Tamperelainen Veera Kivistö yhdistää kaksi maailmaa, joita harvoin liitetään toisiinsa: metsästyksen ja kasvispainotteisen ruokavalion. Kivistö kutsuu itseään riistavegeksi, eli metsästäjäksi joka syö vain riistaa sekä villikalaa mutta muuten suosii vegaanista ruokavaliota.
Kivistön näkökulma haastaa perinteisiä käsityksiä metsästäjistä, ruoasta ja luonnosta. Syy lihansyönnin vähentämiseen on huoli ilmastosta.
– Kasvisruoan tuottamiseen tarvitaan todistetusti vähemmän pinta-alaa kuin eläinperäisen ruoan, joten siinäkin mielessä se on tuntunut hyvältä ja oikealta ratkaisulta.
Kivistö suoritti metsästyskortin täysi-ikäisenä. Hän on ampunut riistaa hirvestä pienriistaan.
– Miellän itseni kaikista eniten metsäkanalintujen metsästäjäksi. Tuleva koirarotuvalintakin on mietitty niin, että koira olisi myös sorsa- ja kyyhkymetsällä toimiva noutava koira. Oma koira tukisi myös metsästyksen eettisyyttä, kun lintuja ei mene lainkaan hukkaan.
Omat valinnat vaikuttamassa hiilijalanjälkeen
Kivistö metsästää kaikkea, mihin hän saa mahdollisuuden, ja hyödyntää saaliinsa kokonaan.
– Minulle on tärkeää, että saaliista hyödynnetään kaikki mahdollinen. Etenkin isoista eläimistä menee todella paljon jauhelihaksi. Kalvot olen lahjoittanut tutun koiralle syötäväksi, ja lintujen rangoista keitän itse riistalientä.
Sen lisäksi että kaikki saaliista menee käyttöön, Kivistö tarkkailee myös omaa hiilijalanjälkeään. Hän kehottaa miettimään muun maussa sitä, ostaako aseensa uutena vai käytettynä. Metsästysreissut esimerkiksi Kainuuseen hän kulkee julkisilla kulkuneuvoilla
– Kaikki nämä asiat vaikuttavat suoraan myös vastuullisuuteen. Myös ampumaharjoittelun määrä vaikuttaa suoraan siihen, kuinka varmoja riistalaukauksia pystyt ampumaan.
Itse pyydetyn lihan syöminen on kaikkiaan vastuullista, sanoo Veera Kivistö.
– Metsästämisen vastuullisuuteen voi itse vaikuttaa. Kaupan hyllyltä ostettu liha ei kerro eläimen elämän laadusta tai kuolemasta. Metsästämällä ja itse ampumalla tietää ainakin, millaisessa ympäristössä eläin on elänyt, sekä minkä ikäisenä ja miten se on kuollut.
Keskustelukulttuuria muuttamassa
Metsästyksestä puhuminen ja kertominen luo Kivistön mukaan mielikuvaa ja käsitystä harrastuksesta niille, joilla ei ole kosketuspintaa metsästykseen lähipiirinsä kautta.
Hän kertoo elämästään omalla Instagram-tilillään. Lisäksi hän on mukana Metsästäjäsyndikaatissa, jossa joukko metsästäjiä pyrkii edistämään asiallista vuoropuhelua metsästyksen ympärillä, rakentamaan siltoja eri näkökulmien välille sekä tukemaan päätöksentekoa ajantasaisella tilannekuvalla. Instagramtilillä @kysymetsastajalta he pyrkivät viestimään metsästyksestä ymmärrettävästi myös ihmisille, jotka eivät tiedä metsästyksestä.
Kivistö ei osaa sanoa, onko keskustelukulttuuri metsästyksen ympärillä muuttunut, vai onko vain kyse siitä, että niistä kärkkäimpiä mielipiteitä herättävistä asioista on tullut itse tietoisemmaksi. Keskustelu polarisoituu etenkin metsästäjien ja "luonnonsuojelijoiden" välillä.
– Ei olla valmiita näkemään yhtymäkohtia, vaan mieluummin tehdään me vastaan he jaottelua, se on ihmisille luontaista. Mutta tämä vastakkainasettelu ei ole luonnon kannalta yhtään hedelmällistä, ja oikeastaan vain vaikeuttaa luonnon eteen tehtävää työtä.
Keskustelukulttuuria pitäisi Kivistön mielestä muuttaa. Siihen voi jokainen vaikuttaa, ja sitä useat jo tekevät. Sosiaalisessa mediassa yhä useammat metsästäjät jakavat avoimesti, ymmärrettävästi ja selkeästi tietoa harrastuksestaan.
– Sitä kautta sellaiset, jotka eivät harrasta metsästystä voivat saada vähän tarkempaa mielikuvaa siitä, millaisia ihmisiä metsästäjät ovat. Me olemme oikeasti niin monipuolinen joukko, aivan kuten suomalaiset yleensäkin ovat.