Metsästysspanieli on dynamiitilla ladattu termiitti

Teksti ja kuvat: Jari Salonen  08.09.2022
– Erinomaisia koiria niin metsällä kuin arjessakin, Juha Lindroth kehuu englanninspingerspanieleitaan Siinua (vas) ja sen emää Säröä.
– Erinomaisia koiria niin metsällä kuin arjessakin, Juha Lindroth kehuu englanninspingerspanieleitaan Siinua (vas) ja sen emää Säröä.
Metsästysspanielit ovat räjähtävän nopeita ja loppumattoman innokkaita työkoiria. Kaiken A ja O on kunnollinen koulutus.

Tässä artikkelissa:

Tie mutkittelee Joutsan Rutalahteen. Talon pihassa tyylikkäissä koiratarhoissa loikoilee viisi oloihinsa tyytyväistä spanielia. Hämmentävää, miten täydellisen rennot koirat muuttuvat yhdellä komennolla räjähtäviksi sähikäisiksi.

– Näillä koirilla on rautainen työmoraali ja huikea metsästysvietti, talon isäntä Juha Lindroth vakuuttaa.

Lindroth tietää mistä puhuu. Ensimmäinen käyttölinjainen englanninspingerspanieli saapui taloon 2005 ja sen jälkeen niitä on tullut paljon lisää. Oppia on karttunut, ja puhe kääntyy koko ajan koirien koulutukseen ja eri ikävaiheiden koulutuskikkoihin. 

– Kun ajokoirat ja hirvikoirat viedään metsään oppimaan, metsästysspanieleilla asia on juuri päinvastoin. Ne koulutetaan käytännössä valmiiksi, että niiden kanssa voidaan lähteä metsästämään. Metsästys on vaan niin paljon mukavampaa, kun on kaverina hyvin toimiva koira. Se on silloin myös mainio arkikoira.

Koulutus on spanielin käytölle aivan elintärkeää. Se pitää tehdä huolella ja hyvin, sen jälkeen voi nauttia työn tuloksista.

Katso videoita metsästyslinjaisen spanielin koulutuksesta

 

Sopiva pieniin metsiin

Spanielit ovat Suomessa varsin tuoreita metsästysrotuja. Ensimmäiset käyttölinjan englanninspringerspanielit tuotiin meille 1986. Näyttelylinjaisia spanieleita meillä on ollut jo pitkään, mutta käytännössä puhutaan eri roduista. Jos näyttelylinjaisen ja käyttölinjaisen koiran laittaa vierekkäin, niitä ei välttämättä tunnista samaksi roduksi.

Käyttölinjaiset cockerspanielit ovat vielä tuoreempi tapaus, ensimmäiset saatiin Suomeen 1990-luvun lopulla.

Metsästyskäytössä spanieleilla on maailmalla kuitenkin pitkä ja maineikas historia. Suomessa niiden suosion kasvulle löytyy hyvin käytännöllisiä syitä.

– Metsästysmaat pirstoutuvat yhä pienemmiksi. Sitten meillä on yhä yleistyvä ja arkipäiväistyvä susitilanne. Niinpä tällainen hyvin lähellä hakeva, koko ajan näkyvillä oleva ja kontaktia pitävä koira on todella käytännöllinen ja susimailla turvallinen, valaisee Lindroth. 

Samaan aikaan puhutaan myös todella energisestä ja aktiivisesta koirasta. Herttaisen lutunen luppakorva onkin dynamiitilla ladattu termiitti, joka rusikoi seinät talosta ja kurkihirrenkin, jos tilaisuus koittaa.

– Koiran pitää päästä purkamaan energiansa mielekkääseen tekemiseen, muuten tulee remonttia, Juha tietää.

Näillä koirilla on rautainen työmoraali ja huikea metsästysvietti. Spanielien energisyys ja vauhti tarvitsevat purkautumiskanavan.

Koulutus edellä

Koulutus on siis spanielin käytölle aivan elintärkeää. Se pitää tehdä huolella ja hyvin, sen jälkeen voi nauttia työn tuloksista.

– Kun pentu tulee taloon, koulutus alkaa ruokakupilla; ensin istutaan ja luvasta saa syödä. Ulkona tehdään koko ajan luoksetuloharjoituksia. Kutsutaan nimellä ja kehutaan ja tsempataan kovasti, kun pentu pääsee hetkeksi syliin. Kun luoksetulo alkaa sujua, niin sitä aletaan vaatimaan, Lindroth painottaa.

