Keittiömestari Markus Maulavirta tyhjentää kauden päätteeksi pakastintaan.

Kaiken riistan pata

4-6
15 min/1 h (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 3.8 (8 ääntä)
Keittiömestari Markus Maulavirta tyhjentää kauden päätteeksi pakastintaan. Tähän riistapataan käyvät kaikki lihat, joita pakastimen pohjalta löytyy, esimerkiksi jänis, hirvi, peura, kauris, linnut, villisika tai vaikkapa sydämet ja kivipiirat.
Resepti: Markus Maulavirta  Valokuvat: Tuukka Kouri  Teksti: Anna Grenfors  03.06.2022

Riistapataa ”flamande”

Ainekset annosta
1 kg riistanlihaa (kaikki riista kelpaa)
2–3 sipulia isoina lohkoina
4 porkkanaa isoina paloina
2–3 kaalilohkoa
(selleriä, palsternakkaa, naurista)
vettä tai lihalientä
3–4 laakerinlehteä
2 tl rosmariinia (tai 3–4 oksaa)
2 tl timjamia (tai 4–5 oksaa)
10 katajanmarjaa
10 mustapippuria
2 rkl karkeaa suolaa
Valmistus
  • Ruskista lihat joka puolelta huolella ja asettele ne vihannesten päälle haudutusastiaan. Kaada päälle vettä tai lihalientä niin, että lihat melkein peittyvät. Osan nesteestä voi korvata vaikka punaviinillä. Lisää mukaan mausteet ja peitä kannella.
  • Ota liedellä pieni alkuvauhti, ja aseta pata sitten uuniin 110–120 asteen lämpöön. Pataa saa haudutella uunissa hiljalleen 4–5 tuntia. 
  • Ota lihat padasta ja asettele ne korkeareunaiseen tarjoiluastiaan. Nosta vihannekset mukaan. Keitä jäänyttä lientä kovalla lämmöllä tiiviimmäksi ja kaada lihojen päälle muutama desi. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.
Eräkokki, metsästäjä ja keittiömestari Markus Maulavirta.

Pakastimentyhjennysriistapata

Keittiömestari ja tv-kokkina tunnettu Markus Maulavirta innostuu kuumimman jahtikauden päätteeksi inventoimaan pakkasensa sisältöä.

– Monilla on pakastimessa vielä tässä vaiheessa kaikenlaista sekalaista riistaa. Maukkaaseen pataruokaan sopii kaikenlainen riista, kertoo Maulavirta.

Padan nimi ”flamande” tarkoittaa flaamilaisuutta ja viittaa alueella tyypilliseen, hyvin haudutettuun ruokaan.

– Mukaan tulee runsaasti juureksia ja kaalia. Tällainen valmistustapa sopii riistalle mainiosti. Tässä luullinen liha on vain eduksi. Jos mahdollista, jätä liha reilun, ainakin pyyn rinnan, kokoisiksi paloiksi.