Saaliin käsittely: hanhen käsittely ja paloittelu

Teksti: Ere Grenfors  Piirrokset: Pasi Sairanen  28.09.2021
hanhen paloittelu
Yksi hanhen valmistustavoista on tuoda se juhlapöytään kokonaisena, kuten amerikkalaisissa elokuvissa. Hanhea toki voi valmistaa monella muullakin tavalla. Tällöin se tulee osata paloitella oikein. Katso yksinkertaiset ohjeet alta.

Paloittelun vaiheet

Aluksi suolista ja kyni hanhi. Katso tästä ohjeet, miten riistalintu kynitään eli nypitään.

1. Tee viillot nahkaan jalkojen ja keskiruumiin välille. Avaa reisiä vääntämällä niitä, jotta lintu makaa vakaammin alustalla.
2. Tee viillot siipien niveliin. Ota kiinni rinnasta ja murra se irti pyrstön suuntaan. Voit myös irrottaa rinnan veitsellä leikkaamalla.
3. Jos et ole vielä suolistanut lintua, tee se viimeistään tässä vaiheessa. Ota talteen sydän ja kivipiira. Huuhtele ne huolellisesti vedessä.
4. Avaa kivipiira veitsellä, huuhdo puhtaaksi ja tyhjennä kivistä sekä muusta sisällöstä. Ota myös kellertävä kalvo pois sisäpuolelta.
5. Tee viilto rintalastaa pitkin. Viillä keskeltä ulospäin kapealla joustavateräisellä veitsellä irrottaaksesi rintafileet niin tarkkaan kuin mahdollista.
6. Käännä lintu vatsalleen alustalla. Irrota reisi viiltämällä selkärangan vieressä olevan lihaksen yläpuolelta. Seuraa veitsellä ruhoa pitkin pyrstön tyveen saakka.
7. Jos haluat pilkkoa reiden pienempiin annospaloihin, voit viiltää jalan ja reiden välissä olevan valkoisen rasvaraidan kohdalta. Tee viilto lihapuolelta, jolloin nivelestä on helpompi päästä läpi.
8. Irrota siivet viiltämällä lapaluuta pitkin siipiniveltä kohti ja sen läpi. Rangan voi säästää liemen keittämistä varten. Luista keitettyä lientä käytetään kastikkeen pohjana.
1. Kaulapala 2. Rintafileet 3. Sydän 4. Kivipiira 5. Siipi: ylempi siipiluu, siipi, kokonainen siipi 6. Reisi: reisi, koipi, koipireisi

Hanhi kannattaa nylkemisen sijaan kyniä, vaikka se onkin nylkemistä vaivalloisempaa. Nahan pois nylkeminen sopii parhaiten kokosukeltajasorsille, joiden traaninmaku vähenee nylkemällä.

Hanhen, kuten monen muunkin linnun liha on altis kuivumiselle, joten nahasta on hyötyä. Se suojaa lintua kypsentämisen ajan ja säilyttää lihan mehukkaampana. Lisäksi nahka antaa ateriaan mukavasti lisää makua.