Markus Maulavirran peijaiskeitto saa makunsa erityisesti ennakkoon haudutetusta riistaliemestä, johon voi hyödyntää kylkien ja rinnan luiset osat. Keiton voi tehdä joko hirven tai peuran lihasta.
Riistakeiton esivalmistelut
Ainekset
annosta
2–3 kg | luullista hirven tai peuran lihaa (kylkeä, lapaa, rintaa) |
vettä | |
1 dl | karkeaa merisuolaa |
5 | sipulia |
5 | porkkanaa |
5 | porkkanaa |
8-10 | laakerinlehteä |
25 | maustepippuria |
25 | mustapippuria |
Valmistus
- Pese lihat ensin tarvittaessa. Laita lihat kattilaan ja kaada vettä päälle niin, että ne peittyvät.
- Kiehauta lihat ja kuori syntynyt vaahto huolella pois.
- Lisää joukkoon pilkotut sipulit, porkkanat ja selleri sekä pippurit ja laakerinlehdet. Anna lihojen muhia hiljalleen liedellä.
- Kun liha irtoaa luusta, ota kattila pois liedeltä. Anna liemen jäähtyä hetken ja nosta lihat pois, siivoa myös ylimääräiset rasvat ja luut pois.
- Kun liha on riittävän jäähtynyt, revi liha rihmoiksi tai leikkaa pieniksi kuutioiksi odottamaan. Voit laittaa luut takaisin keitinliemeen ja jatkaa keittämistä muutaman tunnin, luista irtoaa vielä herkullista makua liemeen.
Peijaiskeitto eli hirvi- tai peurakeitto
Ainekset
annosta
4 | sipulia |
6–8 | porkkanaa |
1/2 | selleriä |
3 kg | perunaa |
300 g | voita tai öljyä |
riistan keitinlientä | |
1 kg | kypsää hirven- tai peuranlihaa |
merisuolaa | |
2 dl | hienoksi leikattua persiljaa |
Valmistus
- Kuori sipulit, porkkanat, selleri ja perunat. Pilko sipuli hienoksi. Paloittele porkkana ja selleri pieniksi kuutioiksi ja lohko perunat peukalonpään kokoisiksi paloiksi.
- Laita kuuman kattilan pohjalle voinokare, öljyä tai molempia. Kuullota sipuleita rasvassa hetki, lisää sitten muut juurekset ja perunat. Kääntele ahkerasti noin vartin verran. Ota pois liedeltä ja anna rauhoittua hetki. Näin juureksista ja perunoista irtoaa miellyttävää makeutta lisäämään keiton täyteläisyyttä.
- Kaada päälle esivalmisteluvaiheen riistalientä niin reilusti, että vihannekset peittyvät reilusti. Jos liemi loppuu kesken, lisää vettä.
- Lisää kypsät, pilkotut lihat ja hauduta keittoa hiljalleen vielä puolisen tuntia.
- Tarkista suola ja lisää runsaasti hienoksi leikattua persiljaa.
Peijaiset kruunaavat metsästyskauden alkaneeksi
Marraskuu on perinteisesti hirvipeijaisten aikaa. Peijaiset ovat perinteikäs syysjuhla, joita metsästysseurat alkoivat 1950-luvulla järjestää kiitoksena maanomistajille ja jäsenilleen. Peijaisista kehittyi vähitellen tärkeä osa suomalaista juhlaperinnettä ja erävuotta.
Ruokana tarjoillaan yleensä hirvi- tai peurakeittoa. Tämän maukkaan hirvi- tai peurakeiton voi mitoittaa joko suuremmalle tai pienemmälle joukolle.