Hirvirulla joulupöytään
hirven paistia, mieluusti sisäpaistia, mutta muukin käy | |
silavaviipaleita tai läskistä pekonia | |
10 | murskattua mustapippuria |
8 | murskattua maustepippuria. |
2 rkl | hienoa merisuolaa |
2 | rosmariinin oksaa |
2 | timjamin oksaa |
voita ruskistamiseen | |
2 | porkkanaa pilkottuna |
2 | sipulia lohkottuna |
pala | juuriselleriä |
pala | palsternakkaa |
4 | laakerinlehteä |
4–5 dl | punaviiniä (esim. Pinot Noir) |
vettä/lihalientä |
Leikkaa paisti auki, vaatii tarkkuutta. Paisti pitää saada isoksi levyksi ja noin sentin paksuiseksi. Vertaa kääretorttulevyyn. Hakkaa levy lihanuijalla tasaisemmaksi.
Tee mausteista seos, jonka levität auki leikatulle paistille. Levitä silava- tai pekoniviipaleet paistilevyn päälle tasaisesti. Rullaa sen jälkeen levy tiiviiksi rullaksi, ja sido puuvillanarulla paketiksi.
Ruskista pilkotut vihannekset pannulla, siirrä pataan. Ruskista liharulla samassa pannussa. Aseta paketti vihannesten päälle ja lisää viini ja vesi/lihaliemi. Nestettä saa olla sen verran että ainakin 2/3 peittyy. Hauduta 110 asteisessa uunissa yön yli kuin joulukinkku tai kunnes liha on murean kypsää.
Kastike 1: kermakastike
4 dl | hirvipaistin haudutuslientä |
2 dl | paksua kermaa |
isohko nokare | sinihomejuustoa |
2-3 rkl | pihlajanmarja- tai herukkahyytelöä |
Sekoita ja lämmitä kastikkeen ainekset keskenään kattilassa.
Kastike 2: helppo viinikastike
3 dl | kokoon keitettyä haudutus lientä |
3 dl | punaviiniä |
puolikas | hienoksi leikattua sipulia |
1 | valkosipulin kynsi murskattuna |
2 | timjamin oksaa |
10 | murskattua mustapippuria |
1 | laakerinlehti |
2 rkl | punaviinietikkaa |
2 rkl | voita kastikkeen kiillotukseen |
Kuumenna kattila ja kaada punaviinietikka pohjalle, pitäisi ”tömähtää”, jos kattila riittävän kuuma. Lisää sitten hienonnettu sipuli, valkosipuli, punaviini ja yrtit.
Keitä voimakkaasti viini puoleen. Lisää haudutusliemi, kiehauta ja siivilöi uuteen kasariin.
Suurusta kevyesti ja lisää lopuksi pari rkl voita, saat kastikkeeseen aromia ja kiiltoa. Siivilöi ja tarkista maku.
Pipariporkkanat
porkkanoita | |
suolaa | |
vettä | |
voinokare | |
piparimuruja |
Leikkaa porkkanat peukalonpään paksuisiksi ja sopivan mittaisiksi lohkoiksi.
Höyrytä porkkanat lyhyessä vedessä.
Kaada vesi pois ja laita porkkanat takaisin kasariin, lisää voinokare ja piparimurut, ravista kevyesti.
Sitrusperuna
1 kg | kuoripäällisiä perunoita |
2 rkl | karkeaa suolaa keitinveteen (hieno suolakin käy) |
150 g | ruskistettua voita |
1 | sitruunan kuorta raastettuna |
ripaus | jauhettua muskottipähkinää |
Keitä perunat kokonaisina kypsiksi. Kaada vesi pois.
Laita perunat kuorineen yleiskoneen kulhoon ja sekoita melalla rikki.
Lisää ruskistettu voi, raastettu sitruunan kuori ja muskottiraaste.