Kokeile Markus Maulavirran sorsaa padassa haudutettuna hyvin perinteiseen tapaan. Seurana tarjotaan aina onnistuva kastike ja haudutettua punakaalia.
Padassa haudutettua sorsaa
Ainekset
annosta
1–2 kpl | sorsaa |
voita ruskistamiseen | |
voita ruskistamiseen | |
merisuolaa | |
mustapippuria | |
1/2 l | liemijuureksia (porkkana, palsternakka, selleri, sipuli) |
3 kpl | laakerinlehti |
1 oksa | rosmariinia, timjamia, persiljaa |
1 l | vettä, kana- tai lihalientä |
Valmistus
- Nypi sorsa ja sido se puuvillanarulla, vähintään koivet yhteen.
- Ruskista sorsa pannulla huolella. Hiero pintaan sitruunan mehua, suolaa ja pippuria. Ruskista myös hyvää makua antavat kaularangat ja siivet sekä pieniksi pilkotut juurekset.
- Laita juurespaistos padan pohjalle ja sorsa päälle, lisää yrtit ja laakerinlehti. Kaada kuuma neste noin puoleenväliin sorsan pinnasta. Aloita kypsennys sorsan rintapuoli ylöspäin ja käännä kypsennyksen puolivälissä rintapuoli alaspäin. Kannattaa laittaa kansi tai folio padan suojaksi, ettei lintu kuivu liiaksi.
- Paista 180-asteisessa uunissa noin yksi tunti tai kunnes linnun rintaliha ei enää tunnu kimmoisalta. Jäähdytä lintu ja leikkaa rintalihat ja reidet koipiluineen irti.
- Laita rangat takaisin liemen joukkoon. Keitä tunnin verran ja lisää välillä vettä, jotta rangat pysyvät peitossa. Siivilöi liemi, ja tee siitä kastike oheisen ohjeen mukaan.
- Tarjoa sorsa kastikkeen, punakaalin, vihersalaatin ja paistettujen perunoiden kera.
Varma kastike sorsalle
Ainekset
annosta
3–4 dl | keittämääsi lintulientä |
jauho-rasvasuurusta tai muuta suurustetta | |
1 rkl | mustaherukkahyytelöä tai mustaherukkahilloketta mausteeksi |
2 dl | kermaa |
pala sinihomejuustoa | |
loraus Jaloviinaa |
Valmistus
- Keitä siivilöity liemi kovalla niin että se kiehahtaa ja kuori vaahto pois.
- Suurusta ja lisää hyytelö, kerma ja juusto.
- Keitä vielä muutama minuutti ja siivilöi. Mausta jaloviinalla.
Haudutettua punakaalia
Ainekset
annosta
1 kg | punakaalia |
100 g | sian rasvaa tai voita |
2 dl | punaviinietikkaa |
2 kpl | neilikkaa |
1 pala | inkivääriä (tai 1 tl jauhettua) |
1 | tanko kanelia |
2 kpl | laakerinlehteä |
suolaa | |
50 g | porsaan savusivua |
2 dl | siirappia |
Valmistus
- Suikaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi.
- Sulata rasva padassa, lisää kaalit sinne ja anna pehmitä hetki rasvassa.
- Lisää etikka ja mausteet. Pikku harsopussi mausteille on kätevä, sen voi nostaa lopussa pois.
- Lisää savusivupala.
- Anna hautua noin kaksi tuntia hiljaisella välillä käännellen. Jos paistos kuivuu liikaa, lisää hiukan vettä. Lisää valmistuksen loppupuolella siirappi.