Mitä ampumakokeessa tapahtuu?

Video: Suomen Metsästäjäliitto  17.03.2023
Ampumakokeessa korostetaan harkitun ja tarkan riistalaukauksen merkitystä, sekä sitä, että kokeessa käytetty ase on entuudestaan tuttu ja kunnolla kohdistettu.
Ampumakokeessa korostetaan harkitun ja tarkan riistalaukauksen merkitystä, sekä sitä, että kokeessa käytetty ase on entuudestaan tuttu ja kunnolla kohdistettu.
Jos aiot metsästää kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, metsäkaurista, hirveä, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa, karhua tai villisikaa rihlatulla luotiaseella, tarvitset metsästyskortin lisäksi hyväksytysti suoritetun ampumakokeen.

Ampumakokeiden vaatimuksista ja vastaanottamisesta vastaa Suomen riistakeskus. Katso lähimmän ampumakokeen paikka ja aika.

Kokeen aluksi tarkistetaan lupa-asiat sekä aseen vastaavuus lupaan. Mukana täytyy olla

  • henkilöllisyystodistus
  • voimassa oleva riistanhoitomaksu
  • aseen hallussapito - tai rinnakkaislupa.

Alle 15-vuotias saa käyttää kokeessa 18-vuotta täyttäneen asetta tämän välittömässä valvonnassa.

Kokeessa ammutaan neljä laukausta 90 sekunnnin aikana pysty-, istuma- tai polviasennosta 75 metristä. Ajanotto alkaa, kun kokelas on ampunut ensimmäisen laukauksen. Hyvän ampuma-asennon ja mieleisen kiikarin suurennoksen voi siis rauhassa etsiä ennen aloittamista. 

Aseen täytyy olla ampujalle entuudestaan tuttu sekä kohdistettu. Aseen ja patruunoiden tarvitsee täyttää metsästysasetuksen paino- ja tehovaatimukset.

Hirvikokeen osuma-alue on 23 senttimetriä ja se on merkitty valkoisella renkaalla. Karhukokeessa osuma-alueen halkaisija on 17 senttimetriä.  

 

Katso videolta, mitä metsästysampumakokeesssa tapahtuu

Info
Lue lisää