Hirvennahkaa menee vuosittain haaskuuseen hehtaarikaupalla. Se on sääli, sillä nahkoja voi hyödyntää esimerkiksi nahkateollisuudessa, puruluina ja käsitöiden raaka-aineina.
Hirvennahkojen talteenotto on vuosien saatossa vähentynyt. Kysyntää nahoilla kuitenkin olisi, ja metsästysseura voisi tehdä nahoilla myös pientä tiliä. Jos aikoo hyödyntää nahkoja on niiden käsittelyssä oltava huolellinen. Myös hirvikärpäset jättävät oman jälkensä nahkaan.
Huolellinen nahankäsittely parantaa hintaa
Mikäli nahkoja aikoo myydä tai muuten hyödyntää, niiden käsittelyyn on kiinnitettävä huomiota. Koiraa ei saa päästää repimään hirvestä karvatuppoja, koska se aiheuttaa pahoja vikoja nahan pintaan. Vetoapuna tulisi käyttää esimerkiksi hirvipulkkaa, sillä suojaamattoman ruhon raahaaminen yli risujen ja kivikoiden alentaa nahan arvoa huomattavasti.
Hirvennahkojen talteenotto on vuosien saatossa vähentynyt.
Puukon kanssa on myös oltava huolellinen, jos aikoo saada nahat käyttökuntoon. Reiät ja viillot huonontavat käytettävyyttä radikaalisti. Puoliksi läpi menneet viillotkin voivat repiä nahan muokkauksen aikana. Liha ja paksut rasvat on syytä poistaa, sillä ne estävät suolan imeytymistä nahkaan.
Kokkolan Nahka on tehnyt tilaston 15 000 vasannahan otannasta: 20 % nahoista oli hyviä, 65 % keskinkertaisia ja 15 % sekundaa.
– Vasannahat harmittavat, sillä nuoren eläimen nahka on periaatteessa virheetöntä, eikä siinä kuuluisi olla kuin luodinreikä, Kokkolan Nahan Tor-Erik Örnbergsanoo.
– Paremmalla laadulla seurat saisivat nahkoista myös paremman hinnan, hän jatkaa.
Ohjeita käsittelyyn
Laita nyljetty nahka esimerkiksi trukkilavojen päälle levälleen karvapuoli alaspäin ja levitä päälle 5–10 kiloa merisuolaa. Liikaa on aina parempi kuin liian vähän. Jätä nahka levälleen ja suolaa muut nahat edellisen päälle samalla tavalla. Säilytä nahkoja katoksen alla, ettei sade huuhdo suolaa pois.
Hirvikärpänen huonontaa nahan laatua
Hirvikärpäsen puremat huonontavat nahan laatua. Ötökkä saa aikaan ruven, joka näkyy tummempana pilkkuna. Kokkolan nahka värjää yleensä hirvikärpäsen täplittämät nahat tummiksi ja painaa niihin nahan martiota jäljittelevän kuvion.
Vasan nahat ovat yleensä siistimpiä, kun kärpäset eivät ole vielä ennättäneet vahingoittaa niitä. Puruluiden valmistamisessa hirvikärpäsen puremista ei ole haittaa.
Nahkoja voi tarjota myös paikallisille perinnekäsityöläisille.
Yhteistyö naapuriseurojen kanssa kannattaa
Kannattaa selvittää nahkojen ostajalta etukäteen, miten hän haluaa nahkansa käsiteltävän, mitä niistä maksetaan ja miten nouto tai toimitus tapahtuu. Eri toimijoilla on näiden suhteen erilaisia käytäntöjä. Esimerkiksi Aristo Oy edellyttää, että noudettavia nahkoja on vähintään 40, Kokkolan Nahka yleensä taas 50. Tämä tarkoittaa useimmiten yhteistyötä naapuriseurojen kanssa.
Nahat kelpaavat myös käsityöihmisille
Jos bisneksen teko ei houkuttele, voi nahkoja tarjota myös paikallisille perinnekäsityöläisille. Osa parkitsee itse nahkoja ja on varmasti kiinnostuneita varsinkin peuran nahoista. Heillä ei yleensä ole varaa niistä maksella, mutta hakevat nahat ihan sellaisinaan ja osa saattaa jopa nylkeä eläimen mielellään, että saa varmasti nahan sellaisena kuin haluaa. Käsityöläisten kyky ottaa nahkoja vastaan on kuitenkin rajallinen verrattuna isompiin yrityksiin.
Loimaalainen Aristo Oy valmistaa hirvennahasta puruluita. Nahat voi toimittaa suoraan Loimaalle tai kerätä ennalta sovittuun noutopaikkaan. Pienin noudettava erä on 40 nahkaa.
myynti <ät> aristo <piste> fi
p. 0400 477 743
Kokkolan Nahka
Kokkolan Nahka ostaa noin 60 000 nahkaa vuodessa. Puolet tulevat Suomesta ja loput Ruotsista ja Norjasta. Yritys tarjoaa nahkoja toimittaville seuroille ilmaiset suolat. Lähialueilta se hakee pienempiäkin nahkaeriä, mutta kauempana nipussa tulisi olla vähintään 50 nahkaa.
info torerik <piste> ornberg <ät> kokkolan <piste> com
p. 06 824 4451