Mitä tehdä, jos metsästyskoira ei toimi? Asiantuntija vinkkaa

Teksti: Piia Collan  10.02.2024
Tämä lyhytkarvainen saksanseisoja tietää, mitä sen pitää tehdä. Aina metsästyskoiran hankita ei mene kuitenkaan nappiin. Kuva: Jari Salonen.
Tämä lyhytkarvainen saksanseisoja tietää, mitä sen pitää tehdä. Aina metsästyskoiran hankinta ei mene kuitenkaan putkeen. Kuva: Jari Salonen.
Jos koira ei toimi metsällä, on pohdittava, johtuuko se koulutukseen liittyvistä asioista, perinnöllisistä metsästysominaisuuksista, vai onko se sekoitus molempia. Hyvin usein kyseessä voi olla myös terveysongelmat, jotka tulisi kartoittaa kunnolla. Pelkkä matolääkekuuri tai nenäpunkkilääkitys ei riitä, sillä kivuliaskin koira voi juosta viettinsä ajamana.

Toimimattomuus voi olla myös pelkkää ihmisen epärealistista käsitystä kouluttamisesta.

Koira tarvitsee hieman rodusta riippuen, enemmän tai vähemmän harjoittelua myös metsästykseen. Koiraa ei voi jättää kouluttamatta johonkin tehtävään, jos haluaa sen olevan siinä edes kohtuullinen saatikka hyvä.

Tietyt seikat esimerkiksi oppimisen herkkyyskausien hyödyntämisessä, tai niissä epäonnistumisessa, vaikuttavat kaikkiin koiriin samalla tavalla käyttötarkoituksesta riippumatta. Siksi myös metsästyskoira tarvitsee aivan tavallisen kasvatuksen pentuaikana.

Mietittäväksi, kun koira ei toimi

  • Onko kipuja? Näkyykö esimerkiksi kirputtamista, läähätystä, käytösmuutoksia, tassujen nuolemista, ontumista, tai vatsan toiminnan muutoksia.  Koiralle on tehtävä riittävä kipukartoitus.
  • Onko koulutettu riittävästi oikeita asioita ja onko ne koulutettu  oikein? 
  • Onko koira valmis metsälle? Onko koulutus kuitenkin kesken?
  • Onko sattunut jotakin ja jos, mitä sille voi tehdä?
  • Ovatko koiran ominaisuudet ja omistajan metsästystyyli ristiriidassa?
Metsästyskoiraa ei koulita metsästämään vasta kun se on aikuinen, vaan huomioidaan koiran kokonaisvaltainen kehitys ja sen lisäksi vahvistetaan metsästykseen liittyviä taitoja ensimmäisestä päivästä asti. Kuva: Antti Saarenmaa.

Koulutuksen ja kasvatuksen kompastuskivet

Sosiaalistaminen on osa sitä ja tämä onkin ensisijainen pennunomistajan velvollisuus.

Hyvä ja laadukas sosiaalistaminen vahvistaa koiran itsetuntoa, se valmistaa sitä kohtaamaan uusia tilanteita rohkeasti ja se tottuu monenlaisiin ääniin, ilmiöihin ja asioihin.

Jos pentuajan sosiaalistaminen on tehty huonosti, voi koirasta tulla pelokas ja sille voi kehittyä hyvin monenlaisia käytöshaasteita.

Metsästyskoiraa ei koulita metsästämään vasta kun se on aikuinen, vaan huomioidaan koiran kokonaisvaltainen kehitys ja sen lisäksi vahvistetaan metsästykseen liittyviä taitoja ensimmäisestä päivästä asti.

Lue lisää käytännön artikkeleita erilaisten rotujen pentukoulutuksesta >>

Info
Metsästyskoiran sosiaalistaminen
  • Laadukas sosiaalistaminen herkkyyskauden ajan n. 12vk asti, jonka jälkeen edelleen jatketaan ja ylläpidetään sosiaalistamista yli vuotiaaksi. 
  • Tutustutaan erityisen positiivisesti riistaan, laukauksiin ja muihin metsästykseen liittyviin asioihin.
  • Luoksetulon kouluttaminen mahdollisimman varmaksi.
  • Yksinolon kouluttaminen on osa sosiaalistamista.
  • Koirasosiaalistamista ei saa unohtaa.
  • Murrosiässä kiinnitetään erikseen uudelleen huomiota perusasioihin myös sosiaalistamisessa