Miten pääsee metsästysseuran jäseneksi?

Teksti: Kirsi Färm  30.03.2021
Miten pääsee metsästysseuran jäseneksi?
Metsästysseuratoiminta tuo parhaimmillaan eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä yhteen mielekkään tekemisen äärelle. Kuva: Pekka Rousi.
Metsästyksen aloittaminen tai sen harrastaminen ei vaadi metsästysseuran jäsenyyttä. Metsästää voi aivan hyvin omalla maallaan, jos sellaista on ja myös valtion mailla asianmukaisin luvin sekä yleisillä vesialueilla. Mikäli sinulla on kuitenkin mahdollisuus pyrkiä jonkun seuran jäseneksi, se kannattaa. Metsästysseuran jäsenenä tulet saamaan metsästyksestä enemmän irti.

Tässä artikkelissa:

Suomalainen metsästys on pitkään perustunut järjestäytyneeseen metsästykseen eli metsästysseurojen toimintaan. Metsästysseuran jäsenyys laajentaa sekä metsästysmaitasi ja metsästystapojasi, että tuo saman henkisiä ihmisiä lähellesi. 

Aloitteleva metsästäjä saa seurassa tukea ja apua kokeneemmilta metsästäjiltä. Pääset keskustelemaan metsästysasioista ja voit löytää opettajan seuran konkareista.

Yhteisöllisyys sekä omien metsästysreviirien ja -tapojen laajentaminen ovat seuratoiminnan etuja. Kuva: Lowline Creative.

Miksi metsästysseuran jäsenyys kannattaa?

Seuran jäsenyys antaa käyttöösi laajemmat maa-alueet metsästää ja hoitaa riistaa. Se tarjoaa myös entistä monipuolisempia mahdollisuuksia osallistua muun muassa pyyntiluvanvaraisten lajien pyyntiin. 

Yleensä maanomistajat vuokraavat alueensa metsästysoikeuden paikallisen metsästysseuran käyttöön. Suuri yhtenäinen maa-alue tarjoaa seuran jäsenille hyvät mahdollisuudet monipuoliseen metsästykseen ja riistanhoitoon. Metsästysseuralla on tällöin mahdollisuus hakea myös hirvieläinten pyyntilupia Riistakeskukselta.

Seuran jäsenenä oikeuksien lisäksi sinulla on myös vastuuta ja velvollisuuksia. Olet luonnollisesti velvoitettu noudattamaan seuran sääntöjä ja päätöksiä. Osallistuminen esimerkiksi seuran ammuntaharjoituksiin, riistanhoitoon ja talkoisiin voivat kuulua jäsenen velvollisuuksiin jäsenmaksun maksamisen ohella

Vaikka metsästysoikeus olisikin vuokrattu seuralle, maat kuuluvat maanomistajille. Muista siis kunnioittaa heitä ja heidän omaisuuttaan sekä pitää maanomistajiin ystävälliset ja avoimet välit.

Lue myös: Metsästys ilman metsästysseuraa: metsästä valtion mailla

Monet seurat järjestävt aktiivisesti nuorisotoimintaa, kuten simulaattoriammuntaa, joka on turvallinen tapa tutustua metsästysammuntaan. Kuva: Lowline Creative.

Tutustu seuratoimintaan etukäteen

Tarjoa rohkeasti apua seuralle. Pääset näin tutustumaan porukkaan jo etukäteen ja seuran jäsenet voivat rauhassa tutustua sinuun.

Avuksi voit olla esimerkiksi hirvieläinten ajossa, passiringissä aseettomana, talkoissa, riistalaskennoissa tai pienpetopyynnissä kaivuuhommissa. 

Pyyteettömän avun tarjoaminen saattaa hyvinkin edistää ovien avautumista seuraan. 

Myös metsästäjätutkinnon suorittaminen etukäteen on hyödyksi. Osoitat sillä kiinnostuksesi ja motivaatiosi harrastusta kohtaan.

 

Metsästysseuran jäsenanomus

Metsästysseuran jäsenanomus voi olla vapaamuotoinen, tai seura voi pyytää käyttämään yhtenäistä lomakepohjaa. Tarkista etukäteen seuralta, miten he toivovat jäsenanomuksen tehtävän.

Tehdessäsi metsästysseuran jäsenanomusta, se kannattaa kirjoittaa yhtä huolella kuin työhakemus.  

