätä voidaan kutsua lämpöuupumukseksi, josta koira vielä toipuu omin keinoin jäähdyttelemällä, kertoo eläinlääkäri Pekka Halonen Kuopion Eläinlääkärikeskuksesta. 

Lämmön noustessa koira läähättää voimakkaasti, ja haluaa lepoon - koiralla on kuuma!

– Varsinainen lämpöhalvaus on vaarallinen tila, jossa ruumiinlämpö nousee yli 40 asteeseen. Oireita ovat epätavallisen voimakas läähätys, yleinen heikkous, vaikeus liikkua, kuiva kieli, limakalvojen värin muutos tumman- tai tiilenpunaiseksi sekä nopea sydämen syke, luettelee Halonen.

– Tilan pahetessa ilmenee vapinaa, kouristelua, oksentelua ja ripulia, joka voi olla veristäkin. Tajunnan taso heikentyy niin, ettei koira enää pysty omin avuin hakeutumaan varjoon tai viilempään, eikä pysty juomaankaan. Lämmön mittaus peräsuolesta on aina tehtävä epäiltessä lämpöhalvausta. Lämmön ollessa yli 41 astetta, on tila aina hengenvaarallinen.

Info
Lämpöhalvauksen ensiapu - toimi näin

•    Toimita koira varjoon.
•    Kastele turkki (ei päätä) viileällä vedellä, ei jääkylmällä. Huolehdi hyvästä tuuletuksesta.
•    Kasta kieltä ja suuta viileällä vedellä. 
•    Tarjoa vettä. Älä pakota juomaan, vajaatajuinen koira voi vetää veden henkeensä.
•    Laita viileään veteen kasteltu pyyhe selän päälle.
•    Mittaa lämpö peräsuolesta. Kun lämpö on alle 39 astetta, keskeytä viilentäminen. 
•    Soita eläinlääkärille saadaksesi lisäneuvoja ja apua tilanteen arvioimiseen.