Suklainen hirvipata on syksyn lämmittäjä

Teksti ja kuvat: Anna Kujala  08.11.2025
Hirvipadan ainekset.
Näistä aineksista syntyy pimeiden iltojen täydellinen pataruoka.
Hirvipadassa maistuu lihan lisäksi yleensä erilaiset juurekset. Tässä versiossa ei ole juureksia, jos sipulia ei lasketa. Syksyisiä iltoja lämmittävä suklainen hirvipata saa potkua chilistä, makeutta luumuista ja syvyyttä kaakaosta.

Suklainen hirvipata

Ainekset annosta
1,5 kg patalihaksi sopivaa hirvenlihaa, esim. lapaa tai rintaa
4 tl ruokaöljyä paistamiseen
4 sipulia
1 paprika
1 tl kuivattuja chililastuja
10–15 kuivattua luumua
1 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
2 rkl punaviinietikkaa
1–1,2 litraa vettä
1 rkl kaakaojauhetta
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistus

Poista lihasta kalvot, ja leikkaa liha suuhun sopiviksi paloiksi. 

Pilko sipulit, paprika ja kuivatut luumut.

Paista lihapalat esimerkiksi valurautapadassa kunnes lihaan muodostuu paistopintaa. Lisää sipulit, ja kuullota matalalla lämmöllä n. 15 minuuttia.

Lisää paprika ja paprikajauhe, kuullota hetki. 

Lisää vesi, luumut, laakerinlehdet, punaviinietikka ja suola. Anna hautua 2–3 tuntia miedolla lämmöllä kunnes liha on mureaa. Lisää vettä haudutuksen aikana tarvittaessa, jotta liha on nesteen peitossa.

Loppuvaiheessa lisää kaakaojauhe. Maista, ja lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Jos kastike tuntuu liian juoksevalta suurusta esimerkiksi Maizenalla.

Reseptistä riittää pataa 4-6 ruokailijalle. Tarjoile hirvipataa esimerkiksi kasvissoseen kanssa. Perinteinen perunamuusi sopii mainiosti, mutta vielä paremmin tämän padan kanssa sopii muusi, jossa puolet perunoista on korvattu palsternakalla.

Pitkä haudutusaika tekee hirvenlihan todella mureaksi.