Expertens tips för att ta kontakt med en jakthund

Teksti: Piia Collan  08.09.2024
Jari Salonen
Hunden får lära sig att vilja lyssna i olika situationer. Bild: Jari Salonen.
Det är lätt att arbeta med en glad och kontrollerad jakthund både på jakt och hemma. Kontakt med hunden främjar all träning.

När kontakten med ägaren är i sin ordning lyssnar hunden och är lätt att styra. Kontakt innebär växelverkan och en relation som har uppstått genom gemensamma aktiviteter. Hunden känner ägaren och ägaren vet hur hunden fungerar i olika situationer. 

Kontakten kommer inte gratis och är inte heller trolleri, utan man måste ge hunden tid och göra mångsidiga aktiviteter med den.

Fastna inte i bekvämlighetszonen

Plats och apport är tränade färdigheter, precis som att gå förbi och ge tass. Det kan finnas skillnader i hurdan belöning som har använts och hur mycket till exempel den naturliga jaktinstinkten har utnyttjats i inlärningen av färdigheten, men det bör observeras att hunden har tränat separat på allt detta.

En jägare tränar mycket med sin hund, men det är också bra att ibland lämna sin egen bekvämlighetszon. Man kan till exempel pröva om man får hunden att gå runt ägaren. Denna konst är lätt och trevlig och bidrar för sin del till att skapa kontakt mellan hunden och ägaren.

En hund och dess ägare utvecklas bäst också inom ett av sina starka områden genom att utmana sig själv att lära sig nytt. Man lär sig att träna endast genom att träna och hundens reaktioner utvecklas också när de aktiveras med nya saker.

När man får hunden att gärna ta kontakt med sin ägare är det lätt att arbeta med hunden och lära den nya färdigheter. Bild: Pekka Rousi.

Frivillig kontakt

Frivillig kontakt innebär en situation där hunden själv utan hjälp väljer ägaren oberoende av allt annat. När man tränar på detta ska man till exempel inte locka på hunden genom att vissla. Inlärningen sker snabbare och inlärningsresultatet är mer bestående om hunden själv kommer på vad den ska göra. 

I början kan det ta ett tag innan hunden eller ägaren får grepp om träningen, men det lönar sig ändå att träna ihärdigt. 

I synnerhet i början ska man välja en effektiv belöning. Det är självklart att till exempel lukt av vilt på marken redan är en störning som hunden inte helt lätt avstår från frivilligt, om alls, och det lönar sig åtminstone inte att börja med en sådan situation. En stark frivillig kontakt stärker också inkallningsfärdigheterna. Om man aktivt tränar på frivillig kontakt i en månad, kan man plötsligt märka att hunden lättare kommer när man kallar på den. 

Grundtanken med träningen är att hunden lär sig att vilja lyssna i olika situationer. Jakthundens arbetsmotivation ökar som helhet, den är lättare att kontrollera och det är lättare att lära den andra färdigheter. Hunden lär sig genom upprepningar att kontakt med ägaren alltid lönar sig. En sådan hund är mycket lätt att styra.

Konkret kan träning av någon färdighet innebära en minuts träning flera gånger per dag några dagar i veckan. Det väsentliga är att alla är på gott humör i träningssituationen, att hunden lyckas och belönas. Annars försämras kontakten. Om man vill kan man hitta en lugn plats där man kan träna ifred. Å andra sidan är en uppmuntrande publik ibland precis det som behövs. 

De riktigt modiga kan spela in träningen på video och titta på den efteråt för att se hur det gick. Det viktigaste är att det alltid ska vara trevligt för hunden. Avsikten är att stärka kontakten, inte att någon av parterna ska känna prestationsångest.

Hunden lär sig genom upprepningar att kontakt med ägaren alltid lönar sig. En sådan hund är mycket lätt att styra. Bild: Pekka Rousi.

Träna på kontakt så här:

  • Välj en utmärkt belöning och till en början en omgivning fri från störningar.
  • Vänta tills hunden tar kontakt med dig. Hjälp inte hunden på något sätt.
  • När hunden tar kontakt med dig, belöna och beröm. 
  • Vänta på nästa kontakt, belöna och beröm.
  • Ibland kan du kasta belöningen på marken och röra på dig en aning.
  • Flytta träningen till svårare miljöer.

Utveckla din egen förmåga att läsa hunden.

När du tränar på något helt nytt har du möjlighet att observera hundens personlighet och beteende på ett annat sätt än i en bekant jaktsituation eller när du tränar på jaktfärdigheter. Blir hunden frustrerad om den inte lyckas?  Hur reagerar hunden på olika saker och hur återhämtar den sig? Hur länge orkar den arbeta och utvecklas den i sina färdigheter? Är den självständig eller syns rädsla i vissa situationer? 

Genom att utnyttja observationer får du många fler verktyg för att bedöma när hunden är redo för en viss arbetsuppgift i skogen och vad som kan krävas av hunden.

Samma observationer kan du också göra om dig själv. Hur reagerar du om hunden inte kan, kommer du ihåg att berömma eller blev du alltför lätt irriterad? När man tränar på nya saker utvecklas ägaren ofta mest i fråga om förmågan att läsa och styra hunden. Dessa egenskaper är till nytta i många situationer i skogen.