Eräleireilyä Loimaalla

Teksti ja kuvat: Valtteri Arra  15.06.2020
Leiriläiset ja hienosti ammuttu hirvitaulu
Suomessa on pitkään ollut aiheellinen pelko, että metsästysseuroissa aktiivisten metsästäjien keski-ikä kasvaa ja seurat ”ukkoutuvat”. Samaan uhkaan on törmätty myös Varsinais-Suomessa Loimaalla. Loimaalainen metsästysseura Kauhanojan-Joenperän Erämiehet lähti kehittämään ongelmaan ratkaisua pitkällä tähtäimellä.

Seura aloitti pari vuotta sitten nuorille suunnatun eräkerhon.

Vaikka eräkerho käyttää Kauhanojan-Joenperän Erämiesten metsästysmajaa tukikohtanaan, kuuluu eräkerhon ohjelmaan paljon muutakin, kuin metsästys ja sen opettaminen.

Kerhon vetäjänä toimii Michaela Poutanen, jolle metsästys ja luonnossa liikkuminen on elämäntapa.

– Kuulin tällaisesta kerhotoiminnasta aikoinani, ja päätin ryhtyä kokeilemaan sitä Loimaalla. Ja pari vuotta on toimintaa nyt pyöritetty ja hauskaa on ollut, Poutanen kertaa.

Kerhotoiminta houkuttaa nuoria

Eräkerhossa on tällä kaudella ollut mukana toiminnassa noin 20 poikaa ja tyttöä. Ilahduttavaa Poutasen mielestä on ollut tyttöjen aktiivinen ja runsas osallistuminen toimintaan. Ikähaitari kerholaisilla on 8-ikävuodesta 15-vuotiaisiin. Varsin iso ikähaarukka ei ole kuitenkaan haitannut, sillä suurin osa lapsista on toisilleen tuttuja jo kyläkoulusta saakka.

– Tämä on pitkälti Kauhanojan kylän oma juttu. Muutama nuori on muualta, mutta pitkälti tässä mennään kyläläisten jälkikasvun kanssa, Poutanen selvittää.

Käytännönläheistä puuhaa

Eräkerho kokoontuu kerran viikossa ja kesä on vapaata. Joka tiistaina parin tunnin ajan Poutanen yhdessä muutaman innokkaan vanhemman kanssa pyörittää kerhoa, jossa aiheet vaihtelevat laajasti. Tällä kaudella on tehty mm. sorsan keinopesiä, minkkiloukkuja, käyty kalastamassa, opeteltu trangian käyttöä ja nuotion tekoa. Toiminta on siis käytännönläheistä. Poutasen mielestä lapset ovat kiinnostuneita luonnosta ja eläimistä.

Kerholle on luvassa syksyllä jatkoa. Suoralta kädeltä Poutanen luettelee, että syksyn ohjelmaan kuuluu ainakin sienestystä, kalastusta ja metsästyskummitoimintaa.

– Haluaisin ottaa lapsia mukaan peurakytille ja metsälle, koska välttämättä kaikkien lapsien vanhemmat eivät harrasta metsästystä. Tällä tavalla kaikilla olisi mahdollisuus tutustua aidosti metsästysmuotoihin, Poutanen kaavailee.

Metsästystutkinto tavoitteena

Tämän vuotuinen eräkerho huipentui 13.-14.6. pidettyyn eräleiriin, jonka yhtenä tavoitteena oli suorittaa metsästäjätutkinto. Tutkintoa varten kevään aikana eräkerhossa käytiin läpi teoriapohjaisesti metsästäjätutkintoa ja eläinlajituntemusta. Kaikkiaan seitsemästä nuoresta neljä läpäisi tutkinnon heti ensimmäisellä kerralla.

– On hienoa, että neljä pääsi kerrasta läpi. Tutkinnon hyväksytty suorittaminen vaatii lukemista, se ei ole mikään itsestäänselvyys, Poutanen kehuu.

Tutkintoa oli vastaanottamassa mm. Kauhanojan- Joenperän Erämiesten puheenjohtaja ja Loimaan Seudun RHY: n toiminnanohjaaja Mikko Tiainen.

– Eräkerhon kautta on mahdollista päästä jäseneksi. Tällainen toiminta on erinomaista, matalan kynnyksen toimintaa, jossa pääsee realistisesti näkemään, minkälaista metsästäminen on, Tiainen kehuu. Tiaisen mukaan nuoria pitääkin saada mukaan metsästyksen pariin, ja tämä on yksi keino houkutella heitä mukaan.

– Tämän kaltainen toiminta vaatii aktiivisuutta ja omistautumista. Sekä paljon oman ajan uhraamista lapsille, Tiainen tietää.

Tärkeän luontosuhteen vaalintaa

Eräleirin ohjelmassa oli paljon muutakin, kuin pelkkä tutkinnon suorittaminen. Viikonlopun aikana nuoret pääsivät metsästäjien ohjein tekemään pajupillejä ja vihtoja. Sen lisäksi päiväohjelmaan kuului pienoiskivääriammuntaa ja trangialla kokkausta ja paracord- rannekkeiden tekemistä. Lauantai- illan huipensi puolijoukkueteltan pystytys ja saunominen.

Kun sunnuntai- iltapäivällä nuoret erähenkiset lähtivät kotimatkalle, lähtivät he ilmeisen väsyneinä, mutta onnellisina. Viikonloppu oli täynnä luonnonläheistä toimintaa, joista Poutanen haluaa kiittää metsästysseuran henkilöitä, lasten vanhempia, jotka osallistuivat leirin onnistuneeseen läpivientiin ja kaikkia niitä tahoja, jotka edesauttoivat eräleiriviikonlopun toteutumista.

– En luultavasti ollut leirin ainoa, jolle menneestä viikonlopusta jäi huippufiilikset ja muistot. Nuorison aito into luontoa kohtaan kävi selväksi. Oli hienoa seurata, miten leirin nuorimmat ja vanhimmat tekivät yhdessä hommia. Ei haittaa, vaikka kaikista ei koskaan tulisi metsästäjiä.

Ainoastaan sillä on merkitystä, että nykypäivän lapset ja nuoret ymmärtävät, miten elää yhdessä luonnon kanssa, mitä luonto voi meille antaa ja miten sitä voi kestävällä tavalla hyödyntää

Iso peukku tällaiselle toiminnalle ympäri Suomen, tiivistää reportaasin kirjoittanut Valtteri Arra.

Info
Hae nuorisotoimintaan Metsästäjäliiton rahoitusta

Metsästäjäliiton nuorisovastaava Elina Mäkelä kannustaa jäsenseuroja järjestämään nuorten metsästysteemaisia leirejä.

Siinä, missä monelle lapselle ja nuorelle metsästys tulee verenperintönä, on monille nuorille haastavaa päästä tutustumaan luontoon tai metsästykseen. Matalan kynnyksen leirit tuottavat muistiin jääviä elämyksiä ja opettavat arvokasta luontosuhdetta mukavan tekemisen merkeissä. Samanhenkinen seura, aikuisten ohjaus ja uuden oppiminen takaavat metsästysharrastuksen jatkumon.

Metsästäjäliiton nuorisotyön kautta saat tukea ja apua leirin järjestämiseen sekä valmiita materiaaleja ja välineitä. Jäsenseurat voivat hakea leireille taloudellista järjestämistukea.

Lue lisää https://metsastajaliitto.fi/seuroille/palvelut-seuroille/hae-rahoitusta

Lisätietoja antaa nuorisovastaava Elina Mäkelä