haudutettu sorsa pata

Mitä tehdä kokonaisesta sorsasta? Kokeile tätä: haudutettu sorsapata

4
1 h/1 h (aktiivinen/passiivinen)
Kokeile Markus Maulavirran sorsaa padassa haudutettuna hyvin perinteiseen tapaan. Seurana tarjotaan aina onnistuva kastike ja haudutettua punakaalia.
Resepti: Markus Maulavirta  Valokuvat: Tuukka Kouri  23.08.2021

Padassa haudutettua sorsaa

Ainekset annosta
1–2 kpl sorsaa
voita ruskistamiseen
voita ruskistamiseen
merisuolaa
mustapippuria
1/2 l liemijuureksia (porkkana, palsternakka, selleri, sipuli)
3 kpl laakerinlehti
1 oksa rosmariinia, timjamia, persiljaa
1 l vettä, kana- tai lihalientä
Valmistus
  1. Nypi sorsa ja sido se puuvillanarulla, vähintään koivet yhteen. 
  2. Ruskista sorsa pannulla huolella. Hiero pintaan sitruunan mehua, suolaa ja pippuria. Ruskista myös hyvää makua antavat kaularangat ja siivet sekä pieniksi pilkotut juurekset.
  3. Laita juurespaistos padan pohjalle ja sorsa päälle, lisää yrtit ja laakerinlehti. Kaada kuuma neste noin puoleenväliin sorsan pinnasta. Aloita kypsennys sorsan rintapuoli ylöspäin ja käännä kypsennyksen puolivälissä rintapuoli alaspäin. Kannattaa laittaa kansi tai folio padan suojaksi, ettei lintu kuivu liiaksi.
  4. Paista 180-asteisessa uunissa noin yksi tunti tai kunnes linnun rintaliha ei enää tunnu kimmoisalta. Jäähdytä lintu ja leikkaa rintalihat ja reidet koipiluineen irti.
  5. Laita rangat takaisin liemen joukkoon. Keitä tunnin verran ja lisää välillä vettä, jotta rangat pysyvät peitossa. Siivilöi liemi, ja tee siitä kastike oheisen ohjeen mukaan.
  6. Tarjoa sorsa kastikkeen, punakaalin, vihersalaatin ja paistettujen perunoiden kera.

Varma kastike sorsalle

Ainekset annosta
3–4 dl keittämääsi lintulientä
jauho-rasvasuurusta tai muuta suurustetta
1 rkl mustaherukkahyytelöä tai mustaherukkahilloketta mausteeksi
2 dl kermaa
pala sinihomejuustoa
loraus Jaloviinaa
Valmistus
  1. Keitä siivilöity liemi kovalla niin että se kiehahtaa ja kuori vaahto pois.
  2. Suurusta ja lisää hyytelö, kerma ja juusto.
  3. Keitä vielä muutama minuutti ja siivilöi. Mausta jaloviinalla.

Haudutettua punakaalia

Ainekset annosta
1 kg punakaalia
100 g sian rasvaa tai voita
2 dl punaviinietikkaa
2 kpl neilikkaa
1 pala inkivääriä (tai 1 tl jauhettua)
1 tanko kanelia
2 kpl laakerinlehteä
suolaa
50 g porsaan savusivua
2 dl siirappia
Valmistus
  1. Suikaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi.
  2. Sulata rasva padassa, lisää kaalit sinne ja anna pehmitä hetki rasvassa.
  3. Lisää etikka ja mausteet. Pikku harsopussi mausteille on kätevä, sen voi nostaa lopussa pois.
  4. Lisää savusivupala.
  5. Anna hautua noin kaksi tuntia hiljaisella välillä käännellen. Jos paistos kuivuu liikaa, lisää hiukan vettä. Lisää valmistuksen loppupuolella siirappi.