Luoksetuloleikit ovat suoraa tähtäämistä metsästystilanteisiin. Sielläkin mies ja koira toimivat yhdessä, ja kontaktin pitäminen ja luokse tuleminen ovat aivan välttämättömiä.

Noutoa aloitetaan opettaa myös hyvin varhaisessa vaiheessa. Samoin hakukuviota.

– Yksi tärkeä opetuksen paikka on tilanne, jossa riista lähtee koiran edestä. Koiran pitää istua paikalleen, eikä sännätä perään. Heitän noutopalikan istuvan koiran eteen ja käyn itse noutamassa palikan, ja tätä toistetaan paljon.

Aikaa koulutukseen pitää varata runsaasti. Hyvät yksilöt saattavat toimia metsällä alle vuodenkin ikäisinä, toiset puolitoista–kaksivuotiaina. Tärkeintä ei ole kuitenkaan ikä vaan koulutustaso.

– Ensimmäiset metsästyspäivät pitää mennä aina koulutus edellä. Jos koira alkaa keulia, niin homma seis ja mietitään mitä pitää tehdä paremmin. Parempi menettää alussa muutama lintu kuin koira. Jos koira rynnii linnulle ja sille tiputetaan silti muutama, seuraavana syksynä sille ei luultavasti tipauteta yhtään lintua. Rynniminen pitää vain kitkeä pois, Lindroth tähdentää.

Hyvin koulutettu spanieli hakee uutterasti ja on isäntänsä pienillä kädenliikkeillä ja pillillä ohjattavissa.

Kieltoja, torua ja kehumista

– Kiellän koiraa, torun koiraa ja kehun koiraa. Minun periaatteeni on, että koiraa kielletään virheistä, mutta sen jälkeen pitää pystyä kertomaan heti, mitä koiralta halutaan. Ja kun se tekee oikein, sitten kehutaan. Kieltäminen ei edistä koulutusta, vaan se, että koira saadaan oivaltamaan kehumisen kautta, mitä siltä odotetaan.

Sekin pitää muistaa, että koiralta ei voi vaatia sellaista, mitä sille ei ole opetettu. Tämä on tärkeää varsinkin, jos on eri ikäisiä koiria – onko porukan nuorimmalle varmasti opetettu samat asiat kuin vanhemmille?

Jokainen koira on omanlaisensa persoona. Niinpä niiden koulutuskin on aina yksilöllistä. Ja kun puhutaan nopeasta koirarodusta, niin kouluttajan pitäisi olla aina askeleen koiran edellä: pitää osata kieltää ja kehua oikeassa paikassa. Mutta kun koira tekee asioita salamannopeasti, sitä saattaakin kieltää jostakin hyvästä asiasta ja torua huonosta. Koirakin menee välillä hämilleen, kun sähäkässä vauhdissa ei oikein pysy mukana. Senkin vuoksi toistoja tarvitaan satoja ja tuhansia.

– Siksi pyydän pentujen hankkijat tänne katsomaan, miten eri ikäiset koirat toimivat ja miten niiden kanssa toimitaan ja mitä eri ikävaiheissa tehdään. 

Vesityöskentelyssä spanielit ovat sitkeitä uurastajia sekä nostamaan että noutamaan lintuja.

Pentueilla kova kysyntä

Kun puhutaan metsästysspanielien määristä Suomessa, niin varsin pienistä luvuista on kyse. Vuosittain syntyy viidestä kymmeneen pentuetta sekä käyttölinjaisia spinger- että cockersspanieleita.

– Pennuille on kova kysyntä, ja meidänkin tuore pentue on myyty aikoja sitten. Puheluita tulee kolme–neljä joka päivä ja valinnan vaikeus on löytää joukosta ne asiaan vihkiytyneet ostajat, Lindroth kertoo.

Info
Metsästysspanielit Suomessa
  • Kaksi rotua, käyttölinjan cockerspaneli ja englanninspingerspanieli
  • Varsin tuore metsästyskoira Suomessa
  • Vuosittain syntyy vain viisi–kymmenen käyttölinjan pentuetta kumpaakin rotua
  • Erittäin energinen, motivoitunut ja metsästysviettinen koira
  • Vaatii kunnollisen koulutuksen ennen metsästyskäyttöä
  • Toimii erityisen hyvin pienillä jahtimailla riistaa ylös ajavana ja noutavana koirana