Eräveljet-podcast sai Heikki Rasilaisen Pöytyältä ja Niko Urosen Raisiosta mukaan alkunsa Metsästäjäliiton tapaamisesta, jonka aamupalapöydässä ajatus omasta podcastista lähti lentoon.
– Heitin idean ilmoille ensin vähän vitsillä, kunnes parin viikon kuluttua lähdettiinkin jo Heikin kanssa tekemään omaa pod’ia. Ajatus oli tehdä sitä sillä periaatteella, että vaikka et olisi metsästäjä, niin ymmärrät, mistä myöhemmissäkin jaksoissa puhutaan. Pyrimme selittämään asiat niin yksinkertaisesti kuin ne vaan voi, Niko kuvailee.
Studioaika tuli varattua jo kotimatkalla samaisesta tapaamisesta, vaikka kummallakaan miehistä ei ollut aikaisempaa kokemusta podcastin tekemisestä.
– Ei meillä ollut haasteita miettiä, mistä puhutaan, kun olemme sanavalmiita molemmat. Kun on innokkuutta ja metsästys on meille niin rakas harrastus, niin siitä voisi puhua niin kauan kuin happea riittää keuhkoissa, Heikki vakuuttaa.
Ja kun he vielä saivat avustusta podcastia varten Metsästäjäliiton nuorisotyön lahjoitusvaroista, päätös Eräveljet-nimisen podcastin tekemisestä syntyi nopeasti.
Ota @eraveljetpodcast seurantaan
Urosen ja Rasilaisen vetämä tuore Eraveljet-podcast on jo saanut paljon positiivista palautetta, kun sana on lähtenyt leviämään.
– Joka päivä tulee noin 50 kuuntelukertaa. Yhteensä voidaan puhua tuhansista kuuntelukerroista, Heikki ja Niko laskeskelevat.
Seuraavaksi he aikovat kartoittaa seuraajiensa määrää pääkanava Instagramin ja Spotifyn puolella. Eräveljet ovat saaneet huomiota myös Discord-kanavalla, jossa Nikon ja Heikin mukaan on käyty hyviä keskusteluja metsästyksestä.
– Syksyllä aloitamme myös videotuotannon, Rasilainen ja Uronen kertovat suunnitelmistaan.
Metsästyksen lähettiläinä
Mihin Heikki ja Niko sitten tähtäävät lähetyksissään?
– Siinä vaiheessa, kun joku innostuu aloittamaan metsästysharrastuksen, niin me ollaan saavutettu podcastimme tavoite, he vakuuttavat yhteen ääneen.
– Me haluamme pitää yllä metsästysperinnettä ja riistanhoitoa ja toimia niiden eteen eräänlaisina lähettiläinä. Jaamme podcastin välityksellä tietoa metsästyksestä ja luomme helpon lähestymistavan tähän mahtavaan harrastukseen, Niko ja Heikki lisäävät.
Metsästys herättää ihmisissä monenlaisia tunteita, ja juuri siksi Rasilainen ja Uronen uskovat podcastinsa mahdollisuuksiin välittää positiivista viestiä harrastuksestaan. He haluavat korostaa keskusteluissaan luonnon arvojen kunnioittamista ja muun muassa arvokkaiden erätaitojen oppimista luonnossa liikkuessa.
– Se tunne, kun pääsee passiin ja luonto liikkuu siinä ympärillä ja kuulee kaikenlaisia ääniä, se tuo luonnossa olemiseen parasta fiilistä ja antaa lisävoimaa ja energiaa arjen haasteisiin, Heikki tunnustaa.
– Se on myös oppimismatka, kun opit ja havainnoit joka kerta uutta. Jos haluat oppia tuntemaan esimerkiksi metsästämäsi riistan lajit ja elintavat, sun on opeteltava lisää, Niko muistuttaa.
– On ihan eri juttu kokea itse, kun kettuemo kulkee poikastensa kanssa tai peura vasojensa kanssa, kun istut pellon reunassa passissa tai kytiskopissa, Heikki kuvailee.
Koko saalis käytetään
Metsästys ei ole Urosen ja Rasilaisen mukaan pelkästään sitä, että mennään ja ammutaan saalis.
