Mistä tuulee?

Teksti ja kuvat: Eija Vallinheimo  30.01.2020
Kaatuneita puita metsässä
Oikeasta suunnasta puhaltava tuuli voi auttaa metsästäjää pääsemään ampumaetäisyydelle teerestä. Sää vaikuttaa kuitenkin myös pukeutumisvalintoihin ja tietyissä tilanteissa myös turvallisuuteen. Myrsky, ukonilma tai kiristyvä pakkanen saattaa yllättää kokeneenkin eräihmisen.

Huomioitavia seikkoja eräretkelle lähdettäessä ovat ennen kaikkea tuuli, lämpötila ja mahdolliset sateet ja ukonilmat. 

 

Puuskissa tuulen nopeus voi olla kaksinkertainen

Tärkeintä tuuliennusteita seurattaessa on muistaa, että sääennusteissa tuulen nopeudella tarkoitetaan kymmenen minuutin keskituulta 10 metrin korkeudella maan pinnasta. Mittausten mukaan puuskanopeudet merialueilla ovat keskimäärin noin 1,3-kertaisia ja maa-alueilla noin 1,7-kertaisia 10 minuutin keskituulen nopeuteen verrattuna. 

– Tutkimusten perusteella tiedetään, että hetkelliset lyhytaikaiset, 5–10 sekunnin tuulen puuskat ylittävät 10 minuutin keskituulen nopeuden säätilanteesta riippuen jopa kaksinkertaisina. Puuskassa myös tuulen suunta voi muuttua.  Myrskytuuli puhaltaa virallisissa sääennusteissa silloin, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa, Lea Saukkonen muistuttaa.

 

Tuuli tuo, virta vietuuliruusu

Sääennusteessa tuuli on merkitty tuulinuolella. Esimerkiksi oheisessa kuvassa kyseessä on lounaistuuli, joka puhaltaa lounaasta 7 m/s. 

Tuulen suunnalla tarkoitetaan suuntaa, josta tuuli puhaltaa eli hyvä muistisääntö onkin ”tuuli tuo, virta vie”.

– Kun siis tuulen sanotaan kääntyvän puhaltamaan jostakin, se tarkoittaa, että tuuli kääntyy puhaltamaan kyseisestä suunnasta. Tulee tietysti muistaa myös se, että tuuliolosuhteet vaihtelevat myös paikallisesti maastosuhteiden mukaan. Metsän siimeksessä tuuli voi tuntua rauhalliselta, mutta aukealle tultaessa käykin kunnon puhuri, Saukkonen toteaa.

Tuuli tuo, virta vie

 

Ota selvää tuulivaroituksista ennen metsään lähtöä

Puuskat voivat kaataa puita ja aiheuttaa siten ulkona oleskeltaessa erilaisia vaaratilanteita, siksi säävaroituksia on syytä vilkaista ennen eräretkelle lähtöä.

Jos kuitenkin myräkkä yllättää metsässä, kaatuvilta puilta voi hätätilanteessa suojautua painautumalla kivien väliin, kalliojyrkänteen juureen tai ojaan. Kesällä kun puissa on lehdet jo 15 m/s olevat puuskat voivat kaataa yksittäisiä puita.

Talvella roudan ollessa maassa tuulen nopeuden puuskissa on oltava myrskylukemissa ennen kuin puita alkaa kaatua.

Meteorologi työssään.
Meteorologi työssään.

Maa-alueilla nimenomaan puuskat aiheuttavat vahinkoja, ja siksi maa-alueiden säävaroituksissa varoitetaan juuri puuskista. Maa-alueiden tuulivaroituksessa on kolme eri vaaratasoa. Varoitus annetaan, kun tuuli on puuskissa laaja-alaisesti yli 20, 25 tai 30 m/s.

Myös rajun ukonilman varoituksessa on kolme eri vaaratasoa. Varoitus annetaan, kun tuuli on ukkospuuskissa yli 15, 25 tai 30 m/s. 

Voimassa olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Info
Jahtimedian sääkoulussa perehdymme ensimmäiseksi tuuleen

Lea Saukkonen

Asiantuntijana toimii Ilmatieteen laitoksen meteorologi Lea Saukkonen.