Suomalaisia riistaeläimiä: Mufloni

Teksti: Henna Kaarakainen  Piirrokset: Juha Hellström  21.01.2022
Suomalaisia riistaeläimiä: Mufloni
Muflonipässi. Kummallekin sukupuolelle kasvavat putoamattomat sarvet, mutta pässillä ne ovat isot ja komeat.

Mufloni on Euroopan ainoa alkuperäinen villilammas. Suomessa se on vieraslaji, joka tuotiin muutamalle saarelle vaatimattomiin oloihin tyytyväksi riistaeläimeksi ja maisemanhoitajaksi.

Ensimmäiset yksilöt kuljetettiin Tanskasta Korkeasaareen vuonna 1939. Samana vuonna kahdeksan muflonia istutettiin myös Hättön saarelle Inkooseen. 1960-luvulla joitain yksilöitä siirrettiin Ändön saarelle. Porin edustalla olevalle Säpin saarelle tuotiin mufloneita vuonna 1949. Saarten eläimet lisääntyivät hyvin, ja pienimuotoinen metsästys voitiin aloittaa jo muutamien vuosien päästä istutuksista. Myöhemmin kantoja on täydennetty Korkeasaaresta ja Ähtärin eläintarhasta tuoduilla yksilöillä.

Luonnonvaraisena muflonia voi tavata edelleen monilla Välimeren saarilla.

Mufloni-uuhi ja - karitsa.

Elintavat ja lisääntyminen 

Ankarampina talvina muflonia ruokitaan niillä Suomen saarilla, joilla se elää istutettuna. Vaatimattomiin olosuhteisiin sopeutunut villilammaslaji on väritykseltään pääosin tummanruskea, mutta sillä on valkoisia merkkejä esimerkiksi jaloissa ja turvassa. Mufloni on ketterä kiipeilijä, mutta kapeat sorkat uppoavat helposti lumeen. 

Kummallekin sukupuolelle kasvavat putoamattomat sarvet, mutta uuhella ne ovat varsin pienehköt verrattuna pässin jopa 80 cm pituisiin komeasti kiertyviin sarviin. Muflonilla on suora, tiheä peitinkarva ja paksu, lämpöä eristävä pohjavilla.

Mufloni elää laumassa, jota johtaa tavallisesti kokenut, iäkkäämpi naaras. Laumassa on tehokas vartiointijärjestelmä; osan ruokaillessa tai levätessä joillain yksilöillä on aina silmät auki petojen varalta.

Muflonilla on kiima marras–joulukuussa, ja se synnyttää 1–2 karitsaa huhti–toukokuussa.

 

Metsästys

Muflonijahti on kohtuullisen haastavaa puuhaa. Eläimet ovat taitavia piileskelemään tiheiköissä, ja lauma pakenee näkymättömiin heti, kun yksi laumanjäsenistä kajauttaa varoituksen.

Mufloneita metsästetään esimerkiksi niityltä väijymällä. Myös mäyräkoiralla ajattamista harjoitetaan. Koirajahtia hankaloittaa se, että joskus lauma pakkautuu koiran edessä niin tiiviisti yhteen, että yksittäisten eläinten valikoiminen on mahdotonta.

Katso muflonin metsästyajat Riistakeskuksen sivuilta.

Info
Mufloni

Latinankielinen nimi: Ovis musimon

Paino: 25–60 kg

Levinneisyys: Säpin, Inkoon Hätön ja Nauvon Högsarin saaret

Lisääntyminen: 1–2 karitsaa