Sadonkorjuukyyhky
4 kpl | kyyhkyjä |
5 dl | kantarelleja |
3 | omenaa |
3 dl | herneitä |
nippu | porkkanoita |
nippu | punajuuria |
tuoreita yrttejä: rosmariinia, timjamia, lehtipersiljaa | |
voita | |
suolaa | |
merisuolaa | |
kastiketta |
- Pese punajuuret ja kypsennä uunissa merisuolan kanssa noin 40 minuuttia 180 °C, kunnes ne ovat kypsiä.
- Pese porkkanat, paista ne pannulla voin kanssa ja mausta suolalla.
- Paista kyyhkyn rinnat rangan kanssa runsaassa voissa yrttien kanssa noin 2–4 minuuttia.
- Anna rintalihojen levätä ennen kuin leikkaat ne irti. Sillä välin voit valmistaa omenat ja kantarellit.
- Leikkaa omenat kuuteen osaan. Poista myös siemenkota. Paista pannulla yrttien ja voin kanssa.
- Paista myös kantarellit pannulla.
- Valmista kastike
Kastike kyyhkylle
8-12 | kyyhkyn rankoja |
0,5 dl | punaviinietikkaa |
0,3 l | punaviiniä |
1 l | vasikkalientä tai vettä |
1 | sipuli |
2 | varsisellerin vartta |
voita | |
suolaa | |
mustapippuria |
- Leikkaa kyyhkyn rangat paloiksi ja ruskista kattilan pohjalla. Lisää kasvikset
- Anna ruskistua
- Lisää punaviinietikka ja punaviini. Anna kiehua 15 minuuttia ja lisää vasikkaliemi. Anna hautua 20 minuuttia ja siivilöi
- Tarkista makua ja hauduta kasaan niin, että kastike on sakeampaa ja maukasta
- Lisää lopuksi suolaa ja 20 grammaa voita
- Kokoa annos kyyhkyä, kasviksia ja kastiketta lautaselle
- Tarjoa annoksen kanssa kevyehköä marjaisaa ja raikasta punaviinia
Mitä riistaruokaa kyyhkystä voi valmistaa?
– Sesongin kasvikset ja metsänantimet ovat syksyllä kyyhkyjahdin aikaan runsaimmillaan. Käytännössä aterian kaikki raaka-aineet voi hankkia omasta puutarhasta ja metsästä, Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho toteaa.
– Esimerkiksi omena toimii hyvin riistaruoan kanssa tuoden raikkautta tummiin makuihin.
– Kyyhky on monelle todellista lähiruokaa. Jos vertaa esimerkiksi riekkojahtiin, ei kyyhkyä tarvitse yleensä lähteä kauas tai pitkäksi aikaa metsästämään. Jahtiin voi piipahtaa arki-iltana tai viikonloppuna, Ruoho summaa.
Katso myös kyyhkyburriton resepti. Se on helppo arkiruoka, joka sopii nirsommallekin riistan syöjälle. Kaikki Jahtimedian kyyhkyreseptit löydät yhdestä paikasta.
Katso tästä ohjeet, miten riistalintu kynitään eli nypitään.
Liity jäseneksi Metsästäjäliittoon
Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.
Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.