Nuoret ovat tärkeä osa jahtiporukkaa

Teksti: Johanna Koskiahde  Valokuvat: Lowline Creative  27.05.2019
Emil Kärkinen harjoittelee ampumasimulaattorilla
Emil Kärkinen harjoittelee metsästysseuran ampumasimulaattorilla. Kevyttä asetta on helppo nuorenkin ampujan käyttää.
Pohjanmaalla Sulvalla tiedetään, että nuoret ovat metsästysseuran voimavara. Kun nuoret otetaan mukaan porukkaan oppimaan ja omaksumaan käytäntöjä konkareilta, seuralla on käsissään itse koulitut tulevaisuuden tekijät, ja toiminnan jatkuvuus on turvattu.

Pohjanmaalla, mustasaarelaisessa Sulvan metsästysseurassa nuoret ovat tervetulleita toimintaan ja ilmapiiri on kannustava. Nuorisotyö on luonnollinen osa metsästysseuratoimintaa siinä missä riistanhoito ja metsästyskin.

Maalahden alueella metsästysseurat järjestävät koululaisille suunnattuja tapahtumia ja opetusta yhdessä ja erikseen. Sulvan metsästysseura johdattaa kuudesluokkalaisia vuosittain eränkäynnin saloihin tutustumispäivässä, jossa esitellään riistanhoitoa ja metsästyskoiria. Koululaiset pääsevät myös kokeilemaan ilmakivääriammuntaa. 

– Nuorten määrä on viime vuosina lisääntynyt meidän hirvijahdissa. Porukassa on useampi alle ja yli kaksikymppinen metsästäjä. Vanhempi kööri tykkää, kun on nuoria mukana. Tekemämme työ nuorten saamiseksi mukaan metsästykseen on tuottanut tulosta, kehuu Sulvan metsästysseuran varapuheenjohtaja Karl-Gustaf Hietanen

 

Isän mukana hirvimetsälle

Metsästysseuran jäsenyys on monen luonnossa viihtyvän nuoren haave. Kun pääsee tutun aikuisen mukana tutustumaan lajiin, harrastuksen aloittaminen käy helpommin. 

Emil Kärkiselle on kertynyt jo useammalta syksyltä kokemusta hirvimetsältä. Kolmetoistavuotias metsämiehen alku ei ole ainoa Sulvan metsästysseuran hirvijahdissa mukana kulkenut nuori, sillä porukassa on ollut lisääntyvissä määrin isänsä mukana metsästykseen tutustuvia poikia ja tyttöjä. Nuorimmainen on vain viisivuotias. 

– Hirvenmetsästys on suosikkilajini, siihen haluaisin päästä itse osallistumaan sitten kun ikää on tarpeeksi, toteaa Emil Kärkinen. 

Vaikka kavereissa ei metsästyksen harrastajia juurikaan ole, laji vetää poikaa puoleensa. Isän mukana Emil on päässyt näkemään ja kokemaan jahtitilanteita. Metsällä koetut elämykset ovat innostavia. Vaikka Emil ei itse vielä aseen kanssa pääse metsästämään, hän valmistautuu siihen harjoittelemalla ammuntaa. 

– Olen kokeillut ammuntaa sekä sisä- että ulkoradoilla. Oikealla aseella ampuminen on hienointa, mutta kaikki ammuntaharjoittelu kehittää taitoja, Emil miettii.

Sulvan metsästysseuran simulaattoriampumaillassa Amanda Holm on valmiina tähtäämään.

 

Oma koira innostaa metsästykseen

Hyvän ilmapiirin ansiosta nuoren kynnys lähteä metsästysseuran toimintaan madaltuu. Miesvaltaisen harrastuksen pariin on rohjennut lähtemään myös yhä enemmän tyttöjä. Viime syksynä metsästäjätutkinnon suorittanut 14-vuotias Amanda Holm on aloittanut metsästysharrastuksen kulkemalla useana syksynä isänsä mukana hirvijahdissa.

Tähtäimessä on oman hirvikiväärin hankinta ensi kesänä, kunhan vaadittu 15 vuoden ikä tulee täyteen. 

– Oman jämtlanninpystykorvani hirvityöskentelyn seuraaminen on jännittävää. Se on innostanut minut metsästyksen pariin. On hienoa, että meidän seurassa on mahdollista treenata ampumista monipuolisesti, talvella ampumasimulaattorilla ja kesällä ulkoradalla, Amanda Holm kiittelee. 

 

Metsästysseuran jäsenyys avoin nuorille

Monelle nuorelle metsästysharrastuksen alkutaipaleen suurin haaste on saada metsästysseuran jäsenyys ja sen myötä metsästysoikeus. Sulvalla tämä ongelmaa ei ole, sillä metsästysseuran alueella asuvat saavat anomuksen perusteella automaattisesti metsästysoikeuden vuodeksi kerrallaan.

Hieno käytäntö, joka voisi tuoda ratkaisun monelle jäsenistön vanhenemisen tuoman haasteen kanssa painivalle seuralle.

– Tämä on yksi tapa kannustaa uusia harrastajia toimintaan. Olemme halunneet tehdä metsästyksen aloittamisen nuorille helpoksi, kertoo Karl-Gustaf Hietanen.