Nuorten vaikuttajien ryhmä mahdollisti kolme jahtipäivää nuorille

Teksti: Juho Kilpeläinen, Jaakko Liukku ja Aapo Melonen  Valokuvat: Elina Mäkelä ja Jari Niskanen  03.03.2022
Nuoret metsästäjät pääsivät tutustumaan toisiinsa ja kolmeen erilaiseen jahtimuotoon viime syksynä osana Metsästäjäliiton juhlavuoden tapahtumia.
Nuoret metsästäjät pääsivät tutustumaan toisiinsa ja kolmeen erilaiseen jahtimuotoon viime syksynä osana Metsästäjäliiton juhlavuoden tapahtumia.
Metsästäjäliiton juhlavuoden tapahtumiin kuului kolme jahtia, jotka oli suunnattu nuorille ja uusille metsästäjille. Juhlajahdeissa oli mahdollisuus kerryttää kokemusta erilaisista metsästysmuodoista kokeneiden metsästäjien tuella. Järjestelyissä oli mukana Metsästäjäliiton Nuorten vaikuttajien ryhmä.

Sorsanpyyntiä Sammalistonsuolla

Ensimmäinen nuorille suunnattu juhlajahti järjestettiin sorsastuksen muodossa Riihimäen Sammalistonsuolla. 

Tapahtuma alkoi Erätalolta, jossa liiton nuorisovastaava Elina Mäkelä toivotti kaikki tervetulleiksi. Mukana päivän tapahtumassa oli kokeneita metsästäjiä, harrastustaan aloittelevia ja metsästyksestä kiinnostuneita nuoria.

Unto Rautio sai saalista Riihimäellä järjestetyssä nuorten sorsajahdissa.

Tapahtumaan kuuluivat päivällinen ja lyhyet tietoiskut liiton eri toiminnoista sekä illan jahtipaikan Sammalistonsuon esittely. Toiminnanjohtaja Jaakko Silpola otti nuorten esittämät kysymykset vakavasti ja vastaili muun muassa edunvalvontaan ja jousimetsästykseen liittyviin kysymyksiin. 

Jahtiin siirryttiin ohjeistuksen jälkeen jahdin isännän Jouni Salon johdolla. Ennen jahtia saimme kuitenkin vielä seurata Hämeen noutajayhdistyksen näytöstä, joka oli kyllä hienosti toteutettu! 

Hämärän aika kului rattoisasti passissa, ja sorsia päätyi eräksi. Toisella puolella suota tapahtumia riitti enemmän, kun taas toisaalla kuunneltiin valkoposkihanhien kaakatusta. Onnistuneen jahdin jälkeen oli vielä saaliskatselmuksen vuoro. Ilta antoi parastaan ja kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä.

 

Hirvijahdissa Kannonkoskella

Toinen jahti, nuorten hirvijahti, pidettiin Kannonkoskella marraskuun lopulla. 

Ensimmäinen ilta sujui varsin rauhallisissa ja jännittyneissä merkeissä, kaikki 17 nuorta toisiinsa tutustuen. Puitteet paikan päällä olivat niin hyvät, että nälkää ei kenenkään tarvinnut nähdä ja sauna oli heti ensimmäisenä iltana lämmin. 

Ensimmäinen aamu valkeni lauantaina kirkkaana ja kylmänä, pakkasta oli miltei 20 astetta. Tämä ei ketään lannistanut vaan antoi ikimuistoisen hirvijahtiaamun monelle ensikertalaiselle metsästäjälle. Aamupalan jälkeen koitti selkeä jahtipäällikön käskynjako, jossa painotettiin turvallisuuden tärkeyttä. Käskynjaon päätteeksi lähdettiin jahtipäällikön opastuksella jakamaan passilinjoja, ja rapsakasta säästä huolimatta jokainen jäi hyvillä mielin passiin. 

Lounaan jälkeen siirryttiin uusiin passeihin ja koirat laskettiin irti. Hirviä löytyi heti ja näköhavaintojakin saatiin. Pian kajahtikin laukaus. Hirvi saatiin eräksi ensikertalaisen Jussin toimesta ja yhteisponnistuksen voimin myös pois metsästä. 

Päivän päätteeksi kämppä oli täynnä naurua ja iloista mieltä, kun kukin kertasi päivän tapahtumia saunan ja hyvän ruuan sekä seuran merkeissä. 

Toiseen jahtipäivään lähdettiin aamun rutiinien jälkeen. Hirvet olivatkin heti aamusta tiedossa koiramiehillä ja koirat laskettiin hakemaan tuoreelle jäljelle. Hirvet vetivät kuitenkin pidemmän korren koirien sitkeästä seuraamisesta huolimatta. Saatiin jälleen todeta, että ei se hirvihomma helppoa ole!

Yhteisen tavoitteen eteen ponnistelu opettaa toimimaan erilaisissa ryhmissä. Jahtiporukassa jokaiselle löytyy tärkeä tehtävä.
Mukana päivän tapahtumassa oli kokeneita metsästäjiä, harrastustaan aloittelevia ja metsästyksestä kiinnostuneita nuoria.

Peuranpyynnissä Janakkalassa

Kolmas nuorille järjestetty juhlavuoden jahti oli peurajahti. Siihen osallistui mukavasti nuoria ympäri Suomen. Jahtipäivä alkoi yhteisellä kokoontumisella ulkokodalla, jossa jahtipäällikkö ohjeisti jokaiselle passit, kertoi käytänteistä ja tarkisti asiaankuuluvat luvat. Ohjeiden jaon jälkeen siirryimme muutaman hengen autokuntina kohti passipaikkoja. 

Ensimmäisen passin aikana peurat pysyttelivät vielä piilossa. Aamupäivän passituksen päätteeksi palasimme takaisin kodalle, jossa söimme herkullista riistakeittoa lounaaksi ja kahvittelimme. Sen jälkeen oli aika palata metsään. 

Iltapäivällä peurat alkoivat liikkua enemmän ja tilanteita tuli. Monissa passeissa päästiin näkemään peuroja, ja saimmekin saaliiksi kaksi valkohäntäpeuraa. Toisen passituksen jälkeen käsittelimme peurat ja lähdimme kotimatkalle, kaatajalla oma peura oli siististi pakattuna takakontissa.

Kolme jahtitapahtumaa pitivät sisällään paljon hienoja hetkiä, tarinoita, kohtaamisia sekä uusia kokemuksia ja jahtikavereita. Kaiken kruunasivat tietenkin arvokkaat riistasaaliit.

Info
Tule Nuorten vaikuttajien ryhmään

Nuorten vaikuttajien ryhmän tarkoitus on mahdollistaa nuorten osallistuminen Metsästäjäliiton keskeiseen päätöksentekoon ja vaikuttamistyöhön. Ryhmän ensisijainen toimialue on nuorisotyö ja sen kehittäminen sekä esille tuominen. Nuoret jäsenet voivat olla iältään 16–29-vuotiaita. Ryhmään haetaan mukaan ottamalla yhteyttä oman piirin toiminnanjohtajaan. Mukaan mahtuu vielä!