Verneri Kaivola innostui metsästyksestä jo 4-vuotiaana

Teksti: Outi Grusander  Valokuvat: Pekka Rousi  27.10.2021
Verneri kaivola
Verneri Kaivola on aktiivinen nuori metsästäjä, joka kannustaa muita nuoria mukaan harrastuksen pariin.
Kemiönsaaren Mjösundissa asuva energinen nuori metsästäjä syttyi metsästykseen isän ohjauksella. Nyt hän itse innostaa kavereitaan mukaan harrastuksen pariin.

– Jo 4-vuotiaasta olin kävelemässä isän mukana metsällä ja 10-vuotiaana hommasin metsästyskortin, aloittaa Kemiönsaaren nuori aktiivinen jahtimies Verneri Kaivola

Kaivola on ilmeisen hyvä kertomaan tarinoita, sillä koulussa hän on puhunut metsästysharrastuksen pariin myös kavereitaan, jotka näin ovat innostuneet ja joku suorittanut jopa metsästyskortin.

 Ensimmäisiä metsästysmuistoja tiedusteltaessa Kaivola hymähtää ja muistaa heti: 

– Vanhemman ajokoiran kanssa oltiin metsällä, ja iskän kanssa seisottiin siinä tienreunassa jänispassissa ja jännitti niin pirusti, kun rusakko tuli kohti. Heiluin siinä, niin se hyppäsikin takaisin metsään, eikä saatu sitä sitten ammuttua. Mutta kiinnostus metsästykseen jäi, kun jo niin pienestä olin monessa mukana, myös hirvimetsällä.  

Verneri Kaivolan lemmikkeihin kuuluu muun muassa suomenajokoira Mimmi.

 

Mikäpä nuorta miestä metsästyksessä kiehtoo?  

– Ylipäätään luonnossa liikkuminen ja eläimiä on kiva seurata, samoin koiran toimintaa. Se vaan on ollut niin mukavaa hommaa, Kaivola puhelee jahtiharrastuksestaan.

– Aika lailla kaikkea olen metsästänyt. Aina on myös kiva kokeilla jotain uutta. Ostin jousenkin viime kesänä, niin saa taas lisähaastetta.

Nuoresta iästään huolimatta Kaivola on päässyt koukistamaan sormeaan jo monta kertaa ja saalistakin on tullut. Ensimmäinen hirvi kellistyi 12-vuotiaana ja sen jälkeen on kaatunut jo kolmisenkymmentä peuraa sekä kauriita; viimeksi keväällä pukkijahdissa kaatui kaksi. Lisäksi saalistilastosta löytyy kyyhkyjä, hanhia, sorsia ja mahtuupa mukaan majavakin. 

– Yksi mieleenpainuvimmista metsästystilanteista oli, kun ammuin jokusen vuosi sitten isomman peurapukin. Jännitti, en saanut edes varmistinta pois, painoin vain liipaisinta. Kädet tärisivät – mitään ei tapahtunut. Vasta toisella lähti panos, kyllä jännitti! Se oli 9-piikkinen ja itselle silloin iso juttu. Niin ja majavajahti Savossa on jäänyt mieleen.  Yhtäkkiä majava vain ilmestyi eteen. Opas sanoi, että ”ammu, ammu nyt jo”. Se oli jännää. Majava tuli aivan lähelle vajaan kymmenen metrin läheisyyteen. Kauaa ei ehtinyt miettiä.

 

Kaivola metsästää monipuolisesti niin hirvieläimiä kuin pienriistaa ja lintuja Kemiönsaaren Länsiniemen metsästysseuran jäsenä.

Metso-leiriltä oppia ja suhteita

Kaivola kertoo osallistuneensa useamman kerran Metsästäjäliiton 10–16-vuotiaille nuorille järjestämille Metso-leireille ympäri Suomen. Leireillä pääsee opettelemaan eränkäyntiä ja riistanhoitoa sekä kaikenlaisia metsästykseen ja ampumiseen liittyviä asioita. Siellä tapaa toisia lajin harrastajia ja voi solmia myös suhteita.

– Metso-leirit ovat olleet hyvä tilaisuus käydä katsomassa, millaista metsästys on muualla – ihan peurajahdissakin on eroja. Ja kokeilemaan sellaisia lajeja, mitä omalta seudulta ei löydy.

Hän kertoo myös tavanneensa henkilöitä, joiden kanssa on päässyt jahtiin esim. Savossa. Vastavuoroisesti sieltä on tultu vieraaksi Kemiönsaarelle.

Verneri Kaivola toimii myös Metsästäjäliiton nuorten vaikuttajien ryhmässä. Tehtävään hakeudutaan oman piirin kautta. Tavoitteena on saada liiton toimintoihin nuorten mielipiteitä. Nuoret puolestaan pääsevät riista-alan näköalapaikalle seuraamaan ja vaikuttamaan metsästyksen tulevaisuuteen. Samalla opitaan järjestö- ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen perusteita. Alkavalle jahtikaudelle nuoret ovat suunnitelleet Metsästäjäliiton satavuotisjuhlavuotta silmällä pitäen muutamia nuorille suunnattuja jahteja. Mahdollisesti he toteuttavat myös jonkun leirin vuoden loppuun.

 

5 x miksi metsästän:

  1. Metsästys on luontoliikuntaa parhaimmillaan.
  2. Mukava tutustua eri eläimiin.
  3. Metsästyskoiran toimintaa on kiva seurata.
  4. Eri jahtimuodot kiinnostavat.
  5. Mielenkiintoiset jahtimatkat ja leirit, joissa samalla tutustuu uusiin kavereihin.

 

Info
Kaivolan vinkit metsästysseuroille nuorten tavoittamiseksi:
  • Järjestä nuorille suunnattuja tapahtumia ja ilmoita niistä vaikkapa paikallislehdessä
  • Ota nuori mukaan kokeilemaan esim. ampumaradalle
  • Esittele metsästyskoiria – ne kiinnostavat usein nuoria
  • Kerro tarinoita, näytä kuvia ja videoita