5 vinkkiä varusteiden keväthuoltoon

Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Matthew Humprey, Markus Spiske  07.04.2020
Tarkista metsästysvaatteiden kunto ennen kauden alkua
Kevät on hyvä aika käydä läpi metsästysvarusteet ennen loppukesän pahinta ruuhkaa ja viedä tarvittaessa rispaantuneet varusteet huoltoon. 

Metsästyskautta odotellessa kannattaa kiikuttaa tai lähettää postitse ratkenneet saumat, kaapissa kutistuneet housut, katkenneet nuolet ja rispaantuneet remmit pienyrittäjille korjattavaksi.

Nyt on siis aika suorittaa kevättarkastus ja tarkastella metsästysvarusteita sillä silmällä. Kun varusteet on saatu kuntoon, on vielä aikaa laittaa myös itse metsästäjä kuntoon, jotta varusteiden kantaja ei ole syksyn heikoin lenkki.

 

Muistilista varusteiden tarkastukseen:

1. Vaatteet

Tarkista kaikkien takkien, housujen, reppujen ja asepussien vetoketjut. Useimmiten ensimmäisenä vaatteessa tai varusteessa rikkoutuu vetoketju. Useimmiten koko vetokejua ei tarvitse vaihtaa, vaan vain vetoketjun kelkka vaatii uusimista. Kestävissä vaatteissa kelkan joutuu vaihtamaan useammin kuin kerran, kun taas vetoketjun ketjuosa kestää yleensä kauemmin kuin takki.

Tarkista myös housujen, takkien ja reppujen taskut tarkasti. Pienikin reikä takin taskussa voi tarkoittaa pahimmillaan sitä, että auton avaimet tai muut tärkeät tavarat hukkuvat metsään.  

Tarkista saumat ja muut helposti kuluvat kohdat, kuten housujen polvet. Ratkennut sauma tai rispaantunut polvi ei ole välttämättä syy heittää vaatetta kokonaan pois. Myös kaapissa kutistuneille vaatteille ovat omat korjauskeinonsa.  

 

2. Koirien varusteet

Koirien hihnat, valjaat, huomio- ja tutkaliivit ovat kuluvaa kalustoa. Ehjät varusteet ovat koiran turvallisuuden tae, joten tarkista hihnat, lukot ja klipsit huolella. 

Myös tutkapantojen ohjelmat sekä laitteiden laturit ja akut on syytä tarkistaa talven jäljiltä ja lähettää tarvittaessa korjattavaksi.

 

3. Nahkavarusteet 

Nahkahihnat ja -saappaat kestävät hyvällä huollolla vuosikausia. Nahkavarusteiden hoidossa on tärkeää säännöllinen puhdistus ja rasvaus silloin tällöin. Nahkaiset varusteet on syytä kuurata nahkasaippualla ja sivellä esimerkiksi valjasrasvalla.

Kuivuessaan nahka heikkenee ja saattaa alkaa halkeilla ja murentua. Esimerkiksi koiran nahkahihnat on hyvä tarkastaa huolella. Myös muista materiaaleista tehtyjen kenkien tai varusteiden vedenpitävyys kannattaa tarkistaa ja pinnoittaa uudelleen tarvittaessa.

Kengät on syytä puhdistaa ja rasvata hyvin ennen pidempää varastointia

4. Aseet

Jahtikauden jälkeen metsästysase kannattaa aina puhdistaa ja huoltaa. Öljyttyinä ja korjattuina aseet ovat hyvässä valmiudessa seuraavaan jahtikauteen. Perushuollon eli aseen puhdistuksen, metalliosien voitelun ja tukin öljyämisen voi tehdä itse. Kannattaa myös tarkistaa, että kaikki kiinnitysruuvit ovat tiukasti kiinni, eikä välissä ole roskia. 

Jos aseessa on kuitenkin jokin vika eli ase ei laukea, laukaisu on jäykkä tai tähtäin ei tunnu normaalilta, ase kannattaa viedä asiansa osaavalle asesepälle. 

Kiikarin perushuolto olisi hyvä tehdä jahtikauden jälkeen, varsinkin, jos kiikaria on käytetty kosteissa olosuhteissa.  Lue lisää, missä ja miten kiikarin perushuolto kannattaa suorittaa.

 

5. Kaaveet ja naamiomateriaalit

Kaaveiden kunto on hyvä tarkistaa ajoissa. Kaaveet tulee pestä ja paikkamaalata sekä tarkastaa, että esimerkiksi sorsakuvat uivat edelleen hyvin. Naamioverkot on hyvä tuulettaa ja tarkastaa niiden kunto.