Ulkokoira ei leimaannu samalla tavalla ihmiseen kuin sisällä asuva lajitoverinsa. Varsinkaan silloin, kun koiran luona käydään hoitamassa vain pakolliset askareet. Koira ei kärsi tästä välttämättä mitenkään, koska kaikki koirat eivät ole seurakoiria.
Ulkokoira on samanlainen koira kuin kaikki muutkin
Eläinsuojeluasetuksen mukaan koiraa ei saa pitää pysyvästi ulkona, ellei sen rotu, turkki ja yleinen terveys sovellu siihen. Koiran on oltava sellainen, että se voi sopeutua ulkona elämiseen ilman ongelmia.
Ulkokoira ei ole helppo ratkaisu, vaan vaatii omistajaltaan jopa enemmän työtä kuin sisällä asuva lajitoverinsa. Ulkokoiralla on oikeus koulutukseen, sosiaalistamiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen, aktiviteetteihin, lämpöön, lepoon ja liikuntaan. Ulkokoiran kasvatus ja esimerkiksi pennun sosiaalistaminen tehdään aivan samalla tavalla kuin sisällä asuvan koiran. On hyvä muistaa, että ulkokoiran on osattava olla myös sisätiloissa. Tämä voi esimerkiksi koiran loukkaantuessa olla tarpeen.
Ulkona asuvan koiran hyvinvointi riippuu ensisijaisesti sen elinympäristöstä ja tarjotuista olosuhteista. Alla listatut minimiolot turvaavat minimihyvinvoinnin, mutta eivät saa ohjata jatkuvaa koiranpitoa. On aina pyrittävä parempaan.
- Tuulensuoja ja kuivikkeet: Koppi tulee sijoittaa tuulelta suojaiseen paikkaan. Sisällä tulisi olla runsaasti kuivikkeita, kuten olkia tai heiniä, jotka auttavat pitämään koiran lämpimänä.
- Aidattu ulkoalue: Koiralla tulee olla turvallinen, hyvin aidattu ulkotarha, jossa se voi liikkua vapaasti. Tarhan tulee olla tarpeeksi suuri, jotta koira voi toteuttaa lajityypillistä käytöstään. Ulkokoiran ei ole hyvä elää ketjun päässä, vaikka se olisikin pitkä.
- Ruokinta ja vesi: Ulkokoirat kuluttavat varsinkin kylmällä ilmalla enemmän energiaa, mikä on huomioitava ravinnonsaannissa. Vesiastiat on suojattava jäätymiseltä esimerkiksi lämmittimillä. Lain mukaan koiralla on oltava sulaa vettä juotavana koko ajan.
- Säännöllinen valvonta: Vaikka koira olisi ulkona, sen hyvinvointi on tarkistettava päivittäin erityisesti kylmällä tai helteisellä säällä. Samalla tulee tarkistaa myös tarhan ja kopin kunto.
Allergian vuoksi ulkokoira?
Jos pohtii ulkokoiran hankintaa perheenjäsenen allergian vuoksi, on hyvä muistaa, että allergeenit kulkeutuvat myös vaatteissa ja käsissä sisälle. Allergista ihmistä ja koiraa allergeeneineen ei voi siis täysin erottaa toisistaan, vaikka toinen asuisikin pääsääntöisesti ulkona ja toinen sisällä. Toisaalta joskus allergiset ihmiset alkavat ajan kuluessa sietämään oman perheen koiria paremmin kuin muita, eli toisin sanoen siedättyvät. Allergia on kuitenkin erittäin ikävä ja yleinen syy koirasta luopumiseen. Se on koiranpidossa suuri epävarmuustekijä, josta ei voi tietää miten lopulta käy. Joskus allergiaoireet voivat myös pahentua, joten varasuunnitelmien on oltava toimivat ja realistiset. Joskus järkevintä on opetella metsästämään perheessä olevan koira-allergian vuoksi ilman koiraa tai hyödyntää esimerkiksi metsästysporukan koiria.
