Ervasti: Passiin Brysseliin

Teksti: Pekka Ervasti  Valokuvat: Tuukka Ervasti  18.05.2024
Kirjoittaja Pekka Ervasti on kuusamolaislähtöinen toimittaja ja kirjailija, jonka eräkaveri vaihtoi ministerin virkapuvun erärytkyihin.
Kirjoittaja Pekka Ervasti on kuusamolaislähtöinen toimittaja ja kirjailija, joka kannustaa metsästävää äänestäjää grillaamaan vaaliteltoilla ehdokkailta, miten he suhtautuvat harrastuksen kannalta tärkeisiin kysymyksiin.
Avoimia työpaikkoja: Haetaan reipasta metsästäjää viiden vuoden passiin Brysseliin. Oletko sanavalmis ja kielitaitoinen, hahmotat poliittisen maaston tarkasti ja osaat suunnistaa rivakasti EU:n pykäläviidakossa, viihdyt paitsi erätulilla myös simpukkapatojen ääressä edistämässä pohjoismaisen metsästyskulttuurin kannalta tärkeitä lakihankkeita? Jos vastaat myöntävästi, oletko harkinnut lähtemistä ehdolle kesäkuun europarlamenttivaaleihin?

Suomen nykyisten europarlamentaarikkojen joukossa ei ole tiettävästi yhtään metsästyksen harrastajaa. Aika ajoin meppien tiedetään osoittaneen myötämieltä metsästäjien huoliin, jotka koskevat EU:n suunnasta alati vyöryviä säännöksiä ja rajoituksia. Koska EU yhä enemmän sekaantuu metsästysasioihin, ei totisesti olisi pahitteeksi, jos seuraavassa parlamentissa istuisi sellaisiakin edustajia, joita elähdyttää aito, omakohtainen riistaverisyys. Pohjoismaisen, järjestäytyneen ja vastuullisen metsästyksen puolestapuhujia ei Brysselissä ole liikaa.

Suomessa on noin 300 000 metsästäjää. Se on ärjy poliittinen potentiaali. Jos kymmenenkin prosenttia heistä keskittäisi äänensä sillä perusteella, että pääkallon paikalle on saatava metsästäjien oma edusmies, läpimeno olisi varma. Toivottavasti metsästäjien joukosta löytyy rohkea ehdokas, joka on valmis porukan edustajaksi EU-vääntöihin. Koska Suomi on yksi vaalipiiri, valtakunnallisessa vaalissa fiksun metsästäjäkampanjan käyvällä ehdokkaalla voisi hyvinkin olla mahkuja tulla valituksi.

Työtä metsästäjien edusmiehellä Brysselissä totisesti piisaa. Ensi kaudellakin esille nousevat suurpetoihin liittyvät asiat. Nykyinen komissio on kaavaillut suden metsästykseen liittyvien reunaehtojen lieventämistä. Hanke on kuitenkin kesken ja vaatii päätöksiä seuraavalla vaalikaudella. Sama koskee myös muita suurpetoja, karhua ja ilvestä. Hylkeenmetsästys nousee agendalle muun muassa siltä osin, voidaanko saaliin lihaa ja nahkaa hyödyntää myös kaupallisesti. Ase- ja ammusmääräykset sekä ampumaratoja koskevat säännökset ovat nekin liikkeessä ja vaikuttavat suoraan suomalaisten metsästäjien ja reserviläisten harjoittelumahdollisuuksiin.

Yksi mies tai nainen ei asioita ratkaise, mutta hän voi tehdä ahkerasti töitä, jotta metsästäjäyhteisön perustellut näkökulmat otetaan Brysselissä huomioon entistä paremmin. Tulevina kuukausina metsästävän äänestäjän kannattaa joka tapauksessa vaaliteltoilla grillata ehdokkailta, miten he suhtautuvat harrastuksen kannalta tärkeisiin kysymyksiin.

 

Pekka Ervasti

 

Kirjoittaja Pekka Ervasti on kuusamolaislähtöinen toimittaja ja kirjailija, joka on kulkenut erällä kaksivuotiaasta.

Jahtikauden ulkopuolella hän metsästää politiikan uutisia Arkadianmäellä, jahtikaudella riistaa aina kun voi.

Twitterissä @ErvastiPekka

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>