Metsästysturvallisuus on jokaisen metsästäjän asia - Vinkit harjoitteluun

Koonnut: Kirsi Färm  11.08.2021
Turvallisuutta ja eettistä ampumista täytyy erikseen opetella, ja ymmärtää, miksi aseiden kanssa toimitaan tietyllä tavalla.
Turvallisuutta ja eettistä ampumista täytyy erikseen opetella, ja ymmärtää, miksi aseiden kanssa toimitaan tietyllä tavalla.
Ampumaharjoittelun merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Harjoittelun määrällä on suora yhteys turvalliseen aseenkäsittelyyn ja tarkkoihin riistalaukauksiin.

Kuuntele: lisää turvallisuutta aseenkäsittelyyn

Metsästyksessä ja aseenkäsittelyssä turvallisuus ja huolellisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä perusasioita malttia unohtamatta. Jahti-illassa metsästysammunnan ABC-kouluttaja Johanna Huotarin kanssa käydään läpi turvallisuuden perusasioita.

 

Ampumakouluttajan vinkit harjoittelun lisäämiseen

  1. Kootkaa samanhenkinen porukka vaikka somen kautta lähellä olevista metsästäjistä, ja sopikaa vakituiset harjoitteluajat. Radalle tulee lähdettyä pienemmälläkin porukalla, kun treeni on kalenteroitu.
  2. Rutiini tuo motivaatiota. Mitä useammin käyt harjoittelemassa, sitä rutiininomaisempaa siitä tulee ja sitä matalammalla kynnyksellä lähdet radalle.
  3. Tarkista asesopivuus kokeneemmalta ampujalta, asesepältä tai metsästysammuntakouluttajalta: sopivalla aseella harjoittelu on paljon miellyttävämpää.
  4. Ehdota seurassanne pakollista harjoittelumäärää kaikille jäsenille tai luo oma suunnitelma harjoittelullesi.
  5. Kuivaharjoittele aseenkäsittelyä myös kotona, jotta aseen toiminnot tulevat tutuksi ja aseenkäsittelystä tulee sinulle luontevaa. Muistele varmistimen käyttö, sormikontrolli, nostoharjoittelu.

 

Metsästäjäliiton metsästysammunnan pääkouluttaja Johanna Huotari näkee työssään paljon sekä aloittelevia aseenkäsittelijöitä että jo kokeneempia ampujia. Hänellä on hyvä käsitys siitä, missä metsästäjien ampumataidon kanssa mennään.

Suomalaisissa metsästäjissä löytyy paljon tunnollisia harjoittelijoita, jotka kohdistavat ja testaavat aseensa ennen kauden alkua ja käyvät säännöllisesti pitämässä yllä ampumataitoa. Kotona tehdään kuivaharjoittelua, yleistä aseenkäsittelyä, nostoa ja varmistimen käyttöä klikkipatruunoilla, hän kiittelee.

Valitettavasti myös toinen ääripää löytyy. Usein näissä tapauksissa on kyseessä ennemmin ajattelemattomuus tai yliluotto omiin kykyihin. Jonkin verran löytyy myös välinpitämättömyyttä. Harmillisinta on se, kun asetta käsitellään vain ja ainoastaan silloin, kun käydään merkinammuntakokeessa tai kun ollaan menossa jahdille. Muun ajan ase lepää kaapissaan, Huotari pahoittelee.

Huotari vetää paljon Metsästysammunnan ABC-koulutuksia, joissa käydään tarkasti läpi sekä ase- että ampumaturvallisuutta. Koulutus antaa pintaraapaisun aseenkäsittelyyn ja hyvät eväät omatoimiseen harjoitteluun radalla ja kotona. Kun on saanut hyvät neuvot siihen mitä tehdä, syttyy kipinä oman aseen hankintaan ja sillä harjoitteluun ihan uudella tavalla.

Koulutettavat haluavat selkeät ohjeet, ja olen ilokseni huomannut, miten tarkasti ohjeistuksia kuunnellaan.

Yhden päivän aikana tulee paljon uutta sisäistettävää, mutta  ilman kertaamista tai harjoittelua turvallisuusseikat ei pysy välttämättä mielessä.

 

Turvallinen aseenkäsittely jokaisen vastuulla

Ymmärrys aseen turvallisesta käsittelystä, kuljetuksesta ja riistatilanteissa toimimisesta on kaiken metsästyksen perusta.

– Sekä oma että kavereiden turvallinen aseenkäsittely on ihan jokaisen metsästäjän vastuulla ikään ja kokemukseen katsomatta, Huotari painottaa.

Pahimmassa tapauksessa huolimattomalla tai epätietoisella aseenkäsittelyllä ja käytöksellä menetetään ihmishenki. Loukkaantumiset, koirien vahingoittumiset tai kuulovauriot eivät ole yhtään vähäpätöisempiä nekään.

Ampumatapaturmissa ikävää on myös onnettomuuden tai läheltä piti -tilanteen aiheuttajalle syntynyt shokki, joka voi lopettaa koko metsästysharrastuksen ja tuottaa asekammon, Huotari muistuttaa. 

 

 

Vain harjoittelulla varmaksi ampujaksi

Omia aseitaan täytyy osata käsitellä turvallisesti, ja niiden tulee olla sopivat ampujalle. 

– Harjoittelun täytyy olla kivaa, jotta sitä jaksaa tehdä. Itselleen sopivalla aseella pystyy helpommin keskittymään laadukkaaseen tekemiseen ja suoritukseen, Huotari summaa.

Ampumisessa kehittymiseen pätevät samat lainalaisuudet, kuin missä tahansa muussakin oppimisessa. Turvallinen ympäristö, rauhallinen ja kannustava opettaja sekä kärsivällinen suhtautuminen kysymyksiin takaavat oppimisen ilon, josta syntyy harjoittelun motivaatio.

– Pyörällä ei opi ajamaan vain pukkaamalla ajaja matkaan, ja aniharvoin kerrasta uimaan tyrkkäämällä kaveri laiturilta veteen. 

– Ammunnassakaan ei riitä, että läpäiset metsästäjätutkinnon, saat vaarin pyssyn tai ostat markkinoiden parhaan aseen, haet luvat ja menet metsään. Turvallinen ja sujuva aseenkäsittely vaatii harjoittelua ja toistoja, Huotari muistuttaa.

Jos et tiedä mistä aloittaa, aloita paikallisesta Metsästysammunnan ABC -koulutuksesta, joita järjestetään aktiivisesti ympäri Suomen. Koulutuksessa opit, millainen ase on mittasuhteillesi sopivin, opit ampumatekniikkaa ja turvallisuutta sekä saat hyvät eväät myös itsenäiseen harjoitteluun.