Hanhen koipia ja mustaherukkaa
2–4 | hanhenkoipea |
1 dl | mustaherukkaa ja muutaman mustaherukanlehti |
Nippu salviaa | |
2–4 kpl | punajuuria |
Suolaa ja pippuria myllystä | |
Hanhen/possun rasvaa, voikin käy, jos ei muuta rasvaa ole saatav |
- Paista koivet pannulla voissa yrttien kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Laita paistamisen jälkeen paistopussiin koivet ja pestyt punajuuret. Lisää myös mustaherukat ja lehdet.
- Kypsennä uunissa noin neljä tuntia 160 asteessa niin että luu irtoaa lihasta.
- Nauti hyvän punaviinin kanssa.
Hanhenrintaa
1–2 | rintalihaa |
1 | pieni kaali |
2 | omenaa |
3 dl | metsäsieniä |
Voita | |
Suolaa | |
Tuoreita yrttejä |
- Paista rintalihat pannulla voissa yrttien kanssa. Suolaa ja pippuroi molemmilta puolilta.
- Laita uuniin ja paista 160-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 42–48 astetta. Anna vetäytyä hyvin (15 minuuttia) ennen leikkausta. Ota neste talteen ja tarjoile kastikkeena.
- Valmista sillä välin kaali ja sienipaistos.
- Leikkaa kaali lohkoiksi ja paista pannulla voissa. Leikkaa omena lohkoiksi ja paista pannulla. Paista myös sienet pannulla voissa ja mausta hyvin.
- Tarjoile ja nauti hyvän punaviinin kanssa.
Ari Ruohon vinkit hanhen kokkaamiseen
Alkukaudesta hanhessa ei ole paljon rasvaa, joten Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho nylkee linnut.
Loka-marraskuussa hanhet ovat rasvaisempia, joten silloin kyniminen on oikea tapa käsitellä hanhet. Raakakypsytys tehdään kaulasta tai jaloista riiputtamalla viileässä tilassa.
– Kaikissa hanhissa on erittäin hyvänmakuinen tumma liha. Metsähanhihan on laajalti rauhoitettu, mutta onneksi kanadanhanhi lisääntyy hyvin.
Hanhen koivet paistetaan pannulla ja laitetaan punajuuren, mustaherukan ja mustaherukan lehtien kera paistopussiin.
– Lihalle voi myös antaa hiukan savua ennen pussiin laittoa.
Mausteeksi riittävät yksinkertaisesti suola ja yrtit, kuten salvia. Koipia haudutetaan uunissa matalassa noin 100 asteen lämmössä pitkään.
– Siinä odotellessa voi vetäistä vaikka villasukat jalkaan, laittaa kynttilöihin tulet ja ottaa lasillisen viiniä, Ruoho vinkkaa. Pitkään kypsyneissä lihoissa on tuju maku.
Nopeampana ja kenties arkisempana vaihtoehtona on paistettujen hanhenrintojen resepti, jossa luotetaan voihin, satokauden tuoreisiin kasviksiin ja totta kai riistan jo itsessään hienoon makuun.
– Fileet, sienet ja kasvikset paistetaan voissa, joukkoon heitetään vähän timjamia sekä rosmariinia, ja se on sitten siinä.