Hiilidioksidivapaata riistaliha ei ole.
Suurin osa kasvatetun lihan synnyttämistä päästöistä syntyy kasvatuksesta, joka riistan kohdalla ei tuota päästöjä lainkaan. Mutta jokainen hirvestäjä kyllä tietää, että riistaan liittyvä logistiikka ei ole varsinaisesti hiottu aivan päästöttömäksi.
Toki riistaa on mahdollista metsästä kirjaimellisesti takapihaltaan, mutta kokonaisuutena suomalainen metsästys ei suinkaan ole hiilidioksidisynnistä vapaa.
Tähän päästöjen määrään voidaan suoraan vaikuttaa liikkumalla metsälle vähäpäästöisemmillä kulkuneuvoilla. Tämä siirtymä on jo käynnissä.
Kuka syö riistaa?
Usein puhutaan siitä, kuinka Suomessa syödään riistaa keskimäärin kilon luokkaa per kansalainen. Keskiarvo johtaa pahasti harhaan.
Todellisuudessa riista jakautuu epätasaisesti. He, jotka riistaa pääasiallisesti syövät, käyttävät muuta lihaa vain satunnaisesti. Suurin enemmistö ei näe riistaa lautasellaan koskaan.
Yksilöiden kohdalla Suomessa on siis täysin mahdollista syödä pelkästään riistalihaa. Meidän perheemme kohdalla niin tehdään nyt neljättä vuotta putkeen. Mutta mikään ratkaisu ilmastonmuutokseen tämä ei tietenkään ole.
Kysymys riistan eettisyydestä ilmaston suhteen kääntyykin siihen, minkälainen vaikutus riistalla on muun lihan kulutukseen.
Jaa saaliisi
Suomalaisten kiinnostus riistaa kohtaa on nykyisin korkealla. Kulutustilastoista näkymättömissä moni painiskelee ruokailutottumuksiin liittyvien kysymysten kanssa ja haluaisi nostaa lihan arvostusta omassa pöydässään. Tässä metsästäjät jättävät usein valtavan potentiaalin käyttämättä.
Riistaa pursuava pakastin on seurausta inhimillisestä tarpeesta, mutta kaiken lihan varaaminen itselleen on karhunpalvelu metsästäjän elämäntavalle. Tähän tehtävään riistaliha toimii loistavasti, jos siihen vain pääsisi nykyistä järkevämmin käsiksi.
Kannustan riistan tarjoamiseen niin ystäville kuin kylänmiehille. Sen parempaa tapaa kertoa metsästyksestä ei ole olemassa.
Metsästäjä ja tietokirjailija Aleksi Lumme on kirjoittanut mm. Metsästä - pyyntionnea ja mielenrauhaa -kirjan, jossa pohditaan metsästyksen syvempää merkityksellisyyttä.
Instgramissa @thepleksi