Ensimmäistä kertaa ampumaradalla - Miten radalla toimitaan?

Teksti: Kirsi Färm ja Eija Vallinheimo  Valokuvat: Pekka Rousi  01.09.2022
Jokaisella ampumaradalla on omat käytäntönsä ja sääntönsä, joihin kannattaa tutustua huolella etukäteen.
Jokaisella ampumaradalla on omat käytäntönsä ja sääntönsä, joihin kannattaa tutustua huolella etukäteen.
Ensimmäistä kertaa ampumaradalle meneminen voi jännittää. Parhaiten ampumaratakulttuurin pääsee jonkun kokeneemman seurassa. Kysyjäkään ei tieltä eksy. Jahtimedia pehmentää laskua ensikertalaisen vinkein.

Tässä artikkelissa:

Suomessa oli vielä 1990-luvun lopussa 2 000 ampumarataa, mutta määrä on pudonnut dramaattisesti 650 rataan. Monet pienet radat on suljettu ja uusien metsästäjien on aiempaa vaikeampi päästä harjoittelemaan ampumista.

Ampumaradat ovat pääasiassa joko metsästysseurojen tai ampumaseurojen käytössä. Osalle radoista pääsevät harjoittelemaan vain jäseneksi hyväksytyt ampujat, mutta osa radoista ovat avoimia kaikille aseluvan haltijoille. 

Avoimia ratoja löytyy ainakin suurempien kaupunkien kupeesta.

Näitä ovat muun muassa Lempäälän Kokkovuori, Sipoon SSG, Hyvinkään AmpumaurheilukeskusPirttikankaan ampumarata Kalvolassa sekä Lopen ampumarata.

Ampumaratoja on koottu lipas.fi -liikuntapaikkasivustolle. Avautuvan sivun vasemman laidan haku-kenttään kirjoita sana AMPUMARATA. Voit rajata myös etsimäsi alueen vain kartalle valitsemaasi näkymään. Klikkaamalla ampumaradan nimeä löydät lisätietoja radasta.

Ampumaradat ovat yleensä ympäristösyistä kaukana taajamista, ja niille voi olla haastavaa päästä julkisin kulkuneuvoin.

Tarkista, millaisilla patruunoilla radalla on sallittua ampua ja lajittele hylsyt ammunnan jälkeen oikeisiin jäteastioihin.

Kuka saa käyttää ampumarataa?

Metsästysseuran hallinnoimalle ampumaradalle pääsevät yleensä vain kyseisen metsästysseuran jäsenet. Aina voi tietysti kohteliaasti soittaa ratavastaavalle ja kysyä, olisiko radalle mahdollista päästä harjoittelemaan ilman jäsenyyttä korvausta vastaan.

Ampumaseuran ylläpitämälle radalle voi päästä jonkun seuran jäsenen matkassa kertamaksulla. Omatoimisen harjoittelun mahdollistamiseksi täytyy ensin hakea ampumaseuran jäsenyyttä. Jäsenhakemus kannattaa kirjoittaa yhtä tarkoin kuin työhakemus, ja kertoa siinä mahdollisimman tarkkaan omasta harrastuneisuudestaan ja kiinnostuksestaan ampumiseen. Hakemukseen voi tarvita suosittelijoita, yleensä seuran sisältä. Hakemuksen käsittelee seuran hallitus.

Kun uusi jäsen hyväksytään, hän saa seuralta yksityiskohtaisemmat tiedot, miten kullakin radalla toimitaan. Jos jokin asia on sinulle vielä epäselvä, kysy rohkeasti ratavastaavalta apuja.

Jos ampumaradalla järjestetään kokeilukertoja tai ampumakursseja, niille kannattaa ehdottomasti mennä. Tutustut näin radan aktiiveihin, opit käyttäytymään radalla ja voit saada helpommin jäsenyyden.

Jos ampumarata on avoin kaikille, treenaaminen aloitetaan yleensä ilmoittautumalla ratavalvojalle. Häneltä voi esimerkiksi ostaa kortteja, joihin rahaa lataamalla saa kiekkoautomaatista tietyn määrän kiekkoja käyttöönsä. Ratavalvoja myös opastaa ensikertalaiset radan käyttöön.

Jokaisella radalla on omat käytäntönsä ja sääntönsä, joihin kannattaa tutustua huolella etukäteen

 

Miten ampumaradalla toimitaan?

Radalla tulee liikkua vain luvallisilla ja turvallisilla alueilla. On parempi olla liian varovainen, kuin olettaa. Älä oikaise ratojen kautta.