Rodut, jotka saattavat sopia ulkokoiriksi
Metsästyskoirista erityisesti sellaiset rodut, joilla on paksu ja sääolosuhteilta suojaava turkki, pärjäävät paremmin ulkona. Esimerkiksi seuraavat rodut voivat sopia ulkokoiriksi:
- suomenpystykorva, paksu turkki ja sopeutunut pohjoisen ilmastoon
- karjalankarhukoira, hyvin kylmän- ja sään kestävä
- hirvikoirat, kuten jämtlanninpystykorva, soveltuvat ulkoelämään erinomaisesti
- itäsiperianlaika, luonnostaan sopeutunut ulkona asumiseen.
Sen sijaan lyhytkarvaiset ja vähän aluskarvaa omaavat rodut, kuten ajokoirat, tarvitsevat usein enemmän suojaa. Näin ollen niitä ei tulekaan pitää ulkona ympäri vuoden ilman erityisjärjestelyjä.
Sosiaalistaminen ja seura
Useamman koiran pitäminen samassa ulkotarhassa voi olla hyvä ratkaisu ja lisätä koiran elämänlaatua. Se ei kuitenkaan poista ihmisen kasvatus- ja koulutusvastuuta tai koiran kaipuuta ihmisen seuraan. Lisäksi on varmistettava, että kaikki koirat tulevat varmasti hyvin toimeen keskenään, jottei synny kilpailua resursseista, kuten ruoasta tai makuupaikoista.
Metsästyskoirakin on sosiaalinen olento, ja vaikka se asuisi ulkona, se tarvitsee säännöllistä ihmiskontaktia ja virikkeitä. Koiran tulisi päästä viettämään aikaa perheen kanssa päivittäin, ja sen kanssa tulisi harrastaa aktiivisesti. Pelkästään tästä syystä voivat allergisenkin haaveet koiranpidosta kaatua. Koiran kanssa on oltava. Ulkokoira tarvitsee usein aivan saman verran liikuntaa, aktiviteettia, kouluttamista ja seuraa kuin sisällä asuva koirakin. Pihan perälle sitä ei tule oman onnensa nojaan jättää.
Koirankopin tulee olla hyvin eristetty ja suojata koiraa kaikilta sääolosuhteilta. Lämpötila kopin sisällä tulisi pysyä mukavana myös talvipakkasilla. Lämpöelementit, kuten turvalliset eläinkäyttöön tarkoitetut lattialämmityspaneelit, voivat olla tarpeen kylmänä vuodenaikana. Kopin lämpötilaa kannattaa seurata lämpömittarilla.
Koppi kannattaa sijoittaa niin, että sen sisäänkäynti ei ole suoraan kohti vallitsevia tuulia. Sijoittaminen suojaisaan paikkaan, kuten rakennuksen viereen, lisää koiran mukavuutta. Sisäänkäynti on hyvä varustaa läpällä tai oviverholla, joka estää tuulen, sateen ja lumen pääsyn kopin sisään. Läppä voi olla esimerkiksi paksua muovia tai kangasta.
Kopin on oltava niin tilava, että koira mahtuu sisään seisomaan, kääntymään ja makaamaan mukavasti. Kopin ei kuitenkaan tule olla liian suuri, jotta se pysyy lämpimänä talvella. Esimerkiksi keskikokoiselle koiralle suositellaan koppia, jonka sisämitat ovat noin 60 x 90 cm.
Oviaukon on oltava riittävän matala, jotta lämpö ei karkaa. Koiran tulee päästä liikkumaan vaivatta ulos ja sisään. Kopin lattia on oltava korotettu vähintään 10–15 cm korkeudelle maasta, jotta se pysyy kuivana ja suojaa kylmyydeltä.
Sisätilojen on pysyttävä kuivina, ja materiaalivalinnoissa on hyvä kiinnittää huomiota puhdistettavuuteen. Kopin sisään voidaan lisätä väliseinä tai eteisosa, joka suojaa tuulelta ja pitää lämpöä paremmin. Kopissa on oltava riittävä ilmanvaihto, mutta ei liian tehokas, jotta lämpö pysyy kuitenkin sisällä. Liiallinen tiivistäminen voi johtaa kosteuden kerääntymiseen. Kesällä ilmanvaihtoa kannattaa usein lisätä.
Katto on rakennettava vedenpitäväksi esimerkiksi huovasta, pellistä tai muusta vedenkestävästä materiaalista. Kalteva katto auttaa sadeveden valumisessa pois.