Metsäkaurisjahti, joka saa tuhansia tykkäyksiä

Teksti ja kuvat: Johanna Koskiahde  16.12.2019
Rihla Hunting ja Erätuulia
Sosiaalisessa mediassa aktiivisesti metsästysharrastusta esille tuovat Rihla Hunting ja Erätuulia ovat saaneet tuhansia seuraajia.
Yhdeksän naista on valmiina aloittamaan metsäkaurisjahdin Evijärven Inankylän maastoissa. Mukaan on kutsuttu sosiaalisessa mediassa nimimerkeillä Erätuulia ja Rihlahunting vaikuttavat metsästäjät.

Itsenäisyyspäivän jälkeisenä viikonloppuna Evijärvelle on kokoontunut joukko eränkävijöitä eri puolilta Suomea, pienpetopyytäjistä karhunmetsästäjiin. Kahden paikallisen metsästäjän, Sofia Alalantelan ja Susanna Laukkosen, organisoima kaurisjahti on alkamassa.

– Ajatus naisporukalla toteutettavasta jahdista on pyörinyt mielessä jo kauan. Järjestelyt aloitimme keväällä, kertoo Alalantela.

Kahdeksalle vieraalle mitoitettu jahti täyttyi kutsutuista ja sanan kiirittyä itse yhteyttä ottaneista metsästäjistä.

– Ei ehditty mainostaa koko viikonloppua, kun se oli jo täynnä, Laukkonen naurahtaa.

Aamun tunnelma on iloinen ja odottava. Paikallinen erätarvikeliike osallistuu tapahtumaan lahjoittamalla panoksia, joita hakemassa vasemmalta lukien Susanna Laukkonen, Lotta Rihla Hunting, Tanja Sundvall, Sofia Alalantela, Eveliina Erätuulia, Merja Toivan

Kokeneet metsästäjät saivat jahtipäiviin tärkeän avun ja tuen oman metsästysseuran kaurisporukasta, jota vahvistettiin naapuriseurojen mäyräkoirilla ohjaajineen.

– Aktiivisella riistanhoitotyöllä kauriskanta on saatu alueellamme vahvaksi, lähes riesaksi asti. Kymmenisen vuotta niitä on metsästetty, mutta se ei kauriiden määrässä näy. Meitä on 500 jäsenen seurassa muutamia koirien kanssa kauriita metsästäviä, kertoo oppaaksi tullut Jani Takamaa Evijärven metsästysseurasta.  

 

Passissa Erätuulia ja Rihla Hunting

Lauantain jahti aloitetaan aamun sarastaessa pikkupakkasessa, sadetta enteilevien harmaiden pilvien alla. Mäyräkoiran haukku raikaa metsikössä, joka rajoittuu vilkasliikenteiseen tiehen ja metsäaukolle.

– Tässä passissa ei koskaan kauaa mene, vakuuttaa Susanna Laukkonen, kun asettaudumme asemiin.

Kun kahden tunnin kuluttua passit puretaan, toteamme, että saattaa siinä mennäkin.

Päivän passikuviot vaihtuvat, kun jahti muuttuu haavakkokauriin metsästykseksi. Passit asemoidaan Kaustistentien laitaan. Kauris lymyää läheisen järven kaislikossa.

Metsästysaiheista Erätuulia-blogia vuodesta 2017 julkaissut Eveliina seuraa tilannetta passissa radiopuhelimen kautta. Hän haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään.

– Toivotaan, että saadaan se tästä ajosta pois, hän miettii.

Erätuulia-blogisti Eveliina saa energiaa ja mielenrauhaa eränkäynnistä. Hän viettää mieluiten aikansa metsissä suomenpystykorviensa kanssa. – Mukavassa porukassa myös seuruejahti on loistava tapa irtaantua arjesta ja saada stressitasot alas, hän sanoo.

Blogin kautta Eveliinalle on tarjoutunut tilaisuuksia päästä mukaan jahteihin.

