kauris resepti selkä

Kaurisresepti nuotiolla

4
30 min/ (aktiivinen/passiivinen)
Fileiden jälkeen tulisille hiilille pääsevät pestyt juurekset, jotka nakataan nuotioon rohkeasti kuoret päällä.
Teksti: Suvi Honkavaara  Valokuvat: Kim Öhman  Resepti: Ari Ruoho  01.08.2021

Nuotiokauris

Ainekset annosta
1 kauriin luullinen selkä, jossa fileet kiinni
4 sipulia
4 pientä palsternakkaa
4 4
suolaa
Valmistus
  1. Leikkaa ulkofileiden päältä kalvot pois. Suolaa molemmilta puolilta. 
  2. Levitä molemmille puolille yrttivoita reilusti. Paahda hiilloksella noin 5–10 minuuttia. 
  3. Kuumenna sisälämmöksi noin 42 astetta. Sipaise vielä yrttivoita (ks. ohje alla) pintaan. Anna levätä ennen leikkausta. 
  4. Samalla hiilloksella kypsennetään myös juurekset pestynä kuorineen. Hiilloksella kypsennettyihin juureksiin tulee todella intensiivinen maku. 
  5. Kypsennä juureksi noin 10 minuuttia vähän koosta riippuen. 
  6. Poista palanut pinta veitsellä rapsuttamalla ennen tarjoilua.

 

Ari Ruohon vinkit nuotiokokkaamiseen

– Kauris on kokkauksen kannalta varmasti yksi monipuolisimmista riistaeläimistä, ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho toteaa.

– Kauriin fileisiin sivellään reilusti yrttivoita ja paahdetaan hiilloksella. Useimmat yrtit sopivat todella hyvin riistan kanssa, Ruoho toteaa.

Fileiden jälkeen tulisille hiilille pääsevät pestyt juurekset, jotka nakataan nuotioon rohkeasti kuoret päällä.

– Hiilloksella kypsennettyihin juureksiin tulee todella intensiivinen maku. Palaneen kuoren voi rapsuttaa pois ennen tarjoilua, jos haluaa.

Nuotiolla ruoanlaiton tärkeimmäksi asiaksi Ruoho mainitsee hyvän hiilloksen ja luoton omaan tekemiseen.

– Ei ole tarkoitus, että liha menee kypsäksi eli toisin sanoen kuivaksi. Jos epäröi kypsennysajan kanssa, kannattaa ottaa liha aina välillä sivuun ja kokeilla kypsyyttä. Kokeilun myötä oikean valmistuksen oppii kuka tahansa, Ruoho rohkaisee.