Partiolaisten sorsatuubit lahjoitettiin suojeluun

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Suvi Honkavaara ja Eija Vallinheimo  13.09.2021
sorsatuubi
Vahvat vesilintukannat ovat yhteinen ilo. Johtajatulien tuubiverstaaseen osallistui erilaisia ihmisiä erilaisin motiivein, mutta kaikilla oli yhteinen päämäärä.
Metsästäjäliitto oli Partiolaisten Johtajatulilla kertomassa metsästyksestä, tarjoamassa riistamakkaramaistiaisia ja opettamassa sorsan keinopesän eli sorsatuubien valmistusta. Valmiit pesät lahjoitettiin Alajärven ja Takajärven suojeluyhdistys ry:lle.

Yhdistyksen suojelutoimien kohteena ovat Kanta-Hämeessä sijaitsevat Alajärvi ja Takajärvi, niitä yhdistävä Alajoki, sekä niihin laskeva valuma-alue. Suojeluyhdistyksen pyrkimys on seurata ja parantaa järvien tilaa. 

  – Ensisijaisesti keskitymme valumalähteiden, eli siis jokien ja purojen, kiintoaine- ja humusvirtaamien vähentämiseen, mutta järvien perinteisen kasviston ja eläimistön hyvinvointi on suoraa seurausta järvien kunnosta, suojeluyhdistyksen hallituksen jäsen Olli Koponen tietää.

   

  Sorsan keinopesä rakentuu helposti ja siitä on iloa vuosiksi eteenpäin.

  Tuubeilla iloa ja yhteistyötä

  Johtajatulien sorsatuubiverstaaseen osallistui 30 kiinnostunutta aikuista partiolaista, sekä muita tulille osaa ottaneita.

  Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin aktiivin Mika Laineen johdolla verstaassa valmistui näppärästi 10 sorsanpesää.

  Osa pesistä lähti osallistuneiden matkaan pystytettäväksi omille kosteikoille ympäri Suomen.

  Loput kuusi tuubia lahjoitettiin Alajärven ja Takajärven suojeluyhdistykselle.

  – Olimme erittäin ilahtuneita, kahdellakin tapaa, kun Mika Laine otti asian tiimoilta yhteyttä ja kysyi, josko voisimme partiolaisten tekemät sorsanpesät ottaa vastaan ja keväällä asentaa, Koponen kertoo.

  Tutkimusten mukaan keinopesissä onnistuu 80 % pesinnöistä, kun luonnonpesissä arvio on vain noin 10-40 prosenttia. Keinopesille on siis todellinen tarve. 

  – Sorsien pesimisen onnistuminen ilahduttaa järven rannan asukkaita ja on loistavaa, että alueella toimivat yhdistykset tekevät yhteistyötä näin saumattomasti, Koponen summaa.

   

  Mikä ihmeen keinopesä?

  Sorsatuubi eli keinopesä on heinällä tai vastaavalla kuivikkeella täytetty, verkosta pyöritetty ontto rulla, joka asennetaan jalan päälle kosteikkojen ja rantojen tuntumaan. Tavoitteena on houkutella sorsaemot pesimään tuubeihin.

  Pesä asennetaan rantaveteen, noin metrin korkeudelle veden pinnasta. Tärkeimmät ominaisuudet ovat pesäpaikan rauhallisuus ja tuulensuoja. Pesän ympäriltä on poistettava kaikki minkille, näädälle ja oraville kiipeämisalustana toimivat risut ja oksat. Myös pesän jalkaan on kiinnitettävä muovi- tai peltiputki nousuesteeksi minkille. Alueen pienpetopyynnistä on pidettävä myös hyvää huolta.

  Lue lisää: Sorsan keinopesät elinehtona sorsakannan ylläpidolle. 

  Metsästäjäliitto seurasi sorsatuubilivessä keväällä 2020 ja 2021 Saima- ja Ainikki-sinisorsaemojen onnistuneita pesintöjä sorsatuubeissa. Katso pesinnän huippuhetki uusintana, kun poikaset ponnahtivat pesästään.