– Kun tulossa oli sopiva porukka samanhenkistä väkeä, niin päätin lähteä mukaan. Seuruejahti tarjoaa vaihtelua metsästykseen, vaikka mieluiten yksin pystykorvieni kanssa metsissä kuljenkin, hän sanoo.

Samassa korvanappiin välittyy tieto, että kauris on saatu kaadettua läheiselle pellolle. Onnittelut onnistuneesta riistalaukauksesta saa Instagram- ja Facebook-seuraajille tuttu Rihla Hunting, Lotta. Hänkin haluaa julki vain etunimensä.

– Hienolta tuntuu. Minä ammuin sen viimeisen laukauksen, mutta jahtiporukan yhteistyöllä tähän päästiin, hän summaa tunnelman nuotiopaikalla.

Rihla Hunting -nimellä sosiaalisessa mediassa eränkäyntiä ja metsästysharrastuksen merkitystä esille tuovan Lotan jahtiviikonloppu oli varsin onnistunut, sillä hän kaatoi kaksi kaurista.

Nyt on siis tämän kaurisjahdin somenäkyvyys taattu?

– Aloitin some-postaukset sattumalta, suunnittelematta ja ilman mitään missiota. En lähde jahtiin saadakseni materiaalia some-tileilleni. Metsästys on elämäntapa, josta sitten kerron kuvieni kautta, jos koen asian jakamisen arvoiseksi, korjaa Lotta.

Vaikka neuvontaa tai valistusta ei Rihla Hunting pyrikään jakamaan, some-näkyvyys on keino nostaa tärkeitä asioita esille.

– Julkaisin Instagramissa pienpetohaasteen, jossa kannustin jokaista linnustajaa osallistumaan talkoisiin yhden pienpedon poistamisen verran. Haaste on saanut paljon positiivista huomiota. Halusin osaltani korostaa pienpetopyynnin merkitystä ja lisätä sen arvostusta metsästysmuotona, Lotta kertoo.

Kaurisjahti jäisellä hangella on koiran tassuille koettelemus. Humbakan Rymy sai palkkion hyvästä työstään, kun sen ajosta kaadettiin kauris.

 

Metsästyksen yhteisöllisyys näkyy somessakin

Nuotion äärelle kokoontuneesta porukasta kuuluu naurua ja jutustelua, äsken koetun läpikäyntiä ja seuraavan passin suunnittelua. Porukasta välittyy mukava yhteishenki, se yhteisöllisyys, joka on seuruemetsästyksen parasta antia.

– Eipä uskoisi, että vasta eilen tapasimme. Niin hyvä yhteishenki tällä porukalla on, hymyilee Sofia Alalantela.

Erätuulia eli Eveliina, Paula Nissinen ja Sofia Alalantela evästelevät nuotiomakkaralla ennen seuraavaan passiin siirtymistä. Taustalla Katja Ikävalko.

Metsästysharrastuksen yhteisöllisyys välittyy myös some-kanavien kommenteista.

– Sometilien seuraajien palaute on ollut valtaosin positiivista. Asiatonta huutelua en ole osakseni saanut. Asiallista kritiikkiä kun tulee, siihen vastaan aina, Lotta sanoo.

Rihla Hunting haluaa välittää viestiä siitä, että metsästyksessä ei ole oikeaa tai väärää tapaa, kunhan liikutaan lain asettamissa rajoissa. Kärkkäät kannanotot ja provosointi eivät kuulu Rihla Huntingin tyyliin, vaikka Lotta mielipiteensä kysyttäessä kertookin.

– Meillä on eri puolilla maata monipuolisia ja toisistaan poikkeavia metsästyskulttuureja ja -perinteitä, ja ne ovat lajille rikkaus. Toivon, että kateus ja negatiivinen kritisointi jätettäisiin vähemmälle ja arvostettaisiin toisiamme, Lotta korostaa. 

Ampujan etuoikeus. Rihla Hunting eli Lotta suolistaa kauriin. Avustajina Ville Rantala ja Ville Ahopelto.

 

Metsästysharrastus positiivisesti esille

Erätuulia-blogissaan Eveliina pyrkii käsittelemään aiheita neutraalisti ja positiivisesti. Tehokkain tapa lisätä näkyvyyttä somessa olisi terävän kritiikin tai mielipiteiden laukominen, mutta sille linjalle hän ei ole halunnut lähteä.