Ota ase esille kuljetuslaukusta vasta ampumapaikalla. Avaa lukko ja tarkista, että ase on tyhjä. Olet tätä ennen tietysti tutustunut aseeseesi kotona, opetellut varmistimen käytön sekä opetellut purkamaan ja kokoamaan aseen, lipastanut, virittänyt sekä ladannut klikkipatruunalla. 

Ampuminen lopetaan heti, jos joku huutaa SEIS tai TULI SEIS. Tällöin on syntynyt tai syntymässä vaaratilanne.

Lähtiessäsi kirjaa ammutut laukaukset rataohjeiden mukaisesti.

Muista parkkeerata autosi vain sallituille paikoille ja jätä hälytysajoneuvoille tilaa. Tiedä missä ammut, jotta voit kertoa osoitteen tai koordinaatit onnettomuuden sattuessa.

Ammunnan jälkeen rata-alue siivotaan vähintään sellaiselle tasolle, jossa se oli radalle tultaessa. Hylsyt laitetaan niille osoitetuihin astioihin.

 

Turvallisuussääntöjä radalle

  • tarkista aina jokaisen ampumaradan määräykset ja noudata niitä
  • selvitä itsellesi ampumaradan osoite/koordinaatit onnettomuuden varalle
  • nosta/sytytä ennen ammunnan aloittamista kyltit/liput/merkkivalot tiedottamaan käynnissä olevasta ammunnasta
  • varmista, ettei ketään ole asiaankuulumattomissa paikoissa
  • liiku ainoastaan turvallisella alueella
  • huolehdi aina kuulon ja näön suojaamisesta
  • ammu ainoastaan ampumaradalla sallituilla aseilla, kaliipereilla ja patruunoilla
  • käsittele asetta vain ammunnanjohtajan luvalla tai erillisellä käsittelyalueella
  • huolehdi, että aseen piippu osoittaa aina turvalliseen suuntaan
  • pidä ase ampumapaikalla ennen ammuntaa ja välittömästi ammunnan jälkeen taitettuna tai kiväärin lukko auki
  • älä jätä asettasi ilman valvontaa
  • olet velvollinen keskeyttämään ammunnan sekä muun toiminnan ja huutamaan ”seis”, kun havaitaan turvallisuutta vaarantava tekijä tai joku muu huutaa ”seis”

Ammuntojen jälkeen tulee

  • siivota ampumarata-alue ja viedään lajitellut jätteet keräysastioihin
  • laskea ammunnasta kertovat kyltit/liput alas sekä sammuttaamerkkivalot
  • kirjata tarvittaessa ammutut laukausmäärät rataohjeiden mukaisesti

 

Mitä ampumaradalle otetaan mukaan?

Ota radalle mukaan kuulon suojaimet sekä ampujanlasit. Voit ampua tavallisilla vaatteilla, mutta metsästysammuntaa olisi paras harjoitella metsästyksessä käytettävät vaatteet päällä. Ampujanliivi voi helpottaa haulikkoampujaa.

Ota mukaan oma ase ja omat patruunat ja kuljeta ne asianmukaiesti. Tästä Jahtimedian jutusta voit lukea lisää turvallisesta aseiden ja patruunoiden kuljetuksesta. Radoilla ei vuokrata aseita eikä myydä patruunoita. Joskus radalla voidaan pitää asemyyjän esittelykiertue, jossa pääset kokeilemaan erilaisia aseita käytännössä. Näitä kannattaa myös käyttää hyödyksi.

Tarkista, millaisilla patruunoilla radalla on sallittua ampua. Kaikilla radoilla ei esimerkiksi saa käyttää lyijyä.

Lisäksi tarvitset käteistä tai liikuntaseteleitä sarjamaksujen maksamiseen.

Käyttäydy radalla, kuin olisit vieraana jonkun kodissa. Tervehdi ja ole huomaavainen. Hyvä kommunikaatio samalla radalla ampujien kesken on ehdoton turvallisuustekijä. Olettamus on kaikkien munausten äiti.

Info
Muista aseturvallisuus!

Aseturvallisuuteen niin metsästyksessä kuin ampumaradalla sisältyy lukematon määrä erilaisia sääntöjä. Ne on kaikki tehty turvaamaan niin itse harrastajat kuin perheenjäsenet ja muut ihmiset. Amerikkalainen Jeff Cooper on tiivistänyt ne neljään sääntöön.

1. Asetta on aina käsiteltävä kuin se olisi ladattu

2. Älä ikinä osoita aseen piipulla mitään, mitä ei ole tarkoitus ampua (piippukontrolli)

3. Pidä sormi pois liipaisimelta (sormikontrolli)

4. Ole varma kohteesta

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>