Voitokas koko perheen Pipsa-beagle

Teksti: Erja Pekkala  Valokuvat: Harri Säynevirta  17.02.2023
Hyväkäytöksinen ja tottelevainen beaglenarttu Maliskan Pipsa on rodun tuore Naisten Ajovoittaja ja Junnuhaukut -kilpailujen voittaja. Kasvattaja ja toinen omistaja Anneli Malinen on ylpeä Pipsan hyvistä metsästysominaisuuksista.
Hyväkäytöksinen ja tottelevainen beaglenarttu Maliskan Pipsa on rodun tuore Naisten Ajovoittaja ja Junnuhaukut -kilpailujen voittaja. Kasvattaja ja toinen omistaja Anneli Malinen on ylpeä Pipsan hyvistä metsästysominaisuuksista.
Beagle Maliskan Pipsa nappasi rodun arvostetun Naisten Ajovoittaja 2022 -tittelin. Kotioloissa Pipsa on tottelevainen lapsiperhekoira.

Kahdeksanvuotias beaglenarttu Maliskan Pipsa otti joulukuussa haltuunsa vuoden 2022 Naisten Ajovoittaja -tittelin. Se ajoi parhaiten jänistä Lopen Räyskälässä pidetyssä beaglejen naisohjaajille suunnatussa arvo-ottelussa. 

Pipsan ohjaajana kokeessa toimi koiran kasvattaja Anneli Malinen Joensuusta. Malinen omistaa Pipsan yhdessä Mika Heiskasen kanssa ja koira asuu Heiskasen perheessä Heinävaarassa. 

Malisen mukaan ottelun voitto on koiran tähänastisista saavutuksista makein. 

– Piirinmestaruuskokeesta tuli voitto pari vuotta sitten, mutta tuolloin emme voineet loukkaantumisen vuoksi osallistua idän lohkoon. Mikan poika, 12-vuotias Matias Heiskanen, on ollut viime syksynä Pipsan ohjajana Junnuhaukuissa ja nuorten ajokokeessa Pohjois-Karjalassa. Näistä molemmista tuli myös voitto, Malinen kehuu kasvattiaan.

Pipsan vahvuuksiin kuuluu etenkin sen kyky löytää jänis.

Tottelevainen lapsiperhekoira

Malinen on kuljettanut Pipsaa metsällä sen pentuvuosista saakka. Samalla hän on päässyt seuraamaan läheltä koiran ominaisuuksien kehittymistä ja sen metsästyksellisiä taitoja. Hän mainitsee koiran vahvuuksista etenkin sen kyvyn löytää jänis. Koira pitää hyvin myös yhteyttä ajettavaan, jolloin ajon intohimoisuus ei jää kuulijalle epäselväksi.

– Pipsan haukusta kuulee, millä etäisyydellä koira ajaa jänistä. Sillä on paljon hyviä metsästyksellisiä ominaisuuksia ja arvostan korkealle myös sitä, että koira pitää hyvin yhteyttä ohjaajaansa. Lopellakin sain sen kaksi kertaa pois täydestä ajosta pillillä. Näin erien välillä ei kulu aikaa hukkaan, Malinen kuvailee.

Kasvattaja kertoo, että koiran tottelevaisuus ilmenee siinäkin, että omistaja voi pitää Pipsaa irti pihallaan siellä touhutessaan.

– Pipsa on aina osannut elää lapsiperheessä. Se on paikalla silloin, kun tarvitaan leikkikaveria. Se osaa mennä myös sivummalle, eikä vaadi koko aikaa huomiota itselleen. Se on sosiaalinen, yhteistyökykyinen ja sillä on halu miellyttää ihmistä. Sitten, kun Pipsa näkee tutkapannan, on meininki aivan toinen, Malinen nauraa.

Naisten Ajovoittajaan kaksikko ei valmistautunut mitenkään erityisesti. Pipsa on viime vuosina kulkenut metsällä pääasiassa isäntänsä kanssa.

– Pipsalle ammutaan muutama jänis kauteen. Omistajalle on tärkeintä viettää yhdessä aikaa metsällä poikiensa ja koiransa kanssa. Kokeisiin treenaaminen ja saalis ovat jääneet taka-alalle.

Lue myös: Beagle on lempeä ja sitkeä ajokoira

Pipsa on aina osannut elää lapsiperheessä. Se on paikalla silloin, kun tarvitaan leikkikaveria.

Outoja kulkijoita kokeessa

Pipsan koepäivä oli tapahtumia täynnä. Aamu alkoi koiralle tyypilliseen tapaan, ja jänis lähti nopeasti liikkeelle. Koira oli kuitenkin tullut yllättäen kesken ajon pois, aivan kuin ohjaajansa etsien ja mukaansa pyytäen.

– Koira hyppäsi minua vasten ja meni takaisin metsään päin. Se kääntyi katsomaan tulenko perässä ja sanoin tuomareille, että lähdetäänpäs katsomaan, mikä siellä on. 

Koiraa seurattiin tiheässä taimikossa sata metriä, ja ajo lähti uudestaan. Mitään erikoista ei näkynyt.

– Ihmettelimme, että mitäs nyt tapahtuu ja palasimme takaisin tielle. Siellä olikin tuoreet kaurisporukan jäljet. Kotimaastoissa ei kauriita ole, joten koira taisi tulla pyytämään minua katsomaan, mitä ihmeitä tällä metsässä on, Malinen kertoo huvittuneena. 

Tuomariryhmässä oli jännätty, mahtako Pipsa sännätä uusien tuttavuuksien perään, mutta koira oli pysynyt jäniksenajolle uskollisena erän loppuun saakka. 

Toisessa erässä oli lisää kommelluksia, kun ajettava juoksi hirvenhaukun sekaan. 

– Pipsa inhoaa hirvikoiria yli kaiken, ja se jätti ajon sikseen. Se tuli takaisin tielle ja lähti hakemaan uutta jänistä. Ajo lähti vielä neljä minuuttia ennen erän loppua. Sain koiran hienosti kiinni 300 metrin päästä täydestä ajosta pilliin puhaltamalla.

Malinen kertoo osallistuneensa Naisten Ajovoittajaan lähes joka kerta joko tuomarina tai koiranohjaajana. Hän toteaa kokeen olevan enemmän tapahtuma kuin kilpailu.

– Kyseessä on todella mukava ja hyvähenkinen tapahtuma, jossa ei kilpailla hampaat irvessä. Tärkeintä on yhdessäolo ja toisten tsemppaaminen. Järjestäjät ovat onnistuneet vuosi vuodelta maastojen hankinnassa, ja kaikille on kertynyt aina kerrottavaa päivän tapahtumista.

Kokeeseen pääsee jokaisesta lohkosta kaksi edustajaa ja toinen paikka on tarkoitettu ensikertalaiselle koiran ohjaajalle.

– Uusia harrastajia tulee joka kerta, ja koe silläkin tavalla madaltaa naisille kynnystä tulla mukaan koetoimintaan, Malinen alleviivaa. 

Info
Beagle
  • Iso-Britanniasta kotoisin oleva matalajalkainen ajokoira.
  • Jalostettu oletettavasti englanninkettukoirasta.
  • Käytetään etupäässä jäniksenajoon, mutta korkeintaan 39 senttiä korkea beagle saa ajaa myös hirvieläintä.
  • Rekisteröidään vuosittain viidensadan yksilön molemmin puolin.