– Pyrin tuomaan esille yhtä kulttuurihistoriallisesti arvokkainta eräperinnettämme, eli suomenpystykorvalla metsästystä. Eränkäynti on minulle luonnosta ja koiran työskentelystä nauttimista. Jos kohtaamme riistaeläimiä, se on aina plussaa, mutta ei pääasia. Tätä fiilistelyä pyrin tuomaan esille, Eveliina kuvaa.

Palaute on ollut positiivista.

– Parasta palautetta on se, kun lukija ottaa yhteytä kertoakseen, miten tekstini ovat innostaneet lajin pariin, palauttaneet mielenkiinnon metsästysharrastukseen tai auttaneet yli vaikeasta elämänvaiheesta, Eveliina pohtii.

Metsäkauris on saatu eräksi. Seurueessa mukana takaa vasemmalta lukien Eveliina Erätuulia, Paula Nissinen, Katja Ikävalko, Tanja Sundvall, Susanna Laukkonen, Sofia Alalantela, Merja Toivanen, Lotta Rihla Hunting ja Heini Kuusisto.

Makkarat on syöty ja eräksi saatu kauris suolistettu. On aika siirtyä seuraavaan passiin. Tunnelma on odottava ja iloinen.

– Hyvin järjestettyyn jahtiin on helppo lähteä mukaan. Osallistujana on varma olo, kun järjestelyt toimivat ja jokainen tietää oman paikkansa, kiittelee Eveliina.

Seurueen saalis viikonlopulta on kolme metsäkaurista. Sunnuntain hämärtyessä illaksi osanottajat lähtevät kohti kotejaan eri puolille maata, saaliinaan paistilihat, uusia ystäviä ja varaus ensi vuoden kaurisjahtiin.

Info
Erätuulia ja Rihlahunting

Voit seurata Erätuuliaa:

Voit seurata Rihla Huntingia:

Info
Somettava metsästäjä, näin saat tykkäyksiä
 • Laadukkaat kuvat ja hyvä kirjoitustaito ovat onnistumisen edellytys.
 • Ole persoonallinen. Älä kopio muita, vaan käytä omaa ääntäsi.
 • Mieti, mihin vedät rajan some-persoonasi ja suojatun yksityisyytesi välillä.
 • Julkaise uutta materiaalia säännöllisesti. Ei välttämättä päivittäin, mutta säännöllisesti.
 • Mieti, millaisia kuvia harrastuksesta jaat. Realistisia, mutta harkittuja.
 • Vahvoilla kannanotoilla saat enemmän huomiota. Sekä positiivista että negatiivista. Mieti, paljonko haluat laittaa itsestäsi likoon. Aihepiiri voi herättää lukijoissa suuria tunteita.
 • Pidä oma kommentointisi kuitenkin aina asiallisena, älä provosoidu, älä arvostele negatiivisesti ketään tai mitään. Perustele aina näkemyksesi.
 • Rajaa aihepiiri selvästi. Koko ihmiselon kokemusten kirjoa ei kannata ympätä saman nimimerkin alle. Jos metsästys on sinun juttusi, pitäydy siinä aihepiirissä.
Info
Onnistuneen vierasjahdin ainekset
 • Aloita järjestelyt ajoissa.
 • Lupien ja metsästysoikeuden haltijana metsästysseura on luontainen yhteistyökumppani.
 • Majoitus sopivalta etäisyydeltä. Ruokailun järjestäminen. Mahdollisten sponsoreiden hankinta.
 • Maastot ja metsästysalueet hyvin tuntevia oppaita on oltava riittävästi. Jahti sujuu, kun vieraat löytävät passipaikkansa ja tietävät tehtävänsä.
 • Koiria riittävästi, kelin vaativuus huomioiden.
 • Muista turvallisuus suunnittelussa ja toteutuksessa.
 • Hyvä porukka. Kun tunnelma on mukava, kaikki viihtyvät.

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>