Seuraa sorsatuubiliveä 2020

Teksti: Eija Vallinheimo  05.05.2020
Pesivä sorsalive
Saima-sorsan pesintää voi jälleen seurata suorassa lähetyksessä, kun Metsästäjäliitto avasi tänään toista kertaa sorsatuubiliven. Suorassa lähetyksessä voit seurata sinisorsan pesinnän onnistumista.

Muokattu 12.5: Sorsanpoikaset ovat kuoriutuneet ja hypähdelleet onnistuneesti pesästä. Untuvikkojen ensiuintia voi katsoa tallenteena tästä linkistä.

 − Olemme kuvanneet sinisorsan pesintää jo muutamana keväänä, tänä vuonna livelähetys on kenties ajankohtaisempi kuin koskaan. Pesivän sorsan seuranta on erinomainen tapa saada ajatukset pois koronaviruksesta ja keskittyä seurailemaan munien haudontaa, sanoo Metsästäjäliiton Luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors.

Sinisorsa palaa nyt jo neljättä kertaa pesimään samaan pesään Lopelle. Kameroita on asennettu samaan paikkaan jo aiempinakin vuosina. Sorsat ovat paikkauskollisia, niinpä myös Saimaksi ristitty heinäsorsa palaa joka vuosi samalle paikalle.

 

Juuri mitään ei tapahdu - vai tapahtuuko sittenkin?

− Pesintä on siinä mielessä rentouttavaa seurattavaa, että juuri mitään ei kuvassa tapahdu, toisinaan emo  kääntyilee ja kohentelee asentoaan ja iltaisin poistuu pesästä tunniksi-pariksi juomaan ja syömään.

− Sinisorsa hautoo munia noin 26 vuorokautta. Jännittävin hetki on se, kun poikaset lähtevät pois pesästä. Tarkkaa ajankohtaa on poikasten lähdölle mahdotonta sanoa, mutta arvelemme, että kuoriutuminen tapahtuu todennäköisesti varhain aamulla Snellmanin päivän tienoilla. Poikaset kuoriutuvat yleensä muutaman tunnin sisällä ja hyppäävät emon houkuttelemana pihalle jonossa, Grenfors sanoo.

Sorsatuubiliven asennus
Sorsatuubiliven asennus

− Diiva istui pesässä rauhallisesti koko toimituksen ajan, kertoi kameran asentanut sorsanpesäekspertti Veli-Matti PekkarinenKamera on asennettu samaan paikkaan kuin aiempinakin vuosina.

Pääset seuraamaan sorsan pesintää suorassa lähetyksessä myös tästä linkistä.