Kyyhkystä saa lisukkeiden kera herkullista lähiruokaa sadonkorjuun aikaan.

Helppo kyyhkyresepti: kyyhkyä ja kasviksia

4
1 h/ (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 2.6 (19 ääntä)
Sepelkyyhkystä saa erinomaista riistaruokaa. Vahvan makuinen kyyhkyn liha sopii pöytään niin arkena kuin juhlaan. Keittiömestari Ari Ruoho tarjoilee helpon kyyhkyreseptin.
Teksti ja kuvat: Suvi Honkavaara  Resepti: Ari Ruoho  16.02.2019

Sadonkorjuukyyhky

Ainekset annosta
4 kpl kyyhkyjä
5 dl kantarelleja
3 omenaa
3 dl herneitä
nippu porkkanoita
nippu punajuuria
tuoreita yrttejä: rosmariinia, timjamia, lehtipersiljaa
voita
suolaa
merisuolaa
kastiketta
Valmistus
  • Pese punajuuret ja kypsennä uunissa merisuolan kanssa noin 40 minuuttia 180 °C, kunnes ne ovat kypsiä. 
  • Pese porkkanat, paista ne pannulla voin kanssa ja mausta suolalla. 
  • Paista kyyhkyn rinnat rangan kanssa runsaassa voissa yrttien kanssa noin 2–4 minuuttia.
  • Anna rintalihojen levätä ennen kuin leikkaat ne irti. Sillä välin voit valmistaa omenat ja kantarellit.
  • Leikkaa omenat kuuteen osaan. Poista myös siemenkota. Paista pannulla yrttien ja voin kanssa. 
  • Paista myös kantarellit pannulla. 
  • Valmista kastike

Kastike kyyhkylle

Ainekset annosta
8-12 kyyhkyn rankoja
0,5 dl punaviinietikkaa
0,3 l punaviiniä
1 l vasikkalientä tai vettä
1 sipuli
2 varsisellerin vartta
voita
suolaa
mustapippuria
Valmistus
  • Leikkaa kyyhkyn rangat paloiksi ja ruskista kattilan pohjalla. Lisää kasvikset 
  • Anna ruskistua
  • Lisää punaviinietikka ja punaviini. Anna kiehua 15 minuuttia ja lisää vasikkaliemi. Anna hautua 20 minuuttia ja siivilöi
  • Tarkista makua ja hauduta kasaan niin, että kastike on sakeampaa ja maukasta
  • Lisää lopuksi suolaa ja 20 grammaa voita
  • Kokoa annos kyyhkyä, kasviksia ja kastiketta lautaselle
  • Tarjoa annoksen kanssa kevyehköä marjaisaa ja raikasta punaviinia

Mitä riistaruokaa kyyhkystä voi valmistaa?

– Sesongin kasvikset ja metsänantimet ovat syksyllä kyyhkyjahdin aikaan runsaimmillaan. Käytännössä aterian kaikki raaka-aineet voi hankkia omasta puutarhasta ja metsästä, Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho toteaa. 

– Esimerkiksi omena toimii hyvin riistaruoan kanssa tuoden raikkautta tummiin makuihin.

– Kyyhky on monelle todellista lähiruokaa. Jos vertaa esimerkiksi riekkojahtiin, ei kyyhkyä tarvitse yleensä lähteä kauas tai pitkäksi aikaa metsästämään. Jahtiin voi piipahtaa arki-iltana tai viikonloppuna, Ruoho summaa.

Katso myös kyyhkyburriton resepti. Se on helppo arkiruoka, joka sopii nirsommallekin riistan syöjälle. Kaikki Jahtimedian kyyhkyreseptit löydät yhdestä paikasta.

Katso tästä ohjeet, miten riistalintu kynitään eli nypitään.

 

Liity jäseneksi MetsästäjäliittoonLiity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>