Maanomistaja on metsästysseuran tärkein kumppani

Teksti: Salla Fagerström  Valokuvat: Virttaan Erä-Veikot  16.05.2019
ryhmäkuva
Virttaan Erä-Veikkojen ja Alastaron Metsästysseuran yhdessä järjestämän MetsästysMetso-leirin ryhmäkuva onnistuneen peurajahdin päätteeksi.
Virttaan Erä-Veikot on toiminut esimerkillisesti niin riistanhoidon, kilpailutoiminnan kuin nuorisotoiminnankin saralla. Vuoden seurana palkittu Erä-Veikot on omalla toiminnallaan parantanut ihmisten mielikuvaa metsästyksestä ja metsästäjistä. 


Pienehkö loimaalaisseura Virttaan Erä-Veikot on tehnyt jo vuodesta 1954 hartiavoimin esimerkillistä riistanhoitotyötä alueellaan.

Erä-Veikoilla on 7 500 hehtaarin alueella useita ruokintapaikkoja ja riistapeltoja, joiden strategisella sijoittelulla pyritään saamaan riista pois alueen vilkkaasti liikennöidyiltä teiltä. Kun seura metsästää hirvieläimiä, se panostaa tienvarsialueisiin, jotta hirvikolarit vähentyisivät.

– Meillä on todella aktiivista pienpetopyyntiä, joka näkyy jo nyt pikkuhiljaa kasvavana metsäkanalintukantana, kertoo Erä-Veikkojen puheenjohtaja Sami Kivistö.

– Pienpetoja pyydetään pääosin koirien avulla niin pintapyyntinä kuin luolistakin. Riistapeltojen perustamisessa mietitään jatkossa enemmän eläimen luontaisia tarpeita. Peltojen laidoille olisi hyvä perustaa suojakaistoja, joilla pienriista ja linnut saisivat suojaa.

 

Aktiivinen seura

Riistanhoidon lisäksi Erä-Veikot on kunnostautunut muussakin. Seurassa on monia hirvenjuoksijoita ja -hiihtäjiä, jotka ovat antaneet aktiivisen panoksensa kilpailutoiminnan kehittämiseen. Yhteistyössä naapuriseurojen kanssa Erä-Veikot on järjestänyt hirvenhiihdon ja hirvenjuoksun SM-kisoja.

Nuorisotoiminta on yksi seuran kulmakivistä. Nuorille on järjestetty muun muassa leirejä ja erätaitoihin perehdyttävää kerhotoimintaa. Lisäksi Erä-Veikot ovat järjestäneet Metso-leirin ja MetsästysMetso-leirin yhdessä naapuriseuran kanssa.

MetsästysMetso-leiriläisiä Erä-Veikkojen majalla, menossa on lajintunnistuksen oppitunti.

116 jäsentä käsittävässä seurassa on vajaa parikymmentä alle 30-vuotiasta jäsentä. Naisia on 16.

– Seuraan jäseneksi pääsemiseen ei vaadita maan omistamista tai paikkakunnalla asumista. Jokainen hakemus käsitellään seuran johtokunnan kesken. Se auttaa, jos hakijalla on juuret tai sukua Virttaalla, puheenjohtaja Kivistö sanoo.

 

Kiitosta maanomistajilta

Seura on saanut kiitosta siitä, että se ylläpitää hyviä suhteita maanomistajiin.

– He ovat tärkein yhteistyökumppanimme. Panostamme riistaeläinkantojen laskemiseen niillä alueilla, joilla ne tekevät tuhoa joko metsälle tai viljelyksille.

Metsästäjäliitto valitsi Virttaan Erä-Veikot Vuoden metsästysseuraksi 2019. Seura otti tunnustuksen vastaan nöyrän kiitollisena.

– Hienoa että tehty työ on huomattu myös muualla, kiittää puheenjohtaja Kivistö.