  • Tarkista, että henkilötietosi ovat oikein.
  • Kerro omasta harrastuneisuudestasi mahdollisimman kattavasti (koirakoetoiminta, ampumaharrastus jne).
  • Kerro milloin olet suorittanut metsästyskortin ja milloin olet suorittanut tai ajattelit suorittaa ampumakokeen, mille riistalle?
  • Perustele miksi haluat päästä juuri hakemaasi seuraan. Pääsetkö talkoisiin ja riistanhoitotehtäviin.
  • Mikä sinua metsästyksessä motivoi ja oletko kiinnostunut esimerkiksi vieraspetopyynnistä?
  • Kerro omasta mahdollisesta metsästyskoirastasi ja miten sen käyttö voisi auttaa seuraa?
  • Kerro, millaista riistaa sinua kiinnostaa metsästää.
  • Jos omistat maata seuran alueelta tai sen välittömästä läheisyydestä, se kannattaa tuoda myös esiin.
  • Kerro mahdollinen aiempi toiminta metsästysseuroissa.
  • Jos sinulla on suosittelijoita seuran sisältä tai muilta seuraan liittyviltä henkilöiltä (esimerkiksi ampumaradan avainhenkilöt), pyydä heidän nimet hakemukseen.

 

Koejäsenyydestä täysjäseneksi

Metsästysseuroilla on erilaisia jäsenyyksiä. Uudet tulokkaat ovat usein ensin koejäseniä. Koejäsenyys kestää yleensä yhdestä kolmeen vuotta, jona aikana opitaan seuran pyyntialue ja -tavat ja tutustutaan porukkaan. Samalla varmistutaan mielekkäästä yhteistoiminnasta, sillä metsästysseuraan liityttäessä liitytään osaksi yhteisöä. 

Seuralla on usein ohjelmassaan myös paljon muuta kuin metsästystä. Metsästyskoirakokeet, ampumaharjoitukset ja riista-aiheiset koulutukset, nuorten erä- ja metsästysleirit ja hirvipeijaiset ovat tyypillisiä seurojen järjestämiä tapahtumia. Myös elinympäristöjen hoito ja riistalaskennat ovat vuotuista toimintaa, joihin voi osallistua.

Parhaimmillaan metsästysseura tarjoaa jäsenilleen sosiaalisen ja aktiivisesti toimivan yhteisön sekä kaveripiirin.

Ennen hakemista metsästysseuraan sen toimintaan kannattaa tutustua talkoissa, kuten esimerkiksi riistakolmiolaskennoissa. Kuva: Lowline Creative.

Vieraskortti metsästykseen

Monet metsästysseurat myyvät niin sanottuja vieraskortteja seuran ulkopuolisille metsästäjille. Vieraskorttikäytännöt vaihtelevat eri seuroissa, mutta yleensä vieraskorttilaisen on metsästettävä yhdessä jonkun seuran jäsenen kanssa.

Joillakin vesialueilla osakaskunnat eli entiset kalastuskunnat myyvät vesilintulupia ulkopuolisille.

 

Mistä löytää metsästysseurojen yhteystiedot?

Paikallisten metsästysseurojen yhteystietojen löytäminen saattaa edellyttää salapoliisitaitoja. Tietoja voi löytää googlaamalla metsästysseura+paikan nimi, esimerkiksi metsästysseura+Hyvinkää. Myös Metsästäjäliiton paikallispiirien sivuilta saattaa löytää oman lähiseudun tai mökkipaikkakunnon seurojen nimet, jonka jälkeen yhteystiedot voivat löytyä googlaamalla. 

Info
Hakemus metsästysseuran jäseneksi
  1. Tutustu seuran toimintaan etukäteen. Tutustumismahdollisuuksia ovat esimerkiksi vieraskortti, talkoot, leirit, koulutukset ja kyläpäivät.
  2. Ota yhteyttä seuran hallituksen jäseneen, esimerkiksi sihteeriin, ja esittele itsesi sekä asiasi. Yleensä jäsenyyttä haetaan kirjallisesti ja uudet jäsenet valitaan seuran vuosikokouksessa. 
  3. Kirjallisessa hakemuksessa kannattaa mainita aikaisempi harrastuneisuus, esimerkiksi koira-, ammunta- tai pienpetopyyntiharrastus, sekä mahdolliset suosittelijat. 
  4. Valmistaudu myös henkilökohtaiseen esittäytymiseen miettimällä omia vahvuuksiasi, älä kuitenkaan liioittele osaamistasi, vaan ole oma itsesi. 
  5. Hae seuran jäsenyyttä rohkeasti! 

Huomaa! Toimi aina hyvien metsästystapojen mukaisesti, sillä seuran ei ole pakko hyväksyä jäseneksi ketään tiettyä henkilöä.

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>