– Kun saalista sitten saadaan, tarkoittaa sitä, että on menty ja tehty paljon asioita oikein, Heikki ja Niko tietävät.
– Kaikki saaliista käytetään, mitään ei ammuta huvin vuoksi, he korostavat.
Riistalihan eettisyys on heille myös ensiarvoisen tärkeää, samoin ruoan omavaraisuudella on näille metsästäjille merkitystä.
– Lähiruokaa saa metsästä – niin riistaa, sieniä kuin marjoja, he arvostavat.
Hirvi- ja peurajahtia odotetaan joka kesä
Heikin metsästysseurana on Pöytyän Yläpään metsästysyhdistys ry PYMY, kun taas kaupunkimetsästäjäksi itseään luonnehtivan Nikon seura on Raision metsästysyhdistys Nalli.
26-vuotias Rasilainen kertoo harrastuksen tulleen hänelle ikään kuin verenperintönä, sillä hän on liikkunut isänsä mukana metsällä nuoresta saakka.
– Alkujaan olin peura- ja sitten hirvijahdissakin, ja nyt erityisesti omien koirien innoittamana metsästys on vienyt minut kokonaan mukanaan. Ovathan karkeakarvaiset mäyräkoirat, 5-vuotias Vili ja 2-vuotias Huli, minulle tärkeitä perheenjäseniä, joiden kanssa on mukava päästä metsälle, Heikki innostuu.
Hän viimeistelee tällä hetkellä opintojaan maa- ja metsätieteellisessä Viikissä ja kertoo käyneensä aktiivisesti peurajahdissa 10 vuotta. Koiriensa kanssa Heikki jäljestää erityisesti valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita, mutta käy välillä hirvimetsälläkin.
24-vuotias Uronen puolestaan kiinnostui metsästyksestä alun perin edesmenneen naapurinsa kautta ja huomauttaa olevansa ensimmäinen metsästäjä suvussaan.
– Kävin aluksi kavereiden mukana pyytämässä kanalintuja, mutta sitten kävikin niin, että peurat ja muut sorkkaeläimet vievät minulla jo suurimman osan kaudesta, Niko huomaa. Myös karhujahtiin mukaan pääsy kuulemma kiinnostaisi.
Niko on harrastanut metsästystä 5 vuotta. Uusimpana aluevaltauksenaan hän pitää 10 kuukauden ikäistä viiriäiskoiraansa Hutia, josta hän kouluttaa itselleen karkottavaa ja ylösajavaa pyyntikaveria.
– Yleensä pyhitän viikon kanalinnuille, muuten keskityn hirvi- ja peurajahtiin, jota koko kesä Heikin kanssa jaksetaan odottaa. Se on yksi yhdistävä tekijä meidän ystävyydessämme, sanoo riistanhoitajan erikoisammattitutkintoa opiskeleva Niko.
– Vaikka kytiksellä käydään yksin, niin seurueessa metsästys on mukavampaa. Kaveriporukalla kun lähdetään metsään, se on mielekästä yhdessäoloa ja samalla tulee yleensä opittua jotain uutta. Seuruejahti antaa sen kirsikan kakun päälle, hän lisää.
Ei pelkästään ukkojen laji
Metsästys on muuttunut paljon ajan myötä, ja harrastuksen pariin metsästysseuroihin onkin saatu uutta porukkaa. Myös Heikin ja Nikon seurassa nuoret on otettu hyvin mukaan.
– Metsästys ei ole enää pelkästään vanhojen ukkojen laji. Kyllä nuoretkin saavat siinä vastuualueita. Mekin ollaan päästy nuoresta iästä huolimatta aika pitkälle tässä harrastuksessa, he muistuttavat.
– Omalla toiminnalla on iso vaikutus siihen, miten sinut otetaan vastaan. Kun teet itseäsi tutuksi ihmisille, olet ystävällinen ja aktiivinen, se kannattaa, Niko rohkaisee ja kehottaa muitakin metsästyksestä itselleen harrastusta mieliviä olemaan aktiivinen alueensa piireihin päin.