Uunissa haudutettava ruoka sopii aktiiviselle pyytäjälle, koska ruuan valmistumisen ajan voi käyttää jahtiin.

Laiskan kokin hirven potka

4
15 min/8 h (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 4.6 (5 ääntä)
Hirven tai peuran potkasta valmistuu runsas ja täyttävä päivällinen. Uunissa haudutettava ruoka valmistuu kuin itsestään. Potkat paistetaan pannulla voissa ja ropsautetaan päälle suolaa. Lihojen seuraksi laitetaan sipulia, jonka mausteena savustettu chili antaa kivasti potkua muuten melko perinteiseen ruokaan.
Resepti: Ari Ruoho  Teksti: Suvi Honkavaara  Valokuvat: Kim Öhman  30.11.2023

Hirven tai peuran Potka uunissa

Ainekset annosta
1 kg hirven tai peuran potkia (noin 4–5 cm paksuja kiekkoja)
3 kpl sipulia
1 dl kuivattua, savustettua chiliä (Chipotle)
Valmistus
  • Paista potkakiekot pannulla voissa ja mausta suolalla. Laita potkat kannelliseen uunivuokaan tai paistopussiin.  
  • Leikkaa sipulit paloiksi ja paista pannulla. Lisää pannulle Chipotle Chiliä ja anna hautua voissa hetki. Kaada sipuli-chilipaistos potkien päälle. Huuhdo pannu vedellä tai lihaliemellä ja kaada potkien päälle.
  • Kypsennä potkat uunissa joko 8 tuntia 100 asteessa tai noin 3–4 tuntia 160–180 asteessa niin, että luut irtoavat lihasta.

Uunibataatit smetanatahnalla

Ainekset annosta
3-4 bataattia
2 prk smetanaa
sitruunankuorta raastettuna
tuoreita yrttejä (mitä on saatavilla)
piparjuurta raastettuna
suolaa
pippuria
Valmistus

Kypsennä bataatit uunissa, noin puolitoista tuntia 180 asteessa. 

Vatkaa smetana vaahdoksi ja mausta suolalla, pippurilla, sitruunankuorella, silputuilla yrteillä ja piparjuurella. Tee bataattiin viilto ja lusikoi smetanatahnaa päälle. Tarjoile potkien kanssa.

 

Uunissa hautuva liha valmistuu kuin itsestään

Bataatti tuo pientä vaihtelua perunalle.

Potkat paistetaan pannulla voissa ja ropsautetaan päälle suolaa. Lihojen seuraksi laitetaan sipulia, jonka mausteena savustettu chili antaa kivasti potkua muuten melko perinteiseen ruokaan.

–  Potkat ja sipulichili heitetään uunivuokaan ja kansi päälle. Lihat saavat muhia kahdeksankin tuntia uunissa, ja homma onnistuu mitä parhaiten leivinuunissa, jos sellainen kotoa löytyy, Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho kertoo.

Kun lihat alkavat irrota luista, on aika tehdä lisukkeet. Perunan sijaan tällä kertaa käytetään suomalaisten keskuudessa suosiota niittänyttä Amerikan ihmettä, eli bataattia.

–  Bataatti tuo pientä vaihtelua perunalle. Se on hieman makeampi maultaan, mutta muuten käyttäytyy potun tapaan. Jos et ole ennen kokeillut, niin suosittelen testaamaan.

Ruokaa raikastamaan pyöräytetään vielä sitruunalla, yrteillä ja piparjuurella maustettu smetanatahna.

–  Monesti vähemmän on enemmän. Tämä ruoka on hyvä todiste siitä, ettei aina tarvitse kikkailla tai käyttää kymmeniä raaka-aineita työvaiheista puhumattakaan. Keep it simple! Ruoho toteaa.