Saaliin käsittely: riistalinnun kyniminen eli nyppiminen

Teksti: Markus Maulavirta  Valokuvat: Tuukka Kouri  06.09.2021
Riistalintujen nyppiminen
Kuvassa nuori sepelkyyhky. Kuva: Hannu Huttu
Puolisukeltajat ja metsälinnut kannattaa aina nahkomisen sijaan kyniä eli nyppiä. Nahassa on runsaasti aromia, ja samalla se suojaa lihaa kypsymisen aikana.

Vesilinnut kannattaa kastaa kuumaan veteen noin minuutiksi, silloin niiden sulkatupet irtoavat nätimmin. Metsälintujen höyhenet lähtevät hyvin ilman kylpyäkin.

Keittiömestari, metsästäjä ja eräopas Markus Maulavirta opastaa riistalinnun kynimisen.

1. Aloita kyniminen joko rintarangan päältä tai selkäpuolelta, kuten kuvassa. Etene ensin kohti kaulaa ”vastakarvaan" nyppien. Sitten peräaukkoa kohti. 

2. Nypi samalla tavoin toiselta puolelta.

3. Hyvä apuväline on vesiastia, johon voit kastaa välillä sormet. Samalla höyhenet irtoavat kädestä näppärästi.

4. Kun olet nyppinyt linnun puhtaaksi, leikkaa siipi ensimmäisen nivelen kohdalta poikki.

6. Leikkaa myös toinen siipi irti. Nypi sitten pyrstösulat pois.

7. Viimeisele nyppimällä loputkin sulkatupet pois pinnasta.

 

8. Lintu on valmiina valmistettavaksi. Jos maksa ja sydämet ovat tallessa, ne voi paistaa nopeasti alkupaloiksi. Kivipiira taasen on hyvä laittaa halkaisemisen ja pesun jälkeen haudutuspataan, sillä se vaati pitkän haudutuksen.