Ervasti: Poliitikon kanssa metsällä

Teksti: Pekka Ervasti  Valokuvat: Sari Herranen  08.08.2023
Kirjoittaja Pekka Ervasti on kuusamolaislähtöinen toimittaja ja kirjailija, jonka eräkaveri vaihtoi ministerin virkapuvun erärytkyihin.
Kirjoittaja Pekka Ervasti on kuusamolaislähtöinen toimittaja ja kirjailija, jonka eräkaveri vaihtoi ministerin virkapuvun erärytkyihin.

Onhan ministeri-Audi kieltämättä hieman erikoinen eräkulkuneuvo, mutta senkin takapenkillä voi istua innokas metsämies. 

Kun nykyinen pääministeri Petteri Orpo (kok) oli vaalikaudella 2015–2019 valtiovarainministeri, teimme Maaseudun Tulevaisuuteen jutun jäniksen metsästyksestä, johon nykyinen kokoomuspomo mieluusti suostui. Koska jahtipaikka sattui sopivasti Turun ja Helsingin välimaastoon, Orpo järjesti kalenteristaan aamupäivän vapaata ja piipahti passissa matkallaan kotoaan virkapaikalleen. 

Oli hienoa nähdä, kuinka samalla, kun ministerin virkapuku vaihtui erärytkyihin, myös mies imaisi itseensä nopeasti erähenkisen yleisilmeen. Ministerin munkkilatina vaihtui ihan selkokieliseksi jahtipuheeksi, kun kävelimme pelipaikoille. Koira sai pupun ylös, mutta niin jahtiseurueen haulikot pysyivät vaiti. Jänis ei tullut hollille, mutta tietenkään metsästysreissu ei mennyt hukkaan. Yhtä kokemusta rikkaampana ja verenpaine pari naksua alhaisemmalla tasolla ministeri pakkautui muutaman tunnin kuluttua virka-auton takapenkille ja lähti kohti pääkallonpaikkaa.

Metsästyspuolueella on onneksi poliitikkojen keskuudessa paljon jäseniä. Vaikka metsästäjien parissa on käsitys, että harrastus on vuosien mittaan ajettu entistä ahtaammalle erilaisten – usein EU-lähtöisten – säännösten vuoksi, kannattaa miettiä, miten pitkälle olisi luisuttu, elleivät metsästävät ja metsästystä ymmärtävät poliitikot olisi asioihin yrittäneet vaikuttaa.

Nyt näyttää taas paremmalta. Uudessa hallitusohjelmassa on paljon metsästäjiä ilahduttavia hankkeita: haitallisiin mittoihin paisuneita merimetso- ja valkoposkihanhikantoja voidaan ryhtyä metsästämään, ja näin saatua saalista voidaan myös valmistaa ravinnoksi. Merimetson kohdalla se tosin saattaa olla haasteellista. Samoin suden kannanhoidollinen metsästys saattaa vapautua myös käytännössä eikä vain teoriassa. Myös paljon muita myönteisiä hankkeita on luvattuna. Ylisuojeluun, hyysäämiseen ja rajoittamiseen orientoituneet virkamiehet saavat nyt ryhtyä valmistelemaan säädöksiä, joilla metsästystä järkevöitetään, jopa laajennetaan harkitusti ja vastuullisesti. Piti tämäkin päivä nähdä.

Kun on muutaman kerran päässyt jahtiin, jossa on mukana myös kansanedustajia, on ollut hienoa havaita, kuinka poliittiset käsivarsinauhat päivän mittaan haalistuvat ja taukotulilla istuu jo sopuisa joukko jahtimiehiä ja -naisia, joita yhdistävät pitkälle samanmieliset näkemykset perinteisestä, suomalaisesta jahtikulttuurista. 

 

Pekka Ervasti

 

Kirjoittaja Pekka Ervasti on kuusamolaislähtöinen toimittaja ja kirjailija, joka on kulkenut erällä kaksivuotiaasta.

Jahtikauden ulkopuolella hän metsästää politiikan uutisia Arkadianmäellä, jahtikaudella riistaa aina kun voi.

Twitterissä @ErvastiPekka

 

Artikkeli on julkaistu aiemmin Jahti-lehdessä 03/2023. Jahti on Metsästäjäliiton jäsenlehti, joka ilmestyy viisi kertaa vuodessa. Metsästäjäliiton jäsenenä saat Jahdin jäsenetuna suoraan kotiisi kannettuna. Voit myös tilata lehden kotiisi ilman jäsenyyttä. Metsästäjäliiton jäsenenä voit lukea Jahdin myös näköislehtenä OmaMetson kautta. Tervetuloa mukaan mahdollistamaan metsästystä nyt ja tulevaisuudessa liittymällä jäseneksi.

Liity jäseneksi metsästäjän edunvalvontajärjestöön

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>