Asiantuntijan vinkit metsästyskoiran kontaktinottoon

Teksti: Piia Collan  08.12.2023
Kun koiran saa ottamaan mielellään kontaktia ohjaajaansa, on koiran kanssa helppoa toimia ja opettaa sille uusia taitoja.
Kun koiran saa ottamaan mielellään kontaktia ohjaajaansa, on koiran kanssa helppoa toimia ja opettaa sille uusia taitoja. Kuva: Pekka Rousi.
Iloisen ja hallinnassa olevan metsästyskoiran kanssa on helppo toimia niin metsällä kuin kotioloissa. Kontakti koiraan edesauttaa kaikkea kouluttamista.

Kun kontakti omistajaan on kunnossa, koira on kuulolla ja sitä on helppo ohjata. Kontakti on vuorovaikutusta ja suhde, joka on syntynyt yhteisten tekemisten kautta. Koira tuntee omistajan, ja omistaja tietää miten koira missäkin tilanteessa toimii. 

Ilmaiseksi kontaktia ei saa, eikä se ole temppu, vaan koiralle pitää antaa aikaa ja sen kanssa on tehtävä monipuolisesti asioita.

Koira opetetaan olemaan erilaisissa tilanteissa halukkaasti kuulolla. Kuva: Jari Salonen.

Älä jumita mukavuusalueella

Paikallaan olo ja nouto ovat koulutettuja taitoja ja temppuja, kuten ohitus tai tassun antaminen. Eroja voi olla siinä, millaista palkkaa on käytetty ja kuinka paljon on vaikkapa luontaista saalistusviettiä hyväksikäytetty taidon opettelussa, mutta, huomioitavaa on, että kaikki on erikseen koulutettu koiralle.

Metsästäjä kouluttaa koiralleen paljon, mutta lisäksi on hyvä edes joskus poistua omalta mukavuusalueelta. Voi vaikkapa kokeilla saisiko koiran pyörähtämään itsensä ympäri. Temppu on helppo ja iloinen, ja omalta osaltaan se auttaa koiran ja ohjaajan yhteyden herättämisessä.

Parhaiten koirakko kehittyy vahvallakin osa-alueellaan haastamalla itseään uusien asioiden oppimiseen. Kouluttamaan oppii vain kouluttamalla, ja koirankin hoksottimet kehittyvät, kun niitä aktivoi uudella.

Oleellista koulutustilanteissa on, että kaikilla on positiivinen mieliala, koira onnistuu ja saa palkkaa. Kuva: Kirsi Färm.

Omaehtoinen kontakti

Omaehtoinen kontakti tarkoittaa tilannetta, jossa koira itse ja ilman apua valitsee omistajan kaikista muista asioista riippumatta. Tätä harjoitellessa koiraa ei houkutella esimerkiksi viheltelemällä. Oppiminen on itse hoksaamalla nopeampaa ja oppimistulos pysyvämpi. 

Alussa voi mennä tovi ennen kuin koira tai itse pääsee kärryille, mutta harjoitusta kannattaa kokeilla sinnikkäästi. 

Varsinkin alussa on valittava vahva palkka. On selvää, että esimerkiksi riistan haju maassa on jo häiriö, josta koira ei ihan hevillä omaehtoisesti luovu, jos koskaan, eikä sellaisesta tilanteesta pidä ainakaan aloittaa. Vahva omaehtoinen kontakti vahvistaa kuitenkin myös luoksetulon taitoa. Jos harjoittelee aktiivisesti omaehtoista kontaktia kuukauden, voi huomata yhtäkkiä, että koira tulee luokse helpommin. 

Harjoituksen ydinajatus onkin, että koira opetetaan olemaan erilaisissa tilanteissa halukkaasti kuulolla. Metsästyskoiran työmotivaatio kasvaa kokonaisuudessaan, ja se on helpommin hallittavissa sekä koulutettavissa muihin taitoihin. Koira oppii toistojen kautta, että kontakti omistajaan kannattaa aina. Tällaista koiraa on erittäin helppo ohjata.

Konkreettisesti jonkin asian kouluttaminen voi olla minuutin harjoitus useampia kertoja päivässä muutamina päivinä viikossa. Oleellista on, että kaikilla olisi koulutustilanteissa positiivinen mieliala, koira onnistuu ja saa palkkaa. Muuten kontakti heikkenee. Jos tuntuu siltä, voi vetäytyä omaan rauhaansa kouluttamaan. Toisaalta joskus kannustava yleisö on juuri se mitä kaivataan. 

Oikein hurjat voivat videoida suorituksen ja katsoa miten meni. Tärkeintä on se, että tekemisen pitäisi olla aina koirasta mukavaa. Tarkoitus on vahvistaa kontaktia, ei kummankaan osapuolen suorituspaineita.

Harjoittele kontaktin saamista näin:

  • Valitse erinomainen palkka ja aluksi helppo ympäristö, jossa ei ole häiriöitä.
  • Odota, että koira huomioi sinut. Älä auta koiraa mitenkään.
  • Kun koira huomioi sinut, palkkaa ja kehu. 
  • Odota seuraavaa kontaktia, palkkaa ja toista.
  • Palkkanamin voi heittää välillä maahan ja liikkua itse hieman.
  • Siirrä harjoittelua vaikeampiin ympäristöihin.
Koira oppii toistojen kautta, että kontakti omistajaan kannattaa aina. Tällaista koiraa on erittäin helppo ohjata. Kuva: Pekka Rousi.

Kehitä omaa koiranlukutaitoa

Kouluttaessa jotain aivan uutta pääsee havainnoimaan koiran luonnetta ja käytöstä eri tavalla kuin tutussa metsästystilanteessa tai metsästyksen taitoja kouluttaessa. Turhautuuko koira, jos se ei onnistu?  Miten koira reagoi erilaisiin asioihin ja kuinka se palautuu? Miten pitkään se jaksaa tehdä töitä ja kehittyykö koira taidoissaan? Onko se itsenäinen vai näkyykö joissain tilanteissa pelkoa? 

Havaintoja hyödyntämällä on paljon enemmän työkaluja arvioida, milloin koira on valmis metsällä mihinkin työtehtävään ja mitä siltä voi vaatia.

Samaa havainnointia voi tehdä itsestäänkin. Miten reagoi, jos koira ei osaa, muistaako kehua vai menikö itseltä hermot liian helposti? Usein uusia asioita kouluttaessa omistaja kehittyy eniten koiran lukemisen ja ohjaamisen taidoissaan. Näistä on metsällä monessa tilanteessa hyötyä.