Metsästäjä-ölet smakar utmärkt till vilt

Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Pekka Rousi  25.03.2021
Metsästäjä-ölet smakar utmärkt till vilt
Jubileumsårets öl, som lanserats av Jägarförbundet, finns nu i butikerna runtom i Finland.

Jägarförbundets jubileumsöl är nu tillgängligt för alla jägare och vänner av vilt och öl.

När Jägarförbundet fyllde 80 år såldes också ett eget öl, ”Jahti-olut”. Det namnet används numera på annat håll, så jubileumsdrycken fick ett nytt namn och utseende.

 

Uppkomsten av den unika smaken

Metsästäjä-ölet har en unik smak som utvecklats i samarbete med Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Önskemålet var ett öl som passar till viltmat.

Bryggerimästare Ville Vilen tillverkade först flera prov, som skickades till förbundets jubileumskommitté för provsmakning. Under det gemensamma provningstillfället som ordnades på distans fick ett lätt öl av lagertyp flest röster. Ölet tillverkas av tre olika tyska och tjeckiska humlesorter.

Provölet var ofiltrerat och oseparerat, och en del av juryn tyckte att det var en aning för grumligt. På Vilens förslag beslöt vi att följande prov skulle separeras, varefter vi var mycket nöjda med slutresultatet. Metsästäjä-ölet var fött!

Metsästäjä-ölet till hundraårsjubileets ära säljs i halvlitersburkar med Jägarförbundets logo, färger och historia.

Tillgängligt i hela landet

Eftersom Jägarförbundet är verksamt överallt i Finland stod det klart att jubileumsölet måste vara tillgängligt runt om i landet. Efter att vi presenterat produkten tog de två största centralaffärerna, S-gruppen och Kesko, med Metsästäjä-ölet i sitt sortiment. Metsästäjä-ölet säljs också i alla Minimanibutiker.

– Om Metsästäjä-ölet inte säljs i din närbutik kan du kontakta butiken och be att produkten läggs till sortimentet. Om en jaktförening vill köpa en större mängd öl till jaktfester, talkon eller föreningens stuga, lönar det sig att beställa via närmaste butik eller direkt från Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, berättar Jaska Salonen, Jägarförbundets kontaktchef.

Metsästäjä-ölet är lätt, ljust helmaltsöl med högre humlehalt än öl av lagertyp normalt. Ölet passar till mycket men kommer särskilt till sin rätt med viltmat. Metsästäjä-ölet är tillverkat i Finland av finländskt korn.

Läs mer på finska