Juhlavuoden metsästäjä: Markku Herman Mikkonen

Koonnut: Kirsi Färm  05.12.2021
Markku Herman Mikkonen

"Markku Herman Mikkosen tultua perheineen Jyväskylään ansiotoiminnan perässä sai keskisuomalainen metsästysväki ja Jyväskylän Metsästyksenhoitoyhdystys ry. kaksi erittäin toimivaa jäsentä. Mikkosen tultuaan valituksi  JMY:n jäseneksi 1970-luvun loppupuolella sai reippaalla ja ennakkoluulottomalla asenteella seuran silloisiin johtohahmoihin ja jaostojen vetäjiin vauhtia ja uutta intoa.

Ampumatoiminta  kilpailujen järjestäjänä, kuin niihin osallistuminen lisääntyi kautta linjan. Järjestettiin kaikkia kilpailumuotoja : Luodikko, hirvi, haulikko, hirvenhiihto, hirvenjuoksu, eräpolku ym. kilpailuja  ja cap-kilpailuita aktiivisesti piirin tasolla. Toki myös yhteistyössä naapuriseurojen kanssa.

Seurassa oltiin oltu aktiivisesti mukana Suomen Metsästäjäliiton toiminnassa sen perustamisesta alkaen.

Riistanhoitoyhdistysten toiminnassa oli oltu mukana niitä perustamassa ennen  ja jälkeen lakiuudistuksen (v.1969) eri pitäjissä Keski-Suomessa. Markun kiinnostus kohdistui hyvin voimakkaasti metsästäjäliiton keskisuomen piirin järjestölliseen toimintaan johon lähdettiin mukaan seuran jäsenistön aktiivisella panostuksella. Hänen ansiostaan aktiivisen yhteistyön tuloksena saatiin paljon mukaan muitakin seuroja sekä lisäksi uusia jäsenseuroja SML:ään. 

Hirven metsästys näytteli kyseisenä aikana hyvin merkittävää osaa metsästyksessä, niinpä se toi paljon uusia aloittelevia metsästäjiä harrastukseen mukaan mikä taas osaltaan toi erilaisia ristiriitoja harrastuksen sisälle.

Markku Mikkonen oli varmasti ensimmäinen henkilö joka alkoi laatia yhteislupa porukoille mallisääntöjä ja oli mukana seurojen yhteislupa palavereissa esim. Toivakka jonka RHY:ssä toimin aktiivisesti lähes 30-vuotta. Myös seurojen sääntöjen  sekä muuhun metsästykseen liittyviin toimintoihin ja kanssakäymisiin ohjeistusta ja säännöstöä.

Markun vetämät ja aikaansaamat asiat ovat hyvin merkittäviä valtakunnallisesti  kuin myös keskisuomalainen metsästävä väki on saanut paljon järkiperäistä ohjausta hienolle harrastukselle. Jätettyään järjestölliset luottamustoimet nuoremmille, hän on keskittynyt nuorten aktiiviseen tukemiseen mm. näyttelyharjoituksia järjestämällä ja heidän koiriensa käyttökokeita tuomaroimalla.

Eläkeläisen pihapiirissä tervehtii ” pikinokka ” suomenpystykorva ystävällisesti haukkuen".

- Timo

Info
Juhlavuoden metsästäjä

Metsästäjäliitto viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan.

Juhlistamme historiaamme nostamalla esiin metsästykseen positiivisesti vaikuttaneita henkilöitä kautta aikain. Juhlavuoden metsästäjiä meille ovat ehdottaneet jäsenemme ja someseuraajat.

Löydät metsästäjät FacebookistaInstagramista sekä Jahtimediasta vuoden